USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кого з Волині мобілізували на Схід і скільки їм платять

13 Червня 2014 12:42
Рідні ж тих, хто зараз служить на Сході, штурмують військкомат із вимогою повернути своїх чоловіків, братів і синів додому. Про те, кому доведеться взяти до рук зброю, які наслідки воєнного конфлікту, розповів заступник обласного військового комісара з виховної роботи Володимир Бондарук, інформують «Відомості».

Поки чекала на зустріч із вами, поспілкувалася з дружиною військового, який зараз на Миколаївщині. Вона стверджує, що чоловікові недавно робили операцію і тому за станом здоров’я його мали б не брати до армії...

— Це сталося, можливо, через те, що військовослужбовець, коли проходило опитування, не заявив про свій стан здоров’я, промовчав, може, на той момент не було якихось підтверджувальних документів. Тому я не виню військових комісарів у тому, що військовозобов’язані були призвані неправомірно. До того ж лікар видає висновок, чи придатна людина до військової служби, а комісар затверджує рішення про призов у ту чи ту частину.

Мобілізованим зарплату виплачують?

— Так, за березень, коли термін служби був малий, рядові отримали по 300 гривень, за квітень — уже по 1300, офіцери, звичайно, більше. А за травень заробітна плата буде 2,5 тисячі.

Волинська облрада виділила 2,2 мільйона гривень на створення батальйону територіальної оборони області. Де він буде дислокуватись, які його завдання?

— На базі Волинського обласного комісаріату створено перший батальйон територіальної оборони. Він підпорядковується голові ОДА й уже майже повністю укомплектований. Залишається тільки питання щодо отримання автомобілів, озброєння, речового майна. Були виділені кошти, а саме 1,2 мільйона із зазначених 2,2, на закупівлю бронежилетів, але у зв’язку з тим, що зараз більш нагальна потреба в них у людей, які перебувають на Сході, було прийняте рішення направити ці бронежилети туди. Мільйон пішов на закупівлю іншого майна, яке потрібне для батальйону територіальної оборони. Батальйон налічуватиме більше 400 військовослужбовців, він уже сформований на 90%. Але ми чекаємо добровольців віком від 20-ти до 45-ти років. Хто бажає вступити до його лав, прошу звертатись у районні військові комісаріати.

Зарплату військовослужбовцям батальйону тероборони виплачуватимуть?

— Так, і батальйон на разі дислокується у Володимирі-Волинському та проходить бойове злагодження.

На сьогодні триває друга хвиля мобілізації, кого беруть до війська в першу чергу? Нам розповів батько 23-річного хлопця, що, оскільки колись служив в Афгані, має військовий досвід, хотів йти замість сина, однак йому відмовили...

— Йде часткова мобілізація для того, щоб доукомплектувати військові частини, зробити батальйони територіальної оборони в кожній області. В першу чергу віддаємо перевагу добровольцям, але тим, які підходять за своїми морально-діловими якостями. Чоловік, який служив у Афганістані, на жаль, уже не може бути призваний на контрактну службу, тому що, відповідно до закону, за віком не підпадає.

Зараз буде строкова та контрактна служба?

— Набір до строкової призупинено. Контрактна залишається, мобілізовані прирівнюються до контрактників. Щодо призовників, то зараз вони проходять попередні медичні комісії. Право на відстрочку матимуть ті ж категорії, що й раніше, бо закон про строкову службу не змінився. Але якщо раніше призов був у квітні–травні, то тепер це буде червень–серпень.

У яких військах служитимуть строковики?

— Буде наряд, тоді скажемо. Можу лише зауважити про кількість — маємо набрати до армії близько півтори тисячі людей.

— Як буде з тими, кому релігія не дозволяє брати до рук зброю?

— Згідно з Законом «Про військовий обов’язок і службу», таких призивати в армію не будуть. Але вони повинні мати підтверджувальні документи, що охрещені такої-то віри. Крім того, на такі категорії розповсюджується Закон «Про альтернативну невійськову службу». Це означає трудитися на певних державних підприємствах — у кожному регіоні такі є. Але альтернативна служба триватиме півтора року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
пан Показати IP 13 Червня 2014 12:58
коментар було видалено
гість до пан Показати IP 13 Червня 2014 18:00
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus