USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

На Волині просять ввести мораторій на санітарну рубку лісів

8 Березня 2016 11:36
Оскільки часто санітарна рубка лісів є прикриттям для комерційної заготівлі лісу та завдає шкоди тваринам, внесеним до Червоної книги, ввести мораторій на санітарну рубку лісів екологи просять депутатів Волиньради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 4 березня.

Члени комісії розглянули звернення Київського еколого-культурного центру щодо екологічних проблем на територіях об’єктів природо заповідного фонду місцевого значення.

«У травні 2015 року був прийнятий дуже важливий природоохоронний закон «Про внесення змiн до деяких законодавчих aктів України щодо охорони бiорiзноманiття», завдяки якому були забороненi caнітарні рубки лiсу в заповiдних зонах об'єктiв природно- заповiдного фонду загальнодержавного значення - бiосферних заповiдникiв та нацiональних паркiв.

Рубки лiсу, i насамперед сантарні, як i очищення лiсу вiд захаращеності, завдають величезної шкоди видам тварин, рослин i грибiв, занесених до Червоної книги України та Списку Бернської конвенцiї», - йдеться у зверненні.

Автори документа звертають увагу на тривожну ситуацію, що склалася з рубками в об’єктах ПЗФ, де проводяться санітарні та інші рубки. Так, торік у Волинській області суцільні санітарні рубки були заплановані на 600 гектарах заповідних об’єктів.

«У результатi суцiльних санiтарних рубок, якi часто є звичайним прикриттям для комерційної заготiвлi лiсу, об’єкти природно-заповiдного фонду втрачають свою екологiчну цiннiсть i по cyтi вже не виконують своєї ролi з охорони бiорiзноманiття. Так, зі 1З8 українських територiй програми IBA (Important Bird Area - мiжнародна програма з охорони оселищ птахiв) 38 територiй (28%), через рiзнi суцiльнi рубки лiсу втрачають свою екологiчну цінність», - йдеться у зверненні.

Отже, депутатів Волиньради просять, за прикладом Київської облради, розробити та ухвалити проект рішення, що заборонятиме санітарні рубки, насамперед суцiльнi, в таких об’єктах ПЗФ, як заказники, заповідні урочища та пам’ятки природи.

Водночас, у листі Державної екологічної інспекції у Волинській області першому заступнику голови облради щодо цього питання йдеться, що протягом 11 мiсяцiв 2015 року Держекоінспекція провела 636 перевірок, до адмінвідповідальності притягнули 744 особи, наклали адміністративних штрафів на суму 101 123 гривні, нараховано збитків на суму 2 671 876 гривень.

Так, під час проведення перевірок Держекоінспекцією, встановили, що ДП «Цуманське ЛГ» та Шацький національний природний парк проводили лісогосподарські та санітарно-оздоровчі рубки за відсутності лімітів та дозволів. Цим підприємствам виставили претензії на добровільне відшкодування заподіяної шкоди у розмірі: ДП «Цуманське ЛГ» - 109 тисяч гривень (сплачено), Шацький національний природний парк – 11,7 мільйона гривень.

Своєю чергою, зі слів представників керівництва ВОУЛМГ, два роки тому санітарні рубки лісів законодавчо прирівняли до спеціального використання лісових ресурсів, що, мовляв, унеможливило утримання в належному стані лісові насадження на території об’єктів ПЗФ. Нараз 52 тисячі гектарів лісу потребують санітарних заходів, з них 30% - об’єкти ПЗФ. Вже впродовж трьох років санітарних рубок на об’єктах ПЗФ практично не здійснюють. Тому позиція ВОУЛМГ полягає у тому, що питання, підняте у зверненні – не на часі. Волинське ОУЛМГ вважає недоцiльним введення мораторiю на проведення санiтарно-оздоровчих заходiв в лiсах ПЗФ мiсцевого значення, «оскiльки це неминуче призведе до загострення лiсопатологiчної ситуацii в цiлому в лiсах областi».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
полюх Показати IP 8 Березня 2016 12:15
поки приймете мораторій то ще від лісу хоч щось залишиться??
Поясніть Показати IP 8 Березня 2016 15:07
Щось не второпаю. Ще роки два-три назад кричали що ліс без санвідчистки хворіє, гинуть здорові дерева. Для прикладу ліс в Гаразджі, ніхто років 20 не чистив, крім сільских браконєрів, за цей час скільки дубів та сосен всохло, особливо дубів. Якщо по памяті, то від лісовиків звучала інформація що ліс в районі Гаразджа - Воротнів хворіє і санвідчистка край необхідна, як лікувальний засіб!
55 до Поясніть Показати IP 9 Березня 2016 08:58
Ну по-перше, тут мова не про весь ліс, а тільки заповідний. А заповідається не просто ліс, а ціла природна екосистема, яка в ідеалі сама себе регулює. Всохло дерево - пристанище для комах і пташок, далі зогнило - добриво для сусідніх дерев і т.п... Тому скрізь в Європі прийнято не втручатись взагалі у заповідні обєкти, за винятком надзвичайних ситуацій (пожеж, епідемій)
Поясніть до 55 Показати IP 9 Березня 2016 15:49
Дякую за відповідь. Читаючи статтю, виникають інші думки, щоб освітлювати таку тему, принаймі ті хто її писав, мали попросили прорецензувати статю спеціаліста. На сьогодні питання лісу настільки широке і тривожне що виходить за рамки фахівців. По ситуаціїї, Чи заповідний, чи "звичайний" ліс, все значення проблеми нівелюється до КРАХу - Бурштино копачі нищать "звичайний ліс" до лунного ландшафту, Хворі дерева не прочищаються бо НеВигідна кубатура, В Заповідниках, лісових Парках з точністю та навпаки, під видом санвирубки ріжуть "товарні" дерева. Далі що буде?
Тарас Чурило Показати IP 8 Березня 2016 15:44
Все правильно під санітарною рубкою рубають цінну деревину, а виходить ніби все законно
Ірина Таран Показати IP 8 Березня 2016 15:46
Шацький національний парк давно потрібно перевіряти, а то ще трохи і парку як такого не буде....
3хх до Ірина Таран Показати IP 8 Березня 2016 19:04
Ліс давно перестав бути лісом, парки більш наповнені деревами . І не тільки в Шацьку потрібно заборонити, а по всіх ЛГ проводити санітарні рубки.від яких знищують спілі здорові дерева, а ті що підлягають санрубці нікому рубати лісу , бо на них немає кубатури і грузити потрібно занадто довго, і відповідно не той заробіток. Ви гляньте на 2-ку , яку везуть КАМАЗи і звідси треа робити ТЕРМІНОВІ висновкм бо лісу скоро не буде. а ми всі разом мовчимо і дивимось. як його знищують.
короїд Показати IP 8 Березня 2016 17:50
Шацькому нацпарку 11 млн збитків-кранти. Найда-шуруй на песію, ти ніколи не був лісівником і ним не став, хоча кілька раз пробував керувати нацпарком.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus