USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцьк: день пам'яті жертв Голокосту

27 Січня 2015 13:04
Представники релігійної громади спільно з місцевою та обласною владою хвилиною мовчання та молитвою вшанували пам’ять мільйонів невинних громадян, які були знищені німецькими фашистами під час етнічних чисток.

Поминальне дійство відбулося на території Меморіалу пам’яті жертв Голокосту у Луцьку, 27 січня.

Пам’ять жертв геноциду проти єврейського народу, як правило, відзначають в останній день серпня. Проте з 2005 року Генеральна Асамблея ООН запровадила рішення щодо того, аби пам’ятною датою стало саме 27 січня. Адже у цей день 1945-ого року Радянська Армія звільнила в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, згідно із різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйона людей. Згідно із загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 мільйона дорослих, стали 1,5 мільйона дітей.

Як зауважив виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, кошти на зведення пам’ятного міста, свого часу, виділяла не лише міська влада. Чимало меценатів з України, Росії, США та Канади теж не залишались байдужими та долучились до збору коштів.
Зрештою, 1990-ого року відбулось офіційне відкриття меморіалу, який знаходиться у районі села Вересневого, поблизу Гнідавського цукрового заводу.

Представники релігійної громади в знак пам’яті запалили лампадки поблизу пам’ятного знаку. А голова Луцької міськради Микола Романюк разом з очільником Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком, головою Волинської облради Валентином Вітром та секретарем міськради Сергієм Григоренком поклали вінки до пам’ятника жертвам голокосту.
В єврейській культурі не прийнято залишати на могилах померлих живі квіти, а тому згідно із давньою традицією присутні виклали камінчики на пам’ятнику як знак вічності душі померлих.
Як зауважив міський голова Микола Романюк, дії фашистської Німеччини у часи Другої світової були дійсно шокуючими:

«Дехто називає їх дії (фашистів, - авт.) звірячими а їх – звірами. Але, якщо чесно, то звірі більш порядні, ніж деколи бувають люди, бо вони дотримуються законів природи. А те, що відбувалося в 40-і роки по відношенню до окремих національностей, не можна описати якимось словами».

Також мер Луцька зазначив, що в той час, коли в Україні перебуває російський агресор, доводиться вкотре переосмислювати факт, що політика окремих людей може призвести до величезних втрат. Наостанок наголосив, що зараз, як ніколи, українці мають пам’ятати про свою єдність:

«Зважаючи на те, що відбувається в Україні, ми повинні бути єдиними. Триматися та підтримувати одне одного».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 27 Січня 2015 13:25
Траба більше пам'ятників жидам. Треба кожному з них пам'ятник.
?? Показати IP 27 Січня 2015 13:27
"в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, згідно із різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйона людей. " - вікаво те що на меморіальній дошці в цьому концтаборі написано про 1,1 жертв.
оса до ?? Показати IP 27 Січня 2015 14:37
а по іншим до 4 мільйонів людей ...... даю силку про Освенцум-Аушвіц http://mil.ru/winner_may/media/grafic/dyn/oswenzim.htm не полінитись почітайте хоть і на ресурсі ворога ( мін.оборони рф) ... цікаво думки тих хто прочітае..
?? до оса Показати IP 27 Січня 2015 15:29
Ліворуч — стара меморіальна дошка на пам'ятнику в Аушвіц-Біркенау з кількістю «чотири мільйони»: «Тут нацистські вбивці в 1940–1945 роках замучили чотири мільйони людей». Дошка існувала до 1994 р. і була освячена папою Іоанном Павлом ІІ в 1979 р. Праворуч — нова меморіальна дошка освячена папою Бенедиктом XVI: «Хай це місце вічно буде криком відчаю і попередженням для людства. Тут нацисти вбили близько півтора мільйона чоловіків, жінок і дітей, в основному євреїв з різних країн Європи. Аушвіц-Біркенау, 1940–1945 рр.» http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%83%D1%88%D0%B2%D1%96%D1%86
234 Показати IP 29 Січня 2015 09:29
Якось жидівські проблеми мене не колишуть. Хай хоч всі повиздихають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus