USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Неподалік Луцька запрацювало нове учнівське лісництво

3 Жовтня 2016 08:31
Ще одне – 43-є в області – учнівське лісництво створили у Піддубцівській ЗОШ І-ІІІ ступенів Луцького району. Воно працюватиме на базі ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», повідомлють у прес-службі Волинського ОУМГ.

Сьогодні юні лісівники там і провели перше заняття. На цей лісовий урок приїхав перший заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк. Звертаючись до хлопців і дівчат, Віктор Анатолійович наголосив на важливості лісів для життя людини і потребу їх ростити, берегти від засмічення і пожеж.

– На Волині діє сорок два учнівських лісництва, ваше – сорок третє! – розповів Віктор Анатолійович. – Я переконаний, що зараз серед вас сидять лісівники ХХІ століття. Тут вам буде цікаво. Ви зможете навчитися багатьом корисним речам, перейняти досвід наших досвідчених лісівників. Будемо і насіння заготовляти, і садити дерева. На вас чекають цікаві екскурсії до Звірівського мисливського господарства. Там зможете побачити диких звірів і навіть взяти участь у їх підгодівлі. Нам є що вам показати, чому навчити, що передати у спадок.

До школярів звернулися також директор ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Тетяна Неводнічик та директор Піддубцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Лілія Купіч.

Тетяна Леонідівна розповіла про лісовий селекційно-насіннєвий центр, його працівників, а Лілія Анатоліївна – про школу, її педагогів та учнів, висловила надію, що ця співпраця буде взаємовигідною і корисною для лісівників і шкільництва.

А тоді відбулася захоплююча подорож територією, що стала батьківщиною мільйонів дерев, які народилися тут із насінини, а потім розійшлися по всіх лісах Волині. Якби їх зібрати в один ліс, він зайняв би сотні або й тисячі гектарів. Зараз тут вирощують понад 260 видів дерев і кущів, серед яких є екзотичні екземпляри. Наприклад, гінкго – дерево, що пам’ятає часи динозаврів. Тетяна Леонідівна, зупинившись біля чотирьохрічних красенів, каже, що вони мають надзвичайну лікувальну силу, з їх листя люди навчились робити ліки. Магнолія надзвичайно гарно цвіте весною, а нині має червоні плоди, схожі на ягоди. Вони дуже дорогоцінні та дефіцитні. А кущ, вкритий рясними жовтими ягідками, це піраканта. Її ягоди не їстівні.

Тетяна Неводнічик розповіла дітям, коли і як заготовляти насіння, у яку пору висівати його у розсаднику, і, звісно, про те, що земля для цього має бути особлива – живлюча! Також показала теплиці, особливі насіннєві і дослідні ділянки.

– У нас біля усіх порід виставлені таблички з назвами деревець і кущів! – наголосила і повела ще до Банку насіння, до плугів, сівалок, борон. Бо ж лісівники – як кожен добрий господар, мають чим похвалитися і що показати.

Вийшла дуже цікава і пізнавальна екскурсія.

– Мені тут дуже сподобалося! – зізналася Тетянка Дементій. – Особливо ці маленькі дерева. Для нас вони маленькі, а для мурашок і комах – справжні ліси… Вони такі гарні і лагідні… Навіть не віриться, що скоро переженуть нас у зрості…

– А мені найбільше припали до душі теплиці, – поділилася своїми враженнями Галинка Дуда. – Там же тисячі сіянців…

– Ми вже тут були влітку, допомагали прополювати лісові культури, – додав Максим Дубань. – Коли ми працювали, хотіли зробити якнайкраще. Зараз побачили, що наша робота пішла на користь цим маленьким деревцям. До речі, у нашому класі є хлопець, котрому подобається професія лісника. Це Стас Клімов.

– Особисто я думав, що тут буде нудно, – зізнався Дмитро Багнюк. – А як у залі стали розповідати про ліси, мені стало дуже цікаво. Я вже садив із своїм дідусем Михайлом і ялинки, і фруктові дерева. Ми влітку тут працювали, вкладали всю свою силу і душу у наші саджанці…А зараз найбільше сподобалася мені магнолія.

– Я дуже люблю природу, тож, коли почув, що поїдемо на лісовий розсадник, дуже зрадів, – поділився враженнями Ілля Катаєв. – І мої очікування виправдалися. Побачив тут багато нового, цікавого, а ще більше дізнався про насіння, сіянці, технологію їх вирощування.

Всі хлопці і дівчатка – восьмикласники. Керівником учнівського лісництва призначили молодого педагога Юлію Дацюк. Для випусниці СНУ ім. Лесі Українки ця справа хоч і нова, але цікава. Тож вона із дітьми під керівництвом досвідчених лісоводів Тетяни Неводнічик та головного лісничого лісогосподарського підприємства Олега Малиша цього дня провела ще й практичну частину заняття.

А загалом у планах дирекції школи – долучити до восьмикласників ще й найбільших природолюбів з інших класів – від наймолодших п’ятикласників і до дев’ятикласників. Школа уже підписала договір про співпрацю з ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», отримала програму та методичну допомогу від Волинського обласного еколого-натуралістичного центру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
до кватирка Показати IP 3 Жовтня 2016 21:02
Молодець саша так рулити, так це напрацювання даже й за цією фото і й недоліків не видно. ха-ха.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus