USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Поляки вкладуть у костел в Олиці мільйони злотих

1 Лютого 2016 21:00
Римо-католицький колегіальний костел Святої Трійці, що знаходиться в Олиці Ківерцівського району, реставрують за кошти поляків. Роботи з відновлення пам’ятки коштуватимуть щонайменше декілька мільйонів злотих.

Про це повідомляє “Монітор волинський“.

Колегіальний костел Святої Трійці в Олиці привертає увагу туристів не лише своєю красою, оригінальністю побудови, скульптурами, а й теперішнім занедбаним станом. Знищені людьми і часом стіни, на даху деінде ростуть берези та горобина – так виглядає будівля сьогодні.

Реставрацією костелу Святої Трійці кілька років тому зацікавився польський «Фонд культурної спадщини». Поляки зібрали кошти на реставрацію костелу від Міністерства культури та національної спадщини РП, Міністерства закордонних справ РП, польських фірм та приватних осіб. Збір коштів на порятунок храму все ще триває.

Голова «Фонду культурної спадщини» Міхал Лящковський розповів, що підготовчі роботи з реставрації розпочалися ще у 2013 р. Спочатку спеціалісти провели експертизи стосовно будівництва та консервації, що показали катастрофічний стан об’єкту, якому загрожував завал.

«Роботи, що тривають із 2014 року, мають поки що на меті порятунок костелу. Ми робимо об’єкт безпечним, ліквідовуємо загрози для здоров’я та життя. Зараз костелу не загрожує обвал, але необхідно ще подбати про ряд елементів, наприклад про знищену штукатурку, що може завдати комусь шкоди, – зазначив Міхал Лящковський. – Безпосередньо внутрішніх реставраційних робіт поки не ведемо. Спочатку треба приготувати до них цей величезний об’єкт».

Відповідно до українського законодавства перед реставраційними роботами треба провести археологічні дослідження. Перші розкопки біля костелу в Олиці археологи проводили у грудні 2014 р. «Ми викопали декілька траншей і знайшли там давньоруську кераміку. Це центр селища, там є елементи давньоруського періоду. В криптах знаходяться поховання заможних міщанок», – розповів директор дочірнього підприємства «Волинські старожитності» державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Олексій Златогорський. Археолог зауважив, що пам’ятку потрібно зберегти, адже це один із найдавніших костелів на території Волині, який зберігає пам’ять і про поляків, і про українців.

За словами Міхала Лящковського, з огляду на масштаб костелу навіть найпростіші дії там пов’язані з великими коштами. «Складно оцінити кінцеву вартість робіт. Вона точно становитиме щонайменше кілька мільйонів злотих. Не можу точніше сказати скільки, адже не всі витрати можна передбачити, – сказав голова «Фонду культурної спадщини». – Ми хотіли б, щоб реставрація святині тривала якомога менше часу. Але найважливіше для нас, щоб всю роботу було зроблено згідно з правилами, а консервація пам’яток – завдання довготривале та дороговартісне. Тому ми розуміємо, що робота в костелі може тривати навіть 10 років. Цей унікальний не лише на Волині, але й у цій частині Європи об’єкт заслуговує на те, щоб повернути його до життя. Навіть якщо це триватиме довго, це того варте».

У проведенні реставраційних робіт із задоволенням допомагають парафіяни костелу. Навіть у зимовий період всередині будівлі відбуваються підготовчі роботи. Спільна праця на благо спасіння храму згуртувала людей у своєрідну спільноту небайдужих. Настоятель парафії Святої Трійці в Олиці отець Юрій Погнерибка відзначив, що до реставраційних робіт також залучили десять місцевих спеціалістів, котрі раніше виїздити на закордонні заробітки.

«Із нетерпінням чекаємо відкриття реставраційного сезону, – каже отець Юрій Погнерибка. – Нарешті зможемо зняти з головного фасаду костелу деревця берези та горобини, що глибоко вкорінилися в цегляну кладку карниза. Враховуючи те, що ростуть ці «зелені декорації» досить високо, нам вдасться зробити це тільки тоді, коли поставимо будівельні риштуваня».

Отець Юрій сподівається, що відреставрований Колегіальний костел Святої Трійці в Олиці, котрий є пам’яткою архітектури європейського значення, стане не тільки духовним та релігійним осередком, але й головною туристичною атракцією регіону.

Мая ГОЛУБ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
888 Показати IP 1 Лютого 2016 22:58
ЦЕ ПОЛЯКИ ВКЛАДУТЬ А НЕ НАШЕ ПРОДАЖНЕ ВОРЬЙО,А В ЗАМОК ПОТРІБНО ПОСИЛИТИ ВЕРХОВНУ РАДУ.
Григорій до 888 Показати IP 2 Лютого 2016 09:33
А на біса їх посилювати? Вони і так сильно шкодять...
Оксана Показати IP 2 Лютого 2016 09:59
Більше б фото...
Думка Показати IP 2 Лютого 2016 10:17
Ще б замок реставрувати і центральну вулицю облагородити, та ще й дорогу до Олики зробити, бо там катастрофа, а не дорога, - і туристів було б валом, і потроху кошти відбили б, але ж то тра господарів, а не наших рагулів!
олена Показати IP 2 Лютого 2016 10:27
руйнується будинок ГАБРІЕЛІ Запольськоі в Прилуцьку. Лишилось 2 стіни.Хто вміє писати проекти-візьміться
Галя Показати IP 2 Лютого 2016 11:02
Все поляки. А наші меценатища де?
Анатолій Показати IP 2 Лютого 2016 15:26
Добре, що хоч поляки взялися за костел. А хто візьметься за реставрацію замку? Це ж яким невігласом треба бути, щоб у пам'ятці національного (!) значення 60 років утримувати божевільню?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus