USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Волиняни здобувають безкоштовну онлайн-освіту за кордоном

12 Квітня 2013 08:32
Українці починають активно навчатися у інтернеті, користуючись онлайн-курсами, серед них - волиняни.

Наразі онлайн-курси дуже популярні за кордоном. Так, найбільші університети Європи та США пропонують отримувати додаткові знання усім охочим незалежно від місця проживання.

В Україні такі курси лише починають набирати популярність. Частково це пов'язано з тим, що українська освіта тільки формально інтегрована в Болонську систему, а вітчизняні ВНЗ поки не використовують всі її можливості. Навіть онлайн-курсів в українських університетах поки немає. Викладачі лише освоюють віртуальні лекції та скайп-заліки.

Зарубіжна система таких освітніх онлайн-програм включає відео-лекції, тексти та домашнє завдання. Лекції можуть читати у прямому ефірі, також вони зберігаються на спеціальних онлайн-архівах. Доступ до них, в більшості випадків, безкоштовний.

Окрім цього, при таких курсах є спеціальні форуми, де можна поспілкуватися з іншими слухачами і отримати консультацію викладача.

Якщо віртуальний абітурієнт справно виконує домашнє завдання і здає іспит, який приймається в авторизованих тестових центрах або онлайн за допомогою спеціальної програми, що підтверджує особу користувача, він отримує сертифікат.

Ще один плюс - такі онлайн-курси безкоштовні. Ні за підручники, ні за лекції професорів, ні за консультації платити не потрібно.

Один із мешканців Луцька, який навчається на таких онлайн-курсах, Андрій Калахан розповів, що записатися на них йому порадила подруга. Вона розповіла про сервіс Coursera, на якому зібрані курси з найбільш рейтингових університетів світу.

«Спочатку йдуть лекційні відео, переважно англійською мовою. Є можливість ввімкнення субтитрів, а також переклади деяких лекцій на українську та російську мови, тому вони є зрозумілими та доступними. Особисто я користуюся англійськими субтитрами - мені так зручніше. Далі - контрольні, зазвичай у формі тестів. Такі тести можна здавати визначену кількість разів, зараховують найкращий результат. Якщо людина хоче отримати сертифікат, необхідно здати іспит», - розповідає Андрій Калахан.

За його словами, найбільш популярними є курси з природничого напряму та комп'ютерних наук.

«Я записався на багато курсів, але фактично проходжу такі: «Історія інтернету», «Модельне мислення», «Історія Стародавньої Греції», - додає він.

Найпопулярніші проекти:
-Coursera
-Khan Academy
-EdX
-Stanford on iTunes U
-UMass Boston Open Courseware
-OpenCulture
-Udemy

Довідково:
Онлайн-курси вперше ввів Стенфордський університет, що у 2011 році запустив одразу три таких курси, які зібрали 160 тисяч слухачів з 190 країн світу.
Слідом за Стенфордським університетом таку практику ввели Мюнхенський і Женевський університети, Політехнічна школа Парижа, університети Риму і Копенгагена.
У Великобританії набирає обертів створена в грудні 2012 платформа масових онлайн-курсів Futurelearn – понад 20 відомих британських вузів, серед яких - університети Уорвіка і Бата, Королівський коледж Лондона і Сент-Ендрюського університету.
По суті, така освіта стирає кордони між країнами. Так, наприклад, прослухати курс лекцій з молекулярної біології провідного європейського ВНЗ можна з будь-якої точки світу. Для цього людині потрібно всього лише бажання, інтернет та добре знання англійської (французької) мови. До речі, базова освіта для цього необов'язкова.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Павло Показати IP 12 Квітня 2013 10:22
"найбільш популярними є курси з природничого напряму, наприклад, комп'ютерні науки." ______________________________________ Хм! Це як розуміти?!:)
Серий до Павло Показати IP 12 Квітня 2013 11:14
* та комп'ютерних наук, читай те, що написано, а не те, що хочеш бачити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus