USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Інтернати в дітей формують споживацьку позицію

25 Листопада 2014 12:21
На Волині розпочалася кампанія «відкриваємо двері дітям», зініційована фондом соціального розвитку.

Кампанія присвячена зміні інтернатної системи виховання і створення будинків виховання сімейного типу.

Сьогодні, 25 листопада, відбулося знайомство з кампанією за участю представників місцевої влади і громадських організацій.

В Україні близько 80 тисяч дітей виховуються в інтернатиних закладах. Щороку майже 8 тисяч дітей залишаються без батьківського піклування і можуть потрапити у такі заклади.

Але не всі діти, які виховуються в інтернаті – біологічні сироти. Їх близько 20%. А в інтернатах більшість дітей - «соціальні сироти»: діти, які виховуються в закладах за заявою батьків, бо вони бідні, або працюють за кордоном.

На жаль, кажуть фахівці фонду, після такого виховання лише 10% вихованців інтернатів інтегруються в суспільство.

«Діти дотримуються там чіткого розпорядку, вони не розуміють цінностей матеріальних речей, не знають основ прибирання за собою. Після виходу в самостійне життя, закінчується період, коли цих дітей обслуговують технічні працівники, кухарі, і вихованці залишаються сам-на сам зі своїми потребами», - розповідає Катерина Чельцова.

Інтернат не навчає жити в сім’ї, тож в дорослому житті ці діти не знають як побудувати здорову родину. А численні подарунки меценатів теж поглиблюють проблему: в дітей формується споживацька позиція. А дітям потрібні люди на яких вони будуть рівнятися, потрібен досвід, який зможуть використовувати в дорослому житті. Тож, чимало фондів нині керуються девізом: «допомагай дітям правильно», який говорить про те, що благодійники мають бути дітям наставниками, а не дарувати купу подарунків.

Щороку з державного бюджету на утримання інтернатів, зарплату працівників, утримання будівель витрачається близько 5,7 мільярда гривень. Однак кошти виділяються не лише на функціонування системи, а й для того, аби подолати наслідки цієї системи, оскільки багато дітей не можуть адаптуватися до дорослого життя. Адже виховання у закладах «казарменого типу» нівелює індивідуальність.

Запустити систему охорони дитинства сподіваються після проведення аудиту інтернатних закладів. Фахівці фонду планують підготувати документи, які можна буде подати на розгляд в кабмін, щоб припинити потік дітей у інтернати, потрібно забезпечити підтримку сім’ї, щоб родинам, які потрапили у складну ситуацію, надавалася психологічна допомога.

Стратегічна мета фонду – аби до 2035 року в світі закрився останній інтернат. А на їх місці мали б з’явитися служби підтримки родин, де в центрі уваги були б самі діти. Та закрити інтернати потрібно після того, як будуть створені умови, щоб інтернатні послуги були не потрібні. Адже треба створити умови, щоб діти залишилися в родинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Аня Показати IP 25 Листопада 2014 12:37
Інтернати ці потрібно всі позакривати. Тому, що там 90 процентів дітей, які мають батьків, що їх не хочуть виховувати. А нащо хай їх діти живуть за рахунок держави, А вони пиячать, або за кордонном заробляють гроші. Гроші, якими вони повинні виховувати своїх дітей. Чому так? У нас зараз 90 проц. людей живе за межею бідності чому ми маємо своїх дітей виховувати за свій кошт, хитрі люди за наш.Особливо інтернат в Сенкевичівці, де більше вихователів ніж дітей, та там немає сиротів, там всі діти мають батьків.Там уторилися клани, які укупували цей інтернат і живуть за рахунок нього.Це ми платники податків повинні утримувати армію облсуговуючого персоналу,щоб виховувати дітей, які мають батьків,що хочуть жити за рахунк держави. Хотіли його закрити, але там видно чиїсь інтереси глибоко заховані.
ЯЯ до Аня Показати IP 25 Листопада 2014 12:54
А якщо батьки придурки, то що дітей напризволяще кидати чи що? завжди держава піклувалась про таких дітей.
оля Показати IP 25 Листопада 2014 14:19
то,що бфтьки хай пють,розважаються,а ми будемо виховувати їх дітей,бо вони їх наклепали на пяну голову, держава ще й їм гроші платить на них і содержкує.Це не підло. Це наагло і це повиноо бути прекращено
Змія до оля Показати IP 25 Листопада 2014 14:24
то що ти пропонуєш тих дітей, яких батьки наклепали на п"яну голову, як сліпих кошенят , чи хай тиняються попід тинами, як щенята бездомні і нікому непотрібні?
Анонім до оля Показати IP 25 Листопада 2014 14:32
Оля Богданович ми тебе впiзнали!!!!
лучанка Показати IP 25 Листопада 2014 15:18
А воно винне, що його склепали? Чи просилося на світ? Раз дав Бог і появилося на світ, то що: повинне з голоду подихати при таких батьках? Чи голе-босе ходити? Хай будуть інтернати, але з кардинально іншими функціями, не волати, що дитяча праця - кримінал, а за Макаренком - вчити город садити-полоти, їсти варити, хай не корову доїти, але курей не боятися, прати-прибирати. і т.д.
Олена до лучанка Показати IP 26 Листопада 2014 08:41
Правильно все написано в статті та й Лучанка має рацію. А то тільки працюючи в інтернаті - беремо гріх на душу,
анонім Показати IP 26 Листопада 2014 08:51
А директори інтернатів вже мільйонерами стали- крадуть все, що бачать, управи нема на них, бо Загрева і ОБЛУОН в долі!!!!!!!!!!!!!!!!
Інтер Показати IP 26 Листопада 2014 10:40
Як закрити інтернати-тоді що? Дибілів до нормальних дітей посадити? Тоді вчителю звичайної школи працювати буде неможливо! Чи всіх на індивідуальне навчання? Це ж державі невигідно!
анонім Показати IP 26 Листопада 2014 10:41
В інтернатах треба провести люстрацію!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus