USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У ПТУ Волині - недобір учнів

19 Вересня 2016 17:29
Міністерство освіти продовжило деяким ПТУ прийом заяв на навчання до 1 жовтня. Серед них - частина профтехучилища Волині, які так і не добрали заплановану кількість учнів. Відтак, через малу кількість учнів у закладах виникли проблеми з формуванням груп.

Про це стало відомо під час оперативної наради у голови ОДА сьогодні, 19 вересня.

Так, зі слів начальника обласного управління освіти Людмили Плахотної, цьогоріч до закладів профтехосвіти вступили 3 791 учень. З них майже половина - 1292 - з соціально-незахищених категорій (діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, з неповних, неблагополучних сімей, малозабезпечених родин, з фізичними і розумовими вадами).

Три профтехучилища мають серйозний недобір учнів: ПТУ № 5 у Ковелі набрало 43% учнів, Локачинська філія Оваднівського професійного ліцею - 60%, ПТУ № 27 міста Берестечко - 60%.

У багатьох закладах є проблеми з формуванням груп на певні професії: через надто малу кількість учнів ці групи не можуть відкрити. З такими проблемами зіткнулися у Нововолинському, Камінь-Каширському, Луцькому, Володимир-Волинському, Колківському ВПУ, Торчинському, Ковельському, Любомльському, Оваднівському, Маневицькому професійних ліцеях, у Локачинській філії Оваднівського професійного ліцею, ПТУ № 11 Нововолинська, ПТУ № 5 Ковеля та № 27 Берестечка.

Відтак, набір в деяких закладах продовжили до 1 жовтня, але до цього часу навряд чи ситуація істотно зміниться.

Найбільше, каже Людмила Плахотна, у ПТУ вступають на промислові спеціальності - 1337 учня, вдвічі менше на сільськогосподарські – 657, 236 на спеціальності транспортної галузі, 766 – будівництва, 741 – торгівлі і харчування, 54 – житлово-комунального господарства і невиробничих видів побутового обслуговування.

В області планують реформувати ПТУ, створивши опорні училища, а решту закладів пропонують переводити в статус філій, заявив голова ОДА Володимир Гунчик.

«Нехай діти йдуть в школи здобувати середню освіту. В інших випадках робіть те, що ви робите по опорних школах. Базові опорні ПТУ мають бути як перехідні до профцентрів. Решта - мають бути їхніми філіями», - повідомив він.

Водночас голова ОДА розповів, що наступного року в області створять два професійні центри: на базі Луцького училища будівництва і архітектури та Луцького центру ПТУ.

Всього, каже він, на Волині має бути декілька базових профцентрів, які б охоплювали галузі промисловості, будівництва й архітектури, сфери побуту, інфраструктури і логістики, культури і мистецтва.

До слова, свого часу заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун пояснювала: заклади профтехосвіти потребують модернізації. Причому – глобальної. Адже профтехосвіта бюджетам обходиться занадто дорого, а мережа – вкрай неефективна. Згідно з офіційною статистикою, 80% випускників шкіл вступають до вищих навчальних закладів і лише близько 20% - до профтехучилищ.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ЗА ПЕРЕДАЧУ ФІНАНСУВАННЯ ПТУ НА МІСЦЯ І ЩО З ЦИМ РОБИТИ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
дідо Показати IP 19 Вересня 2016 17:58
Більшість мріють з дипломами ВДУ стояти на Варшавці чи збирати полуницю в Польщі.
в темі плахотна Показати IP 19 Вересня 2016 19:29
профтехосвіта 6 Червня 2015 08:00 відповісти +22-1 Подейкують, що профтехосвіта потребує "оптимізації". Не виключно, що таке свято 5 червня 2015р в такому кількісному складі ПТУ області може бути останнім. На скільки праві чи не праві реформатори,- покаже час. Сьогодні ж ПТО живе своїм життям, має свої досягнення, має й свої проблеми. Але якщо більшість проблем більшості ПТУ пов*язані з економічною ситуацією в країні, то проблеми, які склалися в останні роки в Луцькому ВПУ вражають своєю довготривалістю і цинізмом. Невже на стільки залежні освітянські чини від засудженої училищної особи, що не можуть позбутися того "педагога" та припинити беззаконня в одному з найбільших училищ області??? не гога а гена 6 Червня 2015 08:19 відповісти +16-2 Зайдіть на сайт +++ Волинські новини / батов генадій федорович +++ І ви прозрієте . ... КАЖЕШ в них квадрокоптери ; в них ДИРЕКТОРІЯ ... !!!!!!!!!!!!! Ядро-корупції - попович . грушка ...; Ланцюжок - мишковець , хоміч, загрева ... ; Шестерні - овсянніков , батов , богданець ... ; ЛАНЦЮГ - кравчук , романюк ... правопохоронці.... педа гена до не гога
SS Показати IP 19 Вересня 2016 20:09
Через рік всі ці заклади перестануть фінансувати і людей викинуть на вулицю одне радує що більшіть це пенсіонери хоть пенсія буде,потім це чекає ВУЗи і так само як і 100 років назад освіту будуть отримувати в церкві. Для чого полішукам освіта? Так думають освітяни в міністерстві
Працівник ПТУ Показати IP 19 Вересня 2016 20:26
ПТУ в нинішньому вигляді це ВЕЛИКЕ ЗЛО !! і для дітей які там навчаються і для держави. Ніякої професійної, а тим більше середньої освіти там ніхто ненадає!! Це радянська структура для розкрадання коштів. На утримання середньостатистичного ПТУ держава викидає ДО 10 МЛН. ГРИВЕНЬ! Стипендія ж 200 гр. При більшості училищ є навчальні господарства, реальний, дармовий дохід за рахунок експлуатації учнів, приховується. А в чиї кишені іде ... ? можите собі здогадуватись!
КОЛЕГА до Працівник ПТУ Показати IP 19 Вересня 2016 23:09
А ДОХІД ТО НЕ МАЛИЙ В СЕРЕДНЬОМУ ПО 1 МЛІОНУ В РІК! І ЦЕ ТІЛЬКИ ТЕ , ЩО ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ НЕ ЗМОГЛИ ВКРАСТИ!
нова якість Показати IP 19 Вересня 2016 20:33
Не завжди і далеко не всім подобається правдиве висвітлення подій.... До яких тільки дій не вдаються нелюби правди, щоб знищити її! ..... Училищні "дєятєлі" знайшли можливість знищувати правдиві коментарі в і.в. Волинь POST. Для прикладу, нещодавно з'явився коментар "зміни" - на другий день щез. Цей випадок далеко не поодинокий. Чого ж бояться згадані у коментарі "трудяги"? - Бояться ПРАВДИ! ..... Нічого особливого в тому коментарі не писалось, правила коментування не порушувались. І все ж коментар щез..... А мова в коментарі йшла про те, що: Отримавши дулю з посадою першого заступника директора училища, різко змінив мотив розмов основоположних училищних проблем - батов. "Що то робиться? Чому ніхто про це не говорить? Він (директор) розвалює училище.... Він слухає тільки максимчука. Псалтирі, який пив та туніядствував на посаді заступника, дав більше 500 годин і в додачу посаду старшого майстра. Тепер псалтира взагалі нічого не буде робити....крім ходити під мухою " Ці слова були сказані перед людьми, від яких батов довго відвертався, не розмовляв. В коментарі навіть не згадувалось про те, що батов ходив до директора і попередив його, що псалтира, як старший майстер, не має права проводити таку кількість уроків теоретичного навчання. Відповідними службами це розглядається, як розбазарювання державних коштів. - Виникла чергова проблемна ситуація..... Йшла мова про прихватизацію директора сімейним підрядом максимчуків, які фактично сьогодні є тіньовим директором училища і відкрито заявляють "шо там директор - він від нас залежний". В училищі зменшилась кількість учнів на три групи. З введенням другої посади старшого майстра, в максимчука зменшились посадові обов'язки більш,як на половину - при цьому йому встановлюється доплата 0,4 посадового окладу. За що!? - за щоденні доноси на працівників директору? - "Послугами" максимчука вже скористались всі "папєрєднікі" директора. - Сьогодні всі вони тішаться приставкою "екс"....... Не згадувалось в пропашому коментарі й про те, як наймолодший "підрядчик" увірвався в кабінети нових заступниці директора та юристки училища і в наглій, грубій, хамській формі повчав їх посадовим обов'язкам: "це ваша робота - робіть!" ....... Не писалось в коментарі й про те, що всі училищні директори полюбляли й полюбляють підлеглих керівників, тупіших за них. ,Чомусь коментар "зміни" пропав безвісти ....... ПРАВДА досить часто буває гіркою, але безпідставно вона не висвітлюється ..... Вирішувати проблеми ні побігунчик ні плахотна не спроможні .
до нова якысть до нова якість Показати IP 27 Квітня 2017 14:28
якщо коментар удалили значить на те були причини. Безглузді доводи і власна думка неврівноваженого дописувача, абсолютно нічим не підтверджена і ніякими фактами окрім пустих слів звичайнісінької людинки яку заздрість поглинає за те що Псалтирі години дали більше і хтось комусь доносить. А ти тут чим займаєшся??? не доносиш випадково??? Тільки в когось сміливість є в очі донести а хтось як щур підзаборний пише все в коментарях. Щось не подобається - іди особисто до дірєктора на розборки а не крисяч в коментарях!!!!! Директор вказав заступниці і юристці на їх посадові обов'язки і що це їх робота??? Ах Боже мій, яку страшну образу нанесли!!!!! І як тепер пробачити його за це????????????? І це всі аргументи проти нього??? хахаха, а більш нічого не наскребли???? бідолахи((( Коли будуть конкретні доводи і факти тоді і пиши коментарі під гучним словом - коментар "зміни". А не плачеш в тряпочку що бредовий коментар безвісти зник. Караул!!!! Не просочилось в змі твоє гамно!!! Ну що ж, строчи і дальше коментарі"ЗМІН"(хахаххахахахахах - все що можна сказати по цьому поводу)
аяяй. Показати IP 19 Вересня 2016 21:22
Зато ВЫШИ в Луцке набрали много студентов и на бюджет в том числе,спасибо,мин образованию:-) :-) :-)
190916 Показати IP 19 Вересня 2016 21:29
Великий недобір ...... А в ЛВПУ в переважній більшості професій - конкурс! Тільки план набору зменшили на дві групи. Причина : за останні 10 років керівники училища спільно з керівниками управління прокралися так, що вихід один - знищити училище і кінці в воду.
КОЛЕГА до 190916 Показати IP 19 Вересня 2016 22:28
ВИ ТАМ ХЧ ТЮЛІ ПОПЕРІТЬ І ВІКНА ПОМИЙТЕ , А ТОДІ ПРО ІНШІ РЕЧІ ГОВОРІТЬ!!!
Колежанка до КОЛЕГА Показати IP 23 Вересня 2016 20:15
На пранні і митті багато не відмиєш. Краще міняти Були часи, що тюлі і штори міняли по 2-3 рази на рік. Вікна міняються за рахунок батьків учнів - це також золоте дно для училищних кіруючих..... Якщо б усіх кіруючих (діючих і тих, що втекли) разом з управлінськими спільниками посадити в клітку і стягнути з них все, що вгребли - училище на багато років стане самоокупним і не потребуватиме державних коштів.
статистика Показати IP 19 Вересня 2016 22:00
Освіта чотирьох з шести керівників Луцького ВПУ не відповідає займаним посадам. Крім знання таблички ділення управу більше нічого не цікавить.
нач управи освіти Показати IP 20 Вересня 2016 12:56
Офігеть. яка д*** плахотна ! Випробування грошима та владою для чергової бездарності.
хахаха до нач управи освіти Показати IP 22 Вересня 2016 23:26
Не плач начальнику, скоро твоя колишня секретарка на пансію піде, а там диви і прийме тебе плахотна під своє крило...
Майстер, колишній Показати IP 20 Вересня 2016 20:16
А окрім ВПУ є ще і так званні сільські училища, от там рай на землі для жулья , казнокрадів і хабарників з судимостями. Так в ПТУ№27 аж три працівники з судимостями, один за присвоєння сирітських стипендій (колишній директор, а тепер інжнер з охорони праці та викладач за сумісництвом, увага - пільговий пенсіонер за пед. стаж), другий колишній мер-хабарник, за вимагання ж абаря за незаконе виділення землі, тепер комендант гуртожитку (колись його ж погнали з того училища за неналежне виконання обовязків) , а третій судя - хабарник, якого після винесення умовного вироку ніхто в Горохові на роботу не брав , тепер юрист в тому горе-училищі. ОТ ЧИ ДІЙСНО НЕ ПОРА ХОЧ ЯКОСЬ РЕФОРМУМУВАТИ ТУ ПРОГНИВШУ СИСТЕМУ? ВИ СКАЖИТЕ, А УЧНІ? УЧНІВ ШКОДА, ТА ОТ ТІЛЬКИ ЧИ МОЖУТЬ ЧОМУСЬ ДОБРОИМУ НАВЧИТИ В ТАКОМУ ПТУ??????
народна медицина Показати IP 21 Вересня 2016 11:14
Діагноз хвороби ПТО Волині - КОРУПЦІЯ. Обов*язкове лікування: ліквідувати управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА, як розплідник корупції!
А може Показати IP 22 Вересня 2016 20:49
може в батьків нема фінансів щоб "заплатити" за навчання???? Побори при вступі немаленькі, а доходи в батьків куценькі!!! В кого доляри водяться той і виш оплатить, для чого їм "бурса"???
за атамана Гріціяна Показати IP 10 Жовтня 2016 19:42
Втрачені можливості Сьогодні, 18:02 В 2010 р. училище відвідав директор з виробництва SKF Україна Норман Штрунк з метою співробітництва. Відвідавши майстерню ВШП, Н.Ш. схопився за голову, в очах жах - розповідали очевидці (до речі Н.Ш. знову повернувся на SKF Україна). І які дії після відвідування? Практично ніякої співпраці. А ситуація в майстерні така: верстати - інваліди 1-ї групи (до десятка верстатів - гроби-пам’ятники. Повноцінне оснащення верстатів практично відсутнє). Якщо ви, пане В.В., не згідні з такою оцінкою ситуації в майстерні - запросіть фахівця і проведіть незалежний аудит. Порівняйте результати аудиту з поясненнями старших майстрів, майстрів в/н, викладачів причетних до даної майстерні (професії). А тепер щодо експлуатації цих верстатів - працювати за верстатами в майстерні можуть, на нашу думку, декілька фахівців, решта – «пастухи». І нарешті - дипломні роботи учнів. Переважна більшість купують. Представники заводів на захисті Д.Р (в розмовах, «не для друку») в основному негативно оцінюють захист учнів та якість деяких Д.Р., особливо на 5-му курсі. Безумовно, ми можемо змінити думку (що є фахівці по даній професії, а не «пастухи»), якщо замість куплених Д.Р. учнями-студентами будуть виконані творчі роботи, а це, в свою чергу, дасть змогу поповнити майстерню декількома верстатами з оснащенням, на яких можна було б виконувати навчально-виробничу програму і почати заробляти кошти для училища. І так - кожний рік замість куплених Д.Р. Р.S. Враховуючи на даний момент ситуацію, яка виникла по таким професіям, як верстатник, радіомеханік, електрик, ми є фактично не ЛВПУ, а ЛПТУ. Колектив училища складний. Сумно.***** Вони колективно виходили з плакатами відстоювати свої інтереси на Театральний і на Київський майдани , вони можуть ... , а прийти з вилами треба без вклинених в свої ряди прихвостнів і винести все г**** , вже давно ... Відповісти 0 ІМЕНЕМ ПРОФТЕХОСВІТИ Сьогодні, 18:51 Враховуючи вищенаписане /Втрачені можливості, все інше/, дійсність наведених в коментарах фактів, - диреккцію училища потрібно розігнати в один день в повному складі з усіма прихвостнями. Всі вони повинні понести кримінальну відповідальність за злочини перед учнями та училищем. Управління ОіН з їхнім НМЦ негайно ліквідувати та ізолювати від суспільства. Відповісти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus