USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Мандруючі святі» відвідали Волинь

8 Серпня 2012 12:54
Українські художники, які продовжують традицію церковного мистецтва, стали учасниками ІІ Міжнародного пленеру іконопису, який проходить на Волині.

Про це повідомили у прес-службі Волинської організації Національної спілки художників України.

Пленер відбувається у Центрі інтеграції у селі Замлиння Любомльського району з 1 по 14 серпня.

Участь у пленері сакрального мистецтва взяли українські іконописці, випускники і студенти Львівської національної академії мистецтв. Переважна більшість митців – з Волині.

У цьому році серед них є лучани Богдан Новицький, Вікторія Штик та ковельчанин Віктор Бурчак. Окрім того, учасником проекту став луцький іконописець Сергій Радкевич, який отримав Спеціальну премію PinchukArtCentre 2011.

Також до пленеру долучилися українці Артем Копайгоренко, Віктор Шупляк, Катерина Дмитрів та Роман Василик, під художнім патронатом якого і відбувся захід. Окрім українських митців, участь у пленері взяли 7 польських та австралійських колег.

Спільна творча праця митців з Польщі та України має свою історію: спочатку такі заходи відбувалися у польському містечку Новіца. Однак, задля укріплення духовного діалогу між художниками, що належать до різних християнських конфесій, пленер перенесли в Україну.

У форму пленерів сакрального мистецтва та іконопису втілився необхідний у релігійному контексті українсько-польський обмін ідеями та досвідом. Саме такі проекти дають можливість познайомитися з особливостями візантійського сакрального мистецтва та взаємодією культур Сходу і Заходу, ‒ зазначають організатори.

За словами причетних до заходу, невипадково вибрали й місце проведення пленеру. Саме Центр інтеграції у Замлинні став осередком духовного та інтелектуального польсько-українського діалогу. Окрім того, у селищі знаходиться ще й Карітас Луцької дієцезії, яку очолює римо-католицький священик отець Ян Бурас.

У межах проекту запланували провести семінарські та практичні заняття, кураторами яких будуть працівники кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв.

А пройде пленер під художнім та науковим патронатом завідувача кафедри сакрального мистецтва ЛНАМ професора Романа Василика.

Як і після першого пленеру, цього року в багатьох містах України і Польщі відбудеться цикл виставок робіт іконописців, виконаних упродовж практичних семінарів.

За словами голови Волинської організації національної Спілки художників України Володимира Марчука, лише торік ікони експонувалися у 6 українських та 4 польських містах.

Перша цьогорічна експозиція відбудеться у Львові 10-26 листопада. А з 30 листопада по 8 грудня вона продовжить роботу у Луцькій галереї мистецтв.

Окрім того, планують видати українсько-польський каталог із переліком виконаних іконописцями робіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus