USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку розповіли, як нищили православні церкви на Холмщині. ФОТО

10 Липня 2013 17:26
Лише десята частина єпархій православної церкви залишилася на території Холмщини та Південного Підляшшя після акції руйнування церков у 1938 році.

Про це повідомив голова Волинського ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук під час відкриття виставки, присвяченій 75-річниці з часу організації акції.


За його словами, на території Холмщини та Південного Підляшшя у всіх повітах було понад 500 єпархій, а після акції нищення залишилося лише 50. За підрахунками, протягом року знищили приблизно 136 православних церков.

Мовляв, їх зносили, керуючись тогочасною політикою польської влади. Залучали до цього армію та навіть злочинців, що сиділи у в’язниці.

Саме про цю сторінку історії і розповіли презентовані на виставці фотографії. Як зауважив Онуфрійчук, експоноване хоч і не повністю відображає події 1938-ого року, утім, дозволяє хоч мати враження про тогочасні події.


За його словами, протистояння, названі Волинської трагедією, почалися не в 1940-их роках: «Наривало давно».
На захід завітали представники декількох конфесій. Також були присутні й заступники голови Волинської ОДА Олександр Курилюк та Сергій Ющак.
Останній зауважив, що ця виставка – застереження на майбутнє, аби цього не повторилося. На думку віце-губернатора, треба рухатися у напрямку примирення та пошуків дружби між поляками та українцями.
















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Григорій Показати IP 10 Липня 2013 23:01
Геноцид проти українців
Берестечко Показати IP 10 Липня 2013 23:04
Треба було ще правдиво розказати, як греко-католики спалили Костел в Берестечку.
не волинянка Показати IP 11 Липня 2013 00:53
прочитала на сайті Вікіпедія "Пратулинські мученики" і думаю що це та сама причина,що стільки знищено не винних людей з украінськоі і польськоі сторони, а також зруйновано храмів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus