USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Лучанка Яна Беломоїна готується до олімпіади в Бразилії

11 Лютого 2016 18:30
Зв’язатися з лучанкою Яною Беломоїною непросто. У соцмережах вона не зависає, лише викладає свіжі фото з тренувань, заїздів і рідкісних днів відпочинку. 24-річна волинянка гідно презентує нашу країну на міжнародних змаганнях із велоспорту, здобуває перемоги й медалі, за що отримує вітання від рідних, друзів, прихильників і навіть від президента. Журнал «Форбс» за підсумками минулого року включив її до списку десяти найкращих і найуспішніших спортсменів України.

Інтерв’ю зі спортсменкою опублікувала газета Волинські Новини від 11 лютого 2016 року.

Насправді широко і гучно говорити про Беломоїну стали після того, як вона показала феноменальний результат на чемпіонаті світу з маунтенбайку в Андоррі у вересні 2015-го. У найпрестижнішій дисципліні – кросс-кантрі (дистанція з перешкодами) – вона поступилася тільки двом титулованим велосипедисткам із величезним досвідом. Хоч траса, як зізнавалися фахівці, була дуже складною, а суперниці з Німеччини, Росії, Франції – справді висококласними спортсменами. При цьому лідерка української збірної навіть деякий час по ходу гонки йшла першою, чим заявила, що однозначно матиме медаль. Тренери й команда були готові до того, що Яна покаже хороший результат. Проте того, що вона настільки агресивно і яскраво пройде ЧС, мало хто очікував. Бронзова медаль – історична для велоспорту в нашій країні, це найпомітніше досягнення українців у маунтенбайку і поштовх для розвитку цієї дисципліни.

Яна – майстер спорту міжнародного класу, член національної збірної з велоспорту, працівник Міністерства сім’ї, молоді та спорту. Більшість часу подорожує, зайнятість не дозволяє поспілкуватися в реалі. Тож погоджується на коротке інтерв’ю, відписуючи у соцмережі. Відповіді стислі, по суті питань, адже думками дівчина – на парній багатоденці (якраз тривали заїзди чотирьох етапів). А далі – мрії про Ріо, про її другу Олімпіаду й сподівання на не менш приголомшливі результати.
Вчимося літати
Вчимося літати
– У велосипедному спорті підготовка триває цілий рік. Перепочинок після літнього сезону нетривалий, бо наближається зимовий, і знову треба втягуватися у режим. Із нього не виходимо цілий рік, – каже лучанка. – Для мене вставати зранку на тренування – як звичайним людям іти на роботу. Спортом займаюся із 11 років, уже звикла до режиму, певних обмежень, зобов’язань перед тренерами і командою.

Пригадує, що в дитинстві щасливим власником велосипеда був її старший брат. Сестричка ще не діставала до педалей, але постійно просила брата навчити її кататися. Батько відвів Яну тренуватися на велобазу, бо з двоколісним транспортом уже була так-сяк знайома. Тут школярці сподобалося, і на сімейній раді постановили, що дівчинка продовжить спортивні заняття на велосипеді.

– Родина підтримує, пишається мною. Вони ж знають, що це моє життя і моя робота. Переживаннями ділюся з близькими людьми та прихильниками. З батьками і друзями стараюся проводити вільний час.
– А як часто буваєш удома? Чи, можливо, є бажання оселилися десь за кордоном?

– На жаль, задоволення навідатися в Луцьк випадає рідко, бо маю насичені тренування, графік сезонних змагань. Збірна проводить тренування за кордоном, на тих трасах, де проходитимуть майбутні гонки. Подорожую по всьому світу з 2009 року, тому список країн, де побувала, довгий. Багато місць ваблять залишитися там. Дуже подобаються Австралія та Канада, ці країни постійно у моїх спогадах. Але не забуваю, що рідний дім, рідне місто – це місця, де тебе завжди чекають, де по-особливому тепло і затишно! Повертаючись зі зборів чи змагань, їду на велобазу в Луцьку, де працюють мої перші й найкращі наставники – заслужений тренер України Вік­тор Ковальов і тренер-викладач Валентина Матвійчук.

– Про що думаєш перед стартом і за фінішною лінією? Які плани на найближче майбутнє?

– На старті – тільки про перемогу, а після гонки – залежить від результату. Зараз щодня живу з думками про Ріо-де-Жанейро, всі зусилля скеровані на здобуття медалі. Олімпійські ігри проходять раз на чотири роки, у рейтингу змагань вони стоять на першому місці. Відбір на Ігри в Бразилії закінчується у травні. Що буде за Олімпіадою, поки не задумувалася. Вільного часу маю небагато. Полюбляю інколи в’язати, обожнюю готувати. Постійно вишукую нові рецепти, ідеї незвичайних страв в інтернеті або перевірені рецепти в бабусиній книзі.

– Порадь щось людям, які хочуть підтримувати гарну фізичну форму і досягти поставленої мети.

– Найперше – мінімальні фізичні вправи щодня, хоча б півгодинна прогулянка на свіжому повітрі. Вранці добре робити руханку, підійде легка пробіжка, поїздка на велосипеді. Старатися їсти менше жирного та смаженого, налягати на каші, овочі, фрукти, їсти достатньо м’яса і риби. Коли є мета, до неї треба просто йти крок за кроком. Це нелегко і не так швидко, як хотілося б. Але хто не здається – тому все вдається!
Досьє

Яна Беломоїна народилася 2 листопада 1992 року в Луцьку. Призерка кількох чемпіонатів світу з маунтенбайку серед жінок-юніорів. Учасниця літніх Олімпійських ігор-2012 у перегонах на гірському велосипеді на трасі з перешкодами (посіла 13-те місце). Переможниця зимового чемпіонату України 2015 року з велосипедного спорту класу маунтенбайк (здобула два перші місця – в індивідуальній гонці та крос-кантрі на короткому колі). У вересні 2015-го на ЧС з маунтенбайку в Андоррі здобула бронзову нагороду. На початку лютого 2016 року здобула золоту медаль у багатоденній гонці середземноморським узбережжям Іспанії. У парі з француженкою Марго Москетті Яна виграла всі чотири етапи парної велогонки.

У серпні тривала підготовка до змагань світового рівня.
Соломія ВЕРВИЧКА

Фото з особистого архіву Яни Беломоїної
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ірина Показати IP 12 Лютого 2016 05:57
Яна-наша гордість!Ми пишаємось нею!
Олег Показати IP 12 Лютого 2016 10:00
Красуня!
Анна Показати IP 13 Лютого 2016 15:54
Януся - ти найкраща!:)
СЕРГІЙ Показати IP 14 Лютого 2016 15:25
ЯНА.НАША ГОРДІСТЬ БАЖАЮ ПЕРЕМОГИ.
тато Показати IP 8 Квітня 2016 10:32
я тобой горжусь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus