USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Борис Клімчук хоче керувати волинським футболом*

28 Грудня 2012 18:13
Різдвяний сюрприз від Клімчука
Баталії, які розгорілися навколо діяльності нинішнього голови Федерації футболу Волині Василя Столяра добре відомі уже багатьом жителям нашого краю та й поза його межами. Два заступники керівника ФФВ Олександр Жуматій та Василь Кохановський звинувачують президента ФК «Волинь» у бездіяльності і жадають змінити пасивне керівництво волинського футболу. Як альтернативу пропонують на посаду голови кандидатуру віце-президента ФК «Волинь» Юрія Савчука. В принципі, здавалося, нічого надзвичайного, доволі зрозумілі «розбірки» між футбольними людьми, які щось не поділили. Усі вони внесли свою лепту, хтось більшу ‒ хтось меншу, у розвиток волинського футболу.

І якби не закінчилася між ними суперечка, кого б не обрали на позачерговій Конференції ФФВ у лютому, в будь-якому випадку федерацію очолила б особа, якій добре відомий стан справ у нашому футбольному господарстві. В самий раз проаналізувати шанси претендентів на пост голови, послухати думки футбольних експертів, зважити усі плюси та мінуси кожного. Аж раптом, як грім серед ясного неба, на горизонті з’являється ніхто інший як сам голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук! Керівник виконавчої гілки влади області претендує на посаду голови ФФВ. З чого б це? В одну мить та й до нестями закохався у футбол? Узяв усі чвари так близько до серця, що навіть свою кандидатуру не посоромився висунути на посаду голови громадської організації до якої йому діла дотепер не було? Ну, не те, щоб він сам себе висунув, але явно не обійшлося без його бажання.

Адмінтиск, або як у Шацьку Клімчука висували як кандидата на посаду голови ФФВ


А відбувалося усе так: на мальовничих Шацьких озерах 17 грудня відбулося засідання звітно-виборної конференції Шацької районної федерації футболу. Саме під час цього заходу і було визначено трьох делегатів (усі районні та міські федерації на обласну Конференцію повинні делегувати трьох представників), які будуть представляти Шацьку районну федерацію футболу. Серед них і Борис Клімчук. Витяг з ротоколу засідання: рекомендувати делегатам підтримати на позачерговій обласній звітно-виборчій конференції федерації футболу Волині кандидатуру Клімчука Бориса Петровича на посаду голови федерації футболу Волині.

Виникає питання чого б це шацьківським підтримувати керівника облдержадміністрації? Відповідь проста ‒ голова Шацької райдержадміністрації Володимир Найда також є і президентом районної федерації футболу. І як же тут не прислухатися до побажань Бориса Петровича. Спробуй запереч, так і без посади можна лишитися. Жодного голосу «проти» чи «утримався», усі члени районної конференції одностайно вирішили ‒ Клімчук повинен очолити волинський футбол. «Хто ж як не він? Стільки ж для цього виду спорту в області зробив… а якщо не зробив, то неодмінно зробить», ‒ твердо вірять жителі озерного краю. Який там адміністративний ресурс! Голосували серцем!

Про «добрі» справи Клімчука для волинського футболу

Є чимало чиновників, які палко вболівають за ту чи іншу футбольну команду. Часто відвідують стадіони місцевої дружини. Бориса Клімчука до таких явно віднести не можна. Матчі «Волині» голова облдержадміністрації відвідує нечасто, здебільшого, як то кажуть, коли «душа бажає свята». Що стосується спорту, то його більше ототожнюють з жіночою волейбольною командою «Континіум-Волинь-Університет» палким фанатом якої є, але аж ніяк не з футболом.

Тим паче, проаналізувавши як влада останніми роками підтримувала спорт №1 на Волині, відразу розумієш, що Борису Петровичу увесь цей час якось не до футбольних справ було. На розвиток волинського футболу з обласного бюджету виділялися жалюгідні гроші. Візьмемо цифри за останні три роки:

2010 рік – 5 тисяч гривень; 2011 – 15 тисяч гривень; 2012 – 25 тисяч гривень. Хіба це не смішно? Про який розвиток може йти мова?

Наша область на фоні України «пасе задніх». Адже в середньому на рік на розвиток футболу в області, за оцінками експертів, необхідно 200-300 тисяч гривень. За три роки керівництва облдержадміністрацією та депутатства в обласній раді Борис Клімчук жодного разу не ініціював програми з розвитку футболу і не піднімав такі питання. А тут перейнявся до глибини душі? Відверто кажучи – мало віриться.

Причини такого кроку

Розмірковуючи над тим, чим керувався Борис Петрович, коли, буквально, нагло втрутився у діяльність громадської організації ФФВ, напрошується висновок, або попросили, або «тепле місце» шукає. Хто його знає може відчуває, що губернаторське крісло під ним захиталось. А тут така нагода. Рано ще на пенсію іти, можна ще «порулити». А що? Районні федерації поки він при владі змушені його кандидатуру підтримати, адже серед їхніх керівників, чимало чиновників з райдержадміністрацій. Працювати всі хочуть. Тож «зацікавлені» делегати голосуватимуть на обласній Конференції так як треба.

А ставши біля керма ФФВ можна й «своїми справами» зайнятися. Як голова ОДА та депутат облради ініціювати кілька програм під «розвиток футболу». А під них і кошти нормальні з обласного бюджету закласти. Так би мовити, усе заради майбутнього. От тільки чийого незрозуміло.

P.S. Захопившись гонитвою за крісло голови Федерації футболу Волині, кандидати, схоже, напрочуд забули найважливіше, що від цієї ситуації найбільше страждають безпосередні учасники гри під назвою футбол: гравці, тренери, вболівальники, діти, які хочуть займатися цим видом спорту. Дуже вже не хочеться, щоб очолила волинський футбол людина, яка далека від цієї гри, або ж яка переслідує особисті корисливі цілі.


Олександр Сірий
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus