USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Оформити закордонний паспорт в Луцьку: черги, яких «не помічають»

16 Лютого 2016 19:00
«Пігулкою від бюрократії» свого часу називали в рекламних матеріалах, надрукованих в деяких волинських ЗМІ, луцький Центр надання адміністративних послуг. Натомість лучани, які вирішили в тому ж таки ЦНАПі оформити закордонний паспорт, відверто нарікають на черги й неорганізованість роботи в цьому напрямі.

Так, Центр надання адміністративних послуг в Луцьку відкрили у 2013 році. З того часу в ЦНАПі лучани оформляють більшість документів і отримують більшість довідок. Головна риса – електронні черги, на які записуються лучани. А працівники ЦНАПу приймають документи від громадян і консультують їх.

Метою створення такого відділу було зведення до мінімуму спілкування з чиновниками задля боротьби з корупцією та економія часу і зусиль лучан.

Від моменту відкриття, кількість послуг, які надаються в ЦНАПі, збільшилася. Крім того, туди ж переїхали декілька служб, у тому числі й міграційна. Зрештою, паспорти громадянина України та закордонні паспорти сьогодні оформляються в Центрі надання адміністративних послуг. Але відгуки про цю послугу в багатьох лучан не найкращі. Для того, аби здати документи, кажуть вони, доводиться витрачати по півдня. Причому, для того, аби отримати талончик і втрапити на прийом потрібно приходити ще до відкриття ЦНАПу.

Лучанка Юлія розповідає, що задля того, аби оформити закордонний паспорт, їй довелося взяти на роботі вихідний. Так, напередодні вона зателефонувала в ЦНАП і поцікавилася, як їй здати документи. Працівники сказали, що треба прийти на момент відкриття, аби отримати талон.

«Того дня я прийшла о 9.15, тобто через 15 хвилин після відкриття ЦНАПу. Адміністратор мені сказав, що талончиків уже немає. Коли я почала з’ясовувати, чому так сталося, підійшла Лариса Карп’як (директор департаменту «Центр надання адміністративних послуг в місті Луцьку» - ред.) і запитала, чи я лучанка. Почувши мою ствердну відповідь, вона взяла зі столу вже надрукований талон з номером 19 і сказала, що мені треба йти на другий поверх в кабінет номер 16. Біля кабінету вже була довжелезна черга з номерами талонів до №19, так і після нього. Тобто, я так розумію, що декілька номерків просто заздалегідь «притримали», - каже жінка.

А ось інший відвідувач ЦНАПу, Вадим, розповідає наступне: «До ЦНАПу я прийшов завчасно, напередодні відкриття. Уже перед дверима стояла черга на оформлення закордонного паспорту. Там багато стояло людей, які приїхали не з Луцька. Коли відкрилися двері, вийшла директор ЦНАПу і попросила зробити дві черги: одну для лучан, а іншу – для мешканців інших населених пунктів. Почалася метушня. Згодом пані Карп’як почала зі своїх рук видавати талони. Причому, не за порядком. Бо я був у черзі одним із перших, а отримав 34 номерок. А ті, хто прийшли після мене, – отримали попередні номери».

Скаржилася на електронні черги і лучанка Богдана Стельмах у мережі Фейсбук. «У ЦНАПі не записують на електронну чергу – лише жива, сказали прийти до відкриття. Приймають тільки 40 осіб/день. Тобто, треба кинути роботу або навчання і простирчати півдня або день. Або прийти в 6-ій ранку, щоб бути в числі перших. У ЦНАПі кажуть, що міграційна тільки орендує в них приміщення і вони цю чергу не контролюють», – йдеться у дописі.

Врешті, в ЦНАПі пояснюють: обладнання, на якому приймаються документи, за день може опрацювати обмежену кількість заяв. Крім того, на цьому ж обладнанні виготовляють ID-картки, які видаються замість паспортів громадянина України. Тому й талонів уже за годину після відкриття ЦНАПу, зазвичай немає.

«Всі приходять вранці. Ми видаємо до 30-ти талонів на оформлення закордонних паспортів, оскільки до нас приходять і оформляти перший паспорт громадянина України. Останні теж виготовляються на тому ж обладнанні, що й закордонні паспорти, а техніка за день може опрацювати обмежену кількість пакетів документів. Перевагу ми надаємо лучанам, адже оформити документи вони можуть тільки в нас. А інші мешканці Волині можуть оформити документи і в районному і в обласному відділеннях міграційної служби. Але й відмовити, звичайно, ми не можемо. Сьогодні, наприклад, був спокійний день, без ажіотажу», - в коментарі розповідала начальник адміністративного відділу Оксана Катюха.

Однак, після отриманням талончика з порядковим номером, незручності не обмежуються. Спершу відвідувачі кабінету № 16 сидять у черзі, аби отримати реквізити, за якими потрібно оплатити вартість бланку і держмито. Потім треба спуститися на перший поверх ЦНАПу і прочекати в черзі, аби оплатити ці реквізити, або ж знайти відділення банку з меншою чергою.

Згодом треба повернутися до ЦНАПу в кабінет № 16 і чекати вже електронної черги. На табло висвітлюється порядковий номер талону і відвідувач сідає за стіл писати заяву разом з кількома попередниками.

І лише по тому документи приймає працівник, фотографує, вводить дані в комп’ютер.

«Коли я здавала документи для оформлення проїзного документа дитини, все було набагато простіше: я підійшла до працівника ЦНАПу, де мені дали реквізити і через декілька хвилин в мене прийняли всі документи. Звичайно, я розумію, що оформлення закордонного паспорта для дорослого – складніша процедура і потребує спеціального обладнання, яке встановлене в окремому кабінеті. Звісно, ймовірно, є об’єктивні причини такої організації процесу, але як на мене, можна було б організувати роботу по-іншому. Приміром, на першому поверсі в адміністратора можна було б взяти реквізити, за якими оплатити послуги і так само – заповнити бланк заяви за зразком. А вже згодом, згідно черги, здати документи. І не треба було б витрачати по півдня. Я розумію, що коли видають реквізити, треба відповісти на певні питання: чи перший паспорт, чи біометричний, чи звичайний, терміновий чи ні. Але ж кожен – доросла людина і вже йде оформляти документи, знаючи, який документ виготовляє, тож і адміністратору міг би відповісти. А бланки заяв не є документами суворої звітності», - каже Юлія.

Очікуючи своєї черги, в коридорі можна почути немало історій. Як з’ясовується, чимало волинян не знають, де ще вони можуть оформити закордонні паспорти, тому їдуть до ЦНАПу, займаючи черги, часом з 6-7 години ранку.

Головний спеціаліст зв’язків з громадськістю ДМС в області Наталія Левчук, коментуючи свого часу для Інформаційного агентства Волинські Новини, пояснила: в декількох районах області є відділення, де можна здати документи. Але, звичайно, ніхто нікого не зобов’язує здавати документи за місцем реєстрації.

Так, документи на оформлення закордонного паспорту можна здати у відділеннях в містах Ковель, Володимир-Волинський, Нововолинськ, Маневичі, Горохів, Камінь-Каширський, Любомль. В кожному - по 2 робочих місця. Крім того, в Луцьку на оформлення закордонного паспорту можна здати в обласному відділенні ДМС на вулиці Винниченка, в районному – на вулиці Шевченка та в ЦНАПі. Однак в ЦНАПі зауважують: обласне і районні відділення відсилають лучан до ЦНАПу, мотивуючи це тим, що в них оформляють документи волинянам з інших населених пунктів.

Що ж до живої черги, то в ДМС її заперечують, кажучи, що в ЦНАПі діє електронна черга.

Зрештою, герої публікації все-таки оформили свої документи: Юлія стійко витримала випробування чергами і здала документи після 12 години, Вадим вирішив не витрачати свій час і звернувся за допомогою до комерційної структури, яка надає послуги з оформлення документів за окрему плату, а Богдана Стельмах в коментарі для ВАРу розповіла, що витратила 3 години на оформлення паспорта, щоправда наступного дня.

Насамкінець варто нагадати, що з січня 2015 року українцям почали виготовляти біометричні паспорти для виїзду за кордон. Однак, зі слів спеціалістів ДМС, 70% волинян оформляють звичайні закордонні паспорти.

Крім того, з 1 квітня 2015 року неповнолітнім також виготовляють закордонні паспорти, а не вписують їх дані в батьківські, і проїзні документи дитини скасовані. Останні дійсні до закінчення їх терміну дії, по тому батьки мають подавати документи вже на закордонний паспорт.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Читач Показати IP 16 Лютого 2016 19:25
Нормальна ситуація, всі збираються в польщу на сезонні роботи. Я наприклад, в грудні робив документи - ажіотажу небуло.
555 Показати IP 16 Лютого 2016 19:33
Довідка на довідку ..., не вже не можна: дав паспорта, розрахувався на місці карточкою - отримав що потрібно, навіть закордонний паспорт. І це все можна зробити за 10 хвилин. Ато гонять як собак, створюють черги на рівному місці, заставляють писати якість непотрібні заяви - хоч бери з собою адвоката...
User Показати IP 16 Лютого 2016 19:50
Можливо це зараз такі проблеми розпочалися через те, що ID-картки додалися, хз. Оформляв влітку закордонний паспорт, витратив на все про все хвилин 45, ну 1 годину максимум. Сервісом цілком задоволений, в порівнянні з тим, що був на Кравчука, нинішній ЦНАП то небо і земля (в хорошому смислі).
Інна Показати IP 16 Лютого 2016 21:03
Я сьогодні приїхала щоб зробити доні паспорт їй ще немає 1 року. Сказали займати чергу а її люди займають з 5 ранку, тому що приймають 20 чоловік в день і не більше. А що мені робити що приїжаьи з маленькою дитиною в 5 ранку. Ви що вже геть там .............. Це в районому паспортному на шевченка. Не приняли мене сьогодні ...... Як зробити коли їхати........
123 до Інна Показати IP 16 Лютого 2016 23:38
на грушевського 4 паспорт робдять без проблем!!!!!!!!!!!!!!!
Ленин Показати IP 16 Лютого 2016 21:38
Верным пугем идем в Европу, товарищи !
Анна Показати IP 16 Лютого 2016 22:01
Така ж сама ситуація і в Ковелі.Черги-довжелезні, записуються в 1-2 годині ночі. Робота персоналу міграційної служби взагалі не налагоджена.Коли просиш,щоб дали реквізити на проплату за отримання закордонного паспорта, то тупо відмовляють - кажуть, що в касі реквізити є, А каса Ощадбанку знаходиться на першому поверсі, і черга до неї - як до Мавзолею. Коли приходиш в ішні відділення Ощадбанку з просьбою проплатити за закордонний паспорт, то касири вимагають реквізити проплати. Виходить замкнене коло і складається враження, що працівники міграційної служби самі зацікавлені у такому безладі. І начальник Дубій навіть пальцем не поворухне, щоб хоч якийсь лад навести і створити нормальні умови для обслуговування громадян.ГАНЬБА!!!
Анна Показати IP 16 Лютого 2016 22:01
Така ж сама ситуація і в Ковелі.Черги-довжелезні, записуються в 1-2 годині ночі. Робота персоналу міграційної служби взагалі не налагоджена.Коли просиш,щоб дали реквізити на проплату за отримання закордонного паспорта, то тупо відмовляють - кажуть, що в касі реквізити є, А каса Ощадбанку знаходиться на першому поверсі, і черга до неї - як до Мавзолею. Коли приходиш в ішні відділення Ощадбанку з просьбою проплатити за закордонний паспорт, то касири вимагають реквізити проплати. Виходить замкнене коло і складається враження, що працівники міграційної служби самі зацікавлені у такому безладі. І начальник Дубій навіть пальцем не поворухне, щоб хоч якийсь лад навести і створити нормальні умови для обслуговування громадян.ГАНЬБА!!!
Для Інни Показати IP 16 Лютого 2016 22:32
Пробував здати документи в кінці грудня)для дитини(5місяців). Взяв малюка, потрібно ж сфотографувати, зайшов без черги(в Європі таких пропускають), однак серед переліку документів, не було якоїсь там довідки з жеку, котра як виявилося, є забаганкою луцького цнапу. Документи не прийняли, однак порадили звернутися в дп Документ на грушевського, там, сказали, що можливо й вдастя здати документи. Там без проблем, зверху плюс тиста гривень за їх послуги і все( боремось з корупцією граємо у футбол)-наскільки мені відомо, то нормативно правова база в цнапі і дп документ однакова, та тут довідки із жека не потрібно... Тут навіть є приємний бонус- малюка не обовязково брати із собою, вистачить професійної фотографії на білому фоні на матовому папері. Оскільки дитина була зі мною, то я пішов в дюсаф сфотографував(дружина з дитиною пішли додому),відразу же отримав фото й благополучно без черг, в приємній атмосфері здав документи. Оскільки паспорт був потрібен терміново, то до десятого січня отримав смс й забрав паспорт. Дякую працівникам на грушевського, обслуговують дійсно на рівні, однак плюс три сотні зверху(розумію, за сервіс потрібно платити) Однак в мене питання так і залишилося, чому в цнапі ця довідка виявилася потрібною, а в дп документ ні????? Тож, якщо хто з активістів, журналістів це читає- тема для маленького розслідування
спостерЫгач до Для Інни Показати IP 16 Лютого 2016 23:28
валерик войнаровський то або твоя светка накатала або ти клавіатура підучив і сам нацарапав собі ж рекламу (ти не міняєшся - все або почті безплатно або на шару). жди скоро і тебе мітьолкою попруть вдогонку сані манєвицькому з татарином
СпостерЫгачу до спостерЫгач Показати IP 17 Лютого 2016 06:38
Раклама?кому? Тут людьми у футбол грають...я про реальну ситуацію. Ех спостерігач:)))
Читач до Для Інни Показати IP 17 Лютого 2016 08:23
Розслідуйте, всім цікаво чому ті спритники- аферисти не вимагають довідки, а може ви дитину викрали, чи ще якесь шахрайство
МК Показати IP 16 Лютого 2016 23:14
Талончик цнапу з 2-ої хв присутності в ньому я знав, що опускатиму в скриньку оцінки "негативно"
Tetiana Semeniuk Показати IP 16 Лютого 2016 23:15
Доки того цнапнутого смітника у місті не було все було гаразд
Читач до Tetiana Semeniuk Показати IP 17 Лютого 2016 08:20
В пасортному столі було краще????
Анонім до Читач Показати IP 20 Лютого 2016 18:40
Звичайно
. Показати IP 17 Лютого 2016 03:58
Я два тижні тому подавав на закордонний, то одна з працівниць провела 6 чоловік і без усіляких талонів та черги...
Читач до . Показати IP 17 Лютого 2016 09:18
Це дибіл на ID картки водять без черги. Бо такі придурки як ви що з 5 ранку стоїте не пускають людей на здачу нових паспортів.
fynjy Показати IP 17 Лютого 2016 08:31
рішали роблять швидше, тільки в два рази дорожче. В ЦНАПІ все робиться для процвітання рішал.
Станіслав Показати IP 17 Лютого 2016 09:32
Я вам так скажу, ці всі черги штучно створені, я можу це гарантувати, і цим всім керує не аби хто а пан Войцешук з своєю командою! В них в обласному ДМС просто не реалтно подати паспорт, якшо ти прийшов не на 5 ранку а на 9.30, вже кажуть що черга сформована, іирозписано все на день! Воно так, але є одне але. Вони реально приймають там цілий день і навіть якшо ти прийдеш в 17 годині, просто далі розроблена корупційна схема: 1 ти приходиш до них і починаєш шукати через кого порішати паспорт. 2 потім як виявляється паспорт коштує не 495,5 грн а 650-800 грн, це ше наче треба дати заробити цім корупціонерам- рішалам, ну алеж нам треба паспорт, відступати назад пізно, рішали ждуть на свій заробіток. 3 вони беруть гроші відповідно готівкою, забираючи собі різницю, при цьому діляться з своім керівником. А решту кладуть в термінал, який стоіть в одному з іх кабінетів. Ше не зрозумілим лишається факт про те чи кудись далі йдуть ті гроші з того терміналу, чи це вже прямий заробіток керівника 4 і головне не забуваємо що згідно закону паспорт безкоштовний, тільки є один пункт державне мито яке складає 170 грн. І в суді це можна доказати й отримати тоді рішення суду і паспорт за 170 грн І така система в кожному пункті оформлення паспортів! Отож шановні колеги друзі та читачі вирішувати вам шо з цим робити . В нас корупцію не подолати. Треба цих всіх посадовців гнати в шию на пенсію або на завод. А набрати нових, амбітних нехай не професійних фахівців, але нормальні адекватні люди всього навчаться
Наталі Показати IP 17 Лютого 2016 09:38
А чому не написали, що і ЦНАПі закордонний паспорт коштує дорожче, ніж наприклад у обласному паспортному столі? Не на маленьку суму.... Чи не вистачає того, що і так не 170 грн коштує паспорт, а зверху ще приліпляють більш як 300 грн. То ще і ЦНАП вирішив і собі підзаробити. Куди ідуть ці кошти?
лучанка Показати IP 17 Лютого 2016 10:28
здавала документи рік назад. Простояла в черзі з 8.00 до 16.00. Працівники пропускали інших бажаючих за кілька грн. БЕЗ черги.... Тому так довго. Потім зробили помилку при оформленні, тому довелося чекати більше місяця....
Тому Показати IP 17 Лютого 2016 11:46
що припиніть на х.р цей бардак і зробіть розмежування Луцький ЦНАП для лучан і луцького району, для решти відкривайте районні ЦНАПИ, або ще якесь обласне відділення в Луцьку, бо зі всієї області всіх бажаючих обслужити без черг нереально.
Павло Показати IP 17 Червня 2016 10:24
сьогодні 17.06.2016 а віз і далі там із семи зонтиків де малиб приймати людей на прийом документів для виготовлення закорд пасп працює тільки один Довжелезна черга Дуже незадоволений роботою цієі установи якщо є якісь проблеми іх можна вирішити за допомогою смс повідомлення Я зміг би підіхати на любу годину але для чого людям сидіти цілий день під дверима
ліля Показати IP 5 Серпня 2016 14:23
Планую робити закордонний паспортсобі, чоловікові і синові( школяр). Але почитавши відгуки - боюсь починати.Самій треба відпрошуватись з роботи ( в мене робочий день звичайний - як і у них), а ще як бути з сином коли і як ому оформити? і чоловік так само на роботі. Я в шоці від всіх ти "ЦНАПІВ" ( цапів- козлів)!
Каріна Показати IP 15 Березня 2017 13:59
Сьогодні прийшла з маленькою дитиною на Шевченка, а мені сказали, тут люди з шисти ранку чекають і ви зачекайте, коли в тій кімнатці навіть стати нема де з дитиною, от і живемо в такій країні, і кому що докажеш
Таня Показати IP 7 Грудня 2017 20:34
Здравствуйте. Извините за беспокойство но мне очень нужна ваша помощь . Я вернулась на Украину для того что бы поменять мои паспорта после замужества . Два месяца я потратила только для того что бы сделать украинский паспорт. И сегодня (06.12.2017) я столкнулась с тем что заграничный паспорт мне будут делать месяц с половиной . Я не могу ждать ! У меня за границей остался маленький ребёнок который родился 24 сентября 2017 года. Она там без меня и я ничего не могу поделать . Взять с собой я ее не смогла так как без моих документов не могла ее зарегистрировать. Я прошу вас , я вас умаляю помочь мне. Я уже не знаю кому ещё обращаться единственная моя надежда на вас. Спасибо за понимание .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus