USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучани боротимуться з «Волиньгазом» в суді

2 Листопада 2015 18:00
Голови волинських ОСББ вирішили скерувати відкритий лист Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, в якому просять втрутитися в конфлікт між ПАТ «Волиньгаз» та ОСББ «Біном» міста Луцька. А співвласники цього ОСББ готують судовий позов на постачальника газу.

Нагадаємо, у жовтні ПАТ «Волиньгаз» відключив постачання газу у будинку по проспекту Перемоги, 10 через те, що мешканці не надали акти на періодичну перевірку і очистку вентиляційних каналів. Згодом газопостачання у будинку все ж відновили, але попередили, що газ знову відключать, якщо упродовж тижня мешканці не нададуть відповідних актів.

Голова ОСББ «Біном» Юлія Сабатюк повідомила, що у зв’язку з цією ситуацією голови ОСББ Волині написали відкритий лист на ім’я Прем’єр-міністра з проханням особисто втрутитися в конфлікт.
Власне, кульмінація конфлікту між ОСББ та ПАТ «Волиньгаз» відбулася 27 жовтня цього року: тоді газовики відімкнули 140-квартирний багатоповерховий будинок від газопостачання без попередження.

Так, в серпні ПАТ «Волиньгаз» надіслало на адресу голови ОСББ «Біном» лист, в якому від лучан вимагали надати акти на періодичну перевірку і очистку вентиляційних каналів. Газовики переконують, що згідно з Правилами безпеки систем газопостачання від 2015 року, акти мають надаватися щороку.
А ось в роз’ясненні Держгірпромнагляду йдеться, що обстеження димових і вентиляційних каналів може проводитися не частіше, як раз на три роки.
Власне, ПАТ «Волиньгаз» щодо щорічного обстеження керується наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яким і затвердили згадані вище Правила. Натомість, Держгірпромнагляд надіслав роз’яснення на основі чинної постанови Уряду.
Начальник управління експлуатації Луцька та Луцького району ПАТ «Волиньгаз» Руслан Сахарчук у коментарі журналістам зауважував, що у тариф не входить перевірка і чистка димовентканалів, бо «Волиньгаз» не надає таких послуг. Це роблять організації, які мають відповідну ліцензію. До прикладу, у Луцьку таку послугу можуть надавати два ЖЕКи. У ПАТ «Волиньгаз» такої ліцензії немає, переконував він.

А ось лучани кажуть, що у «Волиньгазі» щедро роздають візитки фізичної особи-підприємця, який за 140 гривень може здійснити згадане обстеження і виписати акт готовності вентиляційних і димових каналів. Цікаво, що в типовому договорі між власниками квартир і ПАТ «Волиньгаз» перевірка димових і вентиляційних каналів на наявність тяги здійснюється за рахунок газороздільного підприємства.
Відтак, лучани вбачають в таких діях ПАТ «Волиньгаз» корупційну складову, бо, з їх слів, мешканців змушують платити двічі за одну послугу: один раз сплачуючи за газопостачання, згідно типового договору, а вдруге – підприємцеві, якого їм рекомендують. У згаданому ОСББ є акт обстеження вентиляційних і димових каналів від 2013 року, щоправда, єдиний на весь будинок, а не на кожну квартиру, як це в казано в типових дововорах з мешканцями.
Більш того, в згаданих вище Правилах безпеки вказані й умови відключення, з-поміж яких немає відсутності актів перевірки вентиляційних і димових каналів.
Газопостачання вимкнули будинку одномоментно. А ось щоб увімкнути блакитне паливо, довелося чекати, поки всі власники квартир зберуться, оскільки не всі були на той момент у Луцьку. Довелося чекати добу, аби вони приїхали з інших міст і можна було увімкнути газ. Адже перед увімкненням, потрібно було перевірити, чи немає витоку газу в квартирах.

Власне, оскільки від претензій ПАТ «Волиньгаз» відмовлятися не збирається, то лучани вирішили подати до суду на товариство. А ще сьогодні листи від імені волинських голів ОСББ з приводу цієї ситуації вирішили надіслати Прем’єр-міністру та Міністру регіонального розвитку та будівництва, аби захистити мешканців будинків, якими опікуються.
Варто додати: цьогоріч Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків управляти спільним майном. У мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОЗБУТИСЯ ЖЕКІВСЬКОЇ КАБАЛИ: ЩО ОБЕРУТЬ ЛУЧАНИ?

Лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки вже з липня 2016 року. Проте насьогодні мало хто достеменно знає, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці і фахово захищати свої інтереси.

Відтак, депутати міської ради – члени депутатської групи «Новий Луцьк» пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Однак інші депутати міськради під час сесії відповідний проект рішення не підтримали, оскільки повважали, що це питання не на часі, і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами.

До слова, у вересні Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі Офісів розвитку кварталу представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагатимуть лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 2 Листопада 2015 18:49
той ГАЗ--МЯЗ. давно треба тід хвіст загнати шершавого обарзели пі******. га*****
04 Показати IP 2 Листопада 2015 22:12
по сабатюк плаче лікарня в Липинах.
Виталий Шилов до 04 Показати IP 3 Листопада 2015 14:25
Чукча ты хоть представься А то как в концлагере скрываешься под номером 04 А кого надо в дурдом это не тебе решать
Nouvelle Jardin Показати IP 3 Листопада 2015 07:34
Судячи із змісту викладених листів пані Сабатюк ніхто не переконає... Але не дай Бог станеться випадок отруєння людини чадним газом, тоді вся ця писанина зіграє для пані Сабатюк злий жарт, так як буде служити доказом в слідстві і, звичайно, не в іі користь... А поки що проблема не варта виіденого яйця - пані Юля, організуйте обстеження димовентиляційних каналів, чим забезпечите безпеку людей, тобто те, чого хочуть газовики... І буде Вам повага і шана, а людям - спокійне і комфортне життя.
Лучанка Показати IP 4 Листопада 2015 10:29
А що Сабатюк закони не писані?
Оля Показати IP 4 Листопада 2015 11:32
Дави їх Юлька

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus