USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Цуманській музичній школі загрожує закриття

2 Березня 2017 13:49
Для діток, які навчаються у Цуманській музичній школі, що виховує багато лауреатів і переможців різних конкурсів, цей заклад уже давно став другою домівкою. Тут вони не лише здобувають музичну освіту, але й черпають натхнення для навчання у школі.

«Коли вперше у житті почув гітару, її насичений звук, то мені відразу захотілося грати. У нас вдома усі, крім тата, уміють грати на музичних інструментах. Я граю на гітарі, молодший брат – на баяні, старша сестра – на фортепіано, мама грає і на баяні, і на фортепіано», – розповідає Сашко Кулакевич.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 56.

Класи в Цуманській музичній школі дуже маленькі, всіх, хто хоче навчатися музики, більше, аніж вона може умістити, але й так нині тут гру на інструментах опановують 104 учні. Сюди приходять не лише місцеві дітлахи, а й приїздять із ближніх сіл.


Утім невдовзі учням музичної школи, можливо, доведеться попрощатися із культурною домівкою. Адже нова реформа в освіті перекладе утримання таких закладів на місцеві бюджети. Мовляв, тривають децентралізаційні процеси, створюють об’єднані територіальні громади, відтак саме на їхні бюджети й мають бути перекладені значні видатки по багатьох статтях.

Однак, коли ще в сфері медицини та освіти на початках держава обіцяє субвенції, то про культуру взагалі не йдеться. Окрім того, мистецькі школи можуть втратити статус освітніх закладів і перетворитися на звичайні гуртки. А це означає ніщо інше, як фактично кардинальне знищення усіх таких закладів, як Цуманська музична школа.
У таких мистецьких закладах розвивають таланти діток
У таких мистецьких закладах розвивають таланти діток


Реформа з мінімальними стандартами

Волиняни всерйоз занепокоєні ситуацією, через яку музичні школи можуть зникнути. Адже, за новим проектом закону «Про освіту», який пройшов перше читання у Верхов­ній Раді, мистецькі навчальні заклади перейдуть на фінансування місцевих бюджетів.

На Волині про загрозливу ситуацію зникнення музичних шкіл вперше заговорили у Цумані Ківерцівського району. Саме з цього приводу керівництво школи та батьки звернулися до народного депутата від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Ірини Констанкевич.

Нардеп відразу ж сюди приїхала і зустрілася з колективом закладу та батьками учнів. Люди стурбовані, адже вважають, що новостворені громади можуть не «витягнути» утримання таких закладів.
Народний депутат Ірина Констанкевич на зустрічі з цуманською громадою пообіцяла підтримку в питанні збереження музичної школи

«Міністерство культури надіслало нам лист, у якому висловлює занепокоєння долею мистецьких шкіл, які при утворенні громад можуть опинитися в несприятливих умовах, – пояснює директор Цуманської музичної школи Олександр Прокапало. – Тобто вони таки констатують факт, що над такими школами може нависнути загроза. У такому випадку, щоб зменшити ризики мистецьких шкіл, міністерство пропонує забезпечити мінімальні стандарти початкової музичної освіти. Навчання в музичних школах хочуть поділити на два типи. Перший – початкова професійна освіта – для тих, хто збирається вступати до освітніх закладів вищого рівня, а другий – загальномистецька підготовка – для тих, хто просто прагне розвиватися. Я так розумію, що й фінансування теж буде різне. Тим більше, що йдеться про мінімальне забезпечення культури».
Директор Цуманської музичної школи Олександр Прокапало
Директор Цуманської музичної школи Олександр Прокапало


Цуманці кажуть, що дуже стурбовані інформацією щодо переведення мистецьких шкіл на фінансування громад. Адже це відобразиться і на якості навчально-виховного процесу, і на ступені соціального захисту його учасників. А також позначиться відтоком наявних кадрів. Педагоги переконують, що в такій ситуації у школах залишаться працювати лише вчителі передпенсійного та пенсійного віку.

«Вважаємо передання початкових мистецьких шкіл на фінансування з місцевих бюджетів дочасним, що може призвести до невиправних наслідків, – пояснює директор Цуманської музичної школи. – У такий час соціально-економічної кризи відпустити це у вільне плавання й кинути дітей – злочин».

Думку педагогів поділяє і селищний голова Анатолій Дорошук. Каже, що утримати такий заклад громаді буде проблематично, бо місцеві бюджети обмежені в кош­тах, а до цього ще додаються і проб­леми з утриманням медицини, дошкільної та середньої освіти, пожежних частин.

Пріоритети держави: силовикам – усе, освіті – нічого?

Ірина Констанкевич розповідає, що в Києві теж уже почався рух за збереження мистецьких шкіл – батьки та вчителі об’єднуються навколо своїх закладів, аби відстояти їх. Адже міська влада вважає, що цих шкіл забагато, і їх хочуть скорочувати.

Як пояснює Ірина Мирославівна, економити на освіті та культурі наша держава почала вже давно, а останні реформаторські дії лише підсилили цю тенденцію. Наприклад, зовсім нещодавно під таку економну реформу потрапили й українські студенти – до сорока відсотків скоротили кількість тих, хто тепер може отримувати стипендії. На фоні такої суцільної економії зов­сім непогано почувається силовий блок країни. Для силових структур, на відміну від культури та освіти, коштів у бюджеті вистачає.

«Коли ж ми порахували, скільки потрібно, щоб забезпечити стипендії студентам, вийшло 10 мільярдів, а на Нацполіцію – 16, на Нацгвардію – 9, на прокуратуру – 12 мільярдів гривень, – каже Ірина Констанкевич. – Натомість про один мільярд на культуру ніхто не хоче й чути. Окрім того, кошти (400 мільйонів гривень) на придбання житла виділено лише для працівників Нацгвардії. Фактично, силовий блок виходить у пріоритеті, а освіті й медицині – копійки. На жаль, так зміщені пріоритети у нашій державі. Кажуть, що грошей немає. Є гроші, але вони пішли не туди, куди потрібно».

Підтримують позицію народного депутата і батьки учнів школи.
Ще один лист із міністерства, який суперечить інтересам громади та порушує право дітей на розвиток
Ще один лист із міністерства, який суперечить інтересам громади та порушує право дітей на розвиток
Замість післямови

Волиняни упевнені, що розв’я­зати цю проблему буде непросто, однак покладаються на допомогу депутата. Своєю чергою, Ірина Мирославівна пообіцяла донести до влади цю проблему і разом із колегами напрацювати механізми виходу з такої ситуації.

«Якщо ми не матимемо напрацьованої системи на законодавчому рівні, то питання не буде розв’язано, – вважає Ірина Констанкевич. – Реформи заради чогось же проводять, але наразі ми бачимо, що це реформи заради реформ. Тому готуватиму запит на уряд, щоб надали відповідь, якими будуть подальші дії, і чи хтось аналізував можливі наслідки таких реформаторських дій. У ситуації з музичними школами очевидно, що хтось насаджує таку ідею про те, що цієї освіти немає, що це якийсь рудимент старої радянської системи. Мабуть, це така урядова вказівка – де можна скорочувати і де можна економити».

Ірина Констанкевич додає, що вже найближчим часом підготує звернення до міністра культури Євгена Нищука та міністра освіти Лілії Гриневич із проханням надати роз’яснення, ґрунтовний аналіз щодо перебігу реформ у музичній освіті.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Ольга Приходько

Фото автора

Ківерцівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Бе Показати IP 2 Березня 2017 15:20
Зато нову церкву відкриють.
Антоніна Показати IP 3 Березня 2017 14:09
Не можна закривати музичну школу. Дітям і так немає де культурно розвиватися.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus