USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Виставка ікон, створених митцями з усього світу, їде до Луцька

24 Жовтня 2015 17:17
23 жовтня у Національному музеї імені Андрія Шептицького у Львові розпочала свою роботу експозиція ікон та творів сакрального мистецтва, які були створені цього року під час VII Міжнародного пленеру іконопису «Притчі» у Новиці (Польща) та V Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва «Святі миротворці» у Замлинні Волинської області (Україна).

Волинські митці стали активними учасниками цих пленерів. Вже кілька років поспіль Сергій Радкевич, Ольга Мороз, Богдан Новицький, Софія Дорошенко, Світлана Юхимюк долучаються до роботи зі створення ікон і в Новиці, і в Замлинні.

Зі Львова виставка ікон та сакрального мистецтва «Новиця – Замлиння 2015» вирушить до Луцька. Її відкриття у Галереї мистецтв ВОНСХУ заплановано на 20 листопада.

Увазі глядачів представили по 40 робіт сакральної тематики від кожного пленеру, написаних художниками з Польщі, України, Білорусі, Литви і Грузії.

Ця мистецька подія уже вкотре засвідчила плідний творчий діалог, що відбувається між культурними колами митців, духовенства, неурядових організацій країн-сусідів, які сповідують як східне, так і західне християнство. У спільних молитвах, дискусіях, у натхненній праці над іконами народжуються зв’язки міцніші та триваліші за самі пленери, здійснюється цікавий обмін ідеями та практиками у формуванні спільного культурного простору, формується універсальна мова сакрального мистецтва через модерні пошуки канонічності на основі традиційного іконопису східної церкви та західної християнської культури.



Теми пленерів відображають той духовний відгук майстрів іконопису, який у них викликають реалії сьогодення. «Притчі» - саме цей жанр став ключем для творчих пошуків учасників VII Міжнародного пленеру іконопису у Новиці. Надзвичайно популярний у східній культурі (іудейській та буддійській), у Святому Письмі він зазнав значного перетворення та набув свого специфічного символізму. 39 художників з України, Польщі, Білорусі, Литви і Грузії, які виховувались у різних традиціях та школах, осмислили поняття притчі у самому широкому його значенні, відображаючи своє художнє бачення текстів і Старого, і Нового Завіту, переповідаючи біблійні історії по-новому - візуальною мовою, зрозумілою нашим сучасникам.

Темою V Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва у Замлинні організатори визначили «Святі миротворці», душею відгукуючись на трагічні рани України, на її вистражданого прагнення до миру. Представлені авторські інтерпретації теми життя і смерті, війни і миру, перемоги правди та віри спонукають до усвідомлення біблійної істини про те, що бог є любов. Створені митцями образи святих – це образи захисників, переможців, миротворців, які утверджують перевагу добра над злом, світла над темрявою.



Представники духовенства, місцевої влади, організаторів, а також учасники обох пленерів, журналісти, художники, студенти взяли участь у відкритті цієї виставки, що відбулося під почесним патронатом Ярослава Дрозда - Генерального консула РП у Львові, Беати Бживчи – Генерального консула РП у Луцьку, Віталія Максименка – Генерального консула України у Кракові.

Організаторів також представляли Матеуш Сора – голова Товариства приятелів Новиці, Катажина Якубовська-Кравчик – доктор кафедри україністики Варшавського університету, Кшиштоф Савіцкі – консул з питань культури Генерального консульства РП у Луцьку, професор Роман Василик – завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, Володимир Марчук – голова Волинської організації Національної спілки художників України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ПрО Показати IP 24 Жовтня 2015 18:40
Волиняни молодці
географія Показати IP 24 Жовтня 2015 23:12
Перепрошую, але 5 країн на одному континенті - далеко не весь світ. Варто було б заголовок скоректувати.
Людмила Показати IP 25 Жовтня 2015 00:21
Така тепла аура творчого гурту , та народження творiв , що понесуть свiтло для тих , хто до нього тянется.
ЗМ Показати IP 25 Жовтня 2015 20:43
А Геня проти ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus