USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Ківерцях стало комфортніше народжувати, а у палатах - ремонт радянських часів

19 Січня 2017 16:14
Народжувати, як у Європі, – так тепер можна сказати про пологове відділення Ківерцівської райлікарні. Пологові зали обладнали за останніми стандартами. Тут і шведська стінка, і фітнес-м’яч, і величезна ванна, і навіть магнітофон. Одне слово, усе, аби майбутня мама під час найвідповідальнішого процесу в житті могла максимально комфортно почуватися. Однак до ладу вдалося привести лише одну частину відділення. Інша ж, де, власне, розташовані палати для породіль, потребує капітального ремонту. Контраст – разючий, йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 1 (50).

ВАГІТНІ ЩИРО РАДІЮТЬ, ЩО ТЕПЕР ЗМОЖУТЬ НАРОДЖУВАТИ У КОМФОРТНІШИХ УМОВАХ

Не приховуючи здивування сучасними пологовими залами, вагітні все ж переконують: умови – умовами, але першу роль відіграють лікарі та акушери. З нагоди відкриття оновленого пологового відділення, яке відбулося цими днями, майбутнім мамам влаштували екскурсію. Ми йдемо з ними. Усі наші співрозмовниці народжуватимуть не вперше. Незважаючи на попередній досвід, жінки все уважно оглядають.

Анна Гордієнко з Ківерців в очікуванні вже третьої дитинки. Їй от-от народжувати. Попередні двоє діток з’явилися на світ також у цьому відділенні. Аня каже, що в неї і думки не було про те, аби їхати на пологи до Луцька, хоча багато знайомих і радили, мовляв, там значно краще.

«Але своє є своє, – каже мама Аня. – Зараз у нас також створено хороші умови. І це тішить, адже жінка має почуватися комфортно під час пологів».
Для Руслани Чолик із села Вишнів пологи будуть другими. Розповідає, що п’ять років тому народжувала разом з мамою. Нині ж сподівається, що сина чи донечку зустрічатиме в цьому світі разом із коханим чоловіком. Руслана додає, що пологові зали обладнані з використанням тих же елементів, але після свіженького ремонту, звичайно ж, вони набагато привабливіші.
Жителька Прилуцького Тетяна Рубан стати мамою готується вдруге.

«Першу свою дитинку народжувала також у цьому пологовому відділенні, – пригадує Таня. – У мене був чудовий лікар – Лариса Глушко. Під час пологів дуже мене підтримувала, наче я рідна для неї. Тоді, звичайно ж, у палаті не було ванної, а як відомо, її використання зменшує больові відчуття. Зараз усе це стало доступно і в нас. Жінці має бути комфортно при пологах, вона на це заслуговує».


Ківерчанка Оксана Михайлова також чекає на другу дитинку. Пригадує, що під час перших пологів у цій лікарні в душ для полегшення болю доводилося спускатися з другого на перший поверх у приймальне відділення. Під час переймів робити це було украй важко. Побачивши ванну в пологовому залі, Оксана щиро радіє, що нарешті і в їхньому районному центрі створили належні умови для жінок, які народжують. Розповідає, що на минулих пологах її підтримував чоловік.
«Мені спокійніше народжувати в Ківерцях. У цьому пологовому відділенні дуже хороший та дружний колектив. А від лікарів, їхнього професіоналізму та ставлення багато що залежить», – зазначає Оксана Михайлова.

До нашої розмови з дівчатами приєднується завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення (до слова, і депутат Волинської обласної ради від УКРОПу) Людмила Тимощук.
Зауважує, що повсякчас наголошує своєму колективу про уважне та людяне ставлення до пацієнтів, що не менш важливо, ніж якість надання медичної допомоги.

«Адже навіть якщо її буде надано на належному рівні, але хтось із працівників поведеться нетактовно, запам’ятається якраз останнє», – пояснює Людмила Анатоліївна.

Вона розповіла вагітним, як разом із підрядником – керівником ПП «Промбуд-5» Петром Семереєм – вибирали плитку для підлоги в пологові зали.

«Підлога в нас тепер і глянцева, і блискуча, але не слизька, – провадить Людмила Тимощук. – Жінки під час пологів дуже емоційні, тому ми шукали таке покриття, яке було б безпечним. Кольорова гама в залах – тепла, чинить заспокійливий ефект».

«Пологи – це фізіологічний процес, – заспокоює лікар. – Якщо є страх і переляк, то здається, що й біль посилюється. Усе залежить від того, як себе налаштуєш. Ви не маєте забувати, що кожна перейма пришвидшує вашу зустріч з малятком. А природні пологи – це краще, аніж народження дитини шляхом кесаревого розтину. Під час пологів малюк повільно адаптовується до атмосферного тиску, а під час операції відбувається різка зміна середовища його перебування».

ЛІКАРНІ ВЖЕ 60 РОКІВ

Ківерці посідають четверте місце за рівнем народжуваності на Волині. Загалом щороку тут з’являються на світ близько 800 малюків, а це – троє-четверо пологів на день. Тому ремонт пологового відділення став справжнім новорічним подарунком. До оновлення відділення зусиль доклали чимало людей.

Улітку напередодні Дня медика в районній лікарні з колективом зустрівся голова Волинської обласної ради Ігор Палиця. А вже зовсім скоро саме з його ініціативи з обласного бюджету виділили перший транш на ремонт пологового у розмірі 470 тисяч гривень. Не залишилася осторонь і Ківерцівська районна рада: за пропозицією її голови, укропівця Григорія Недопада частину коштів знайшли і в районному бюджеті. З нього залучили ще 260 тисяч гривень у вересні.


Оновлене відділення відкривали урочисто, з цієї нагоди навіть перерізали червону стрічку.
Генеральний директор комунального закладу «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання» Михайло Слижук зауважив, що у 2016 році для цього відділення закупили апарат для ультразвукових досліджень. Він також подякував голові обласної ради Ігорю Палиці, народному депутату від УКРОПу Ірині Констанкевич та місцевій райраді, які не залишилися осторонь проблем їхнього медзакладу.

«Нині триває період реформування сфери охорони здоров’я, а тому статус нашої установи буде залежати не від кількості ліжкомісць, а від належного обладнання, апаратури, умов перебування пацієнтів і кваліфікації медпрацівників. Ми й далі працюватимемо над тим, аби пацієнтам не лише надавали якісну допомогу, а й щоб вони почувалися тут комфортно та спокійно», – наголосив Михайло Слижук.

Голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад запевняє, що й надалі допомагатимуть ківерцівській лікарні, у пріоритеті – виділення частини коштів з районного бюджету на завершення ремонту пологового відділення. Поза увагою не залишаться й інші.

«Ківерці географічно близько від Луцька, тому наша лікарня має втримати свій статус, – переконаний Григорій Недопад. – Зважаючи на медичну реформу, яка вже розпочалася, наразі триває боротьба за пацієнта. З медичної субвенції гроші будуть «іти» за пацієнтом, тому закупівля у лікарню діагностичного обладнання, здійснення якісного ремонту й забезпечення обслуговування пацієнтів на високому рівні буде першочерговим для нас».

Підтримувати ківерцівську лікарню обіцяє і радник голови Волиньради, голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов.

«Улітку ми побачили, в яких умовах народжують жінки. Лікарні вже 60 років. А в пологовому відділенні проходять перші миті життя малюка. Тому вирішили передусім внести пропозицію зі спрямування коштів на ремонт саме цього відділення, – розповідає Вячеслав Рубльов. – На черзі – ремонт післяпологових палат та інших приміщень. За попередніми оцінками, аби завершити роботи, потрібно близько мільйона гривень. Ціни на будівельні матеріали зростають пропорційно до курсу долара, тому цього року на статті витрат потрібно буде більше коштів. Уже на найближчій сесії облради будемо вносити пропозицію щодо виділення грошей з обласного бюджету, які плануємо розбити на кілька траншів. Також знову звертатимемося до районної ради, аби й вона виділила кошти. У Ківерцівському районі чимало багатодітних сімей, показники народжуваності тут досить високі. А тому ми робитимемо все можливе, аби мами та новонароджені почувалися комфортно».

У КІВЕРЦЯХ БУДУТЬ ПАЛАТИ-ЛЮКС ДЛЯ ПОРОДІЛЬ

Завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Ківерцівського медичного територіального об’єднання Людмила Тимощук працює тут уже не один десяток років. Лікарня давно стала для неї рідною, а тому за її розвиток дуже вболіває. Людмила Анатоліївна розповідає, що ще фактично кілька місяців тому через зношеність каналізаційних труб постійно мали проблеми з підтопленням. Тож труби замінили першочергово. Окрім того, за словами лікаря, часто виникали перебої в електромережі, зникало світло. Годі й пояснювати, якою це було проблемою, коли йшлося про порятунок життів і мами, і малюка. А що вже було казати про естетичний вигляд пологових залів, старенької операційної, санвузлів?

«Зараз лишилося зробити капітальний ремонт у ще одній пологовій залі, післяпологових палатах, гігієнічній, маніпуляційній кімнатах, приміщеннях для техперсоналу, зберігання техзасобів, здійснення щеплень, – розповідає Людмила Тимощук. – У нас немає ані ординаторської, ані сестринської, ані душової кабіни для лікарів. Усі приміщення задіяні під потреби вагітних. Наразі персонал може перепочити та випити чаю хіба що в буфеті. А колектив налічує 55 осіб, із яких 10 – це лікарі».

А ще, каже Людмила Анатоліївна, у планах – облаштування кількох палат-люксів на кшталт тих, які є в Луцькому клінічному пологовому будинку: з окремим санвузлом, холодильником і телевізором.


НАСАМКІНЕЦЬ

...Маленька Римма уперше побачила цей світ лише кілька днів тому. Мамі довелося зробити кесарів розтин. Удома на дівчинку чекає трирічний братик. Батьки малюків – Наталія та Андрій Невірці – ще мріють про діток. Переконують, що народжувати прийдуть саме у це відділення. Адже тепер тут не лише чудовий персонал, а й створено належні умови, які, сподіваються, до чергового їхнього візиту сюди ще поліпшаться.


Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Ольга МАКСИМ’ЯК, Ківерцівський район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Киверці Показати IP 19 Січня 2017 19:47
Це луцький отстойнік
Незабудка до Киверці Показати IP 25 Вересня 2018 11:18
І це правда!!!Крім ремонту в приміщенні не помішало б провести ремонтні роботи з персоналом ХАБАРНИКИ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus