USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Катерина Лук'янчук: «Прорекламуй мене у Instagram». Як волинянам не втрапити на шахраїв
Розвиток соціальних мереж підштовхнув до нових сфер розвитку бізнесу. Тепер клієнтів все частіше розшукують саме так, за допомогою Інтернету. Але разом з тим з’являється все більше випадків шахрайства. В мережі є чимало пропозицій «навчити розкручувати свій бізнес в Instagram», та не всі такі пропозиції справді дієві.

Часом за чималі гроші вам нададуть загальнодоступну інформацію. Тому ділюся порадами блогерам-початківцям та тим, хто хоче вести свій бізнес через популярну соціальну мережу, як отримати максимум користі від співпраці з блогерами та не потрапити на шахраїв, а гроші не були марно витраченими.

З чого починати?

Отож, для початку розберіться, чим ви прагнете займатися і не бійтеся помилятися: все й одразу вдається далеко не кожному. Після цього, спробуйте уявити, кому ви ( або ж ваші товари чи послуги) будете цікаві/потрібні/корисні. Наступний крок – ваш клієнт. Опишіть хто він і зробіть це максимально детально. Після цього розділіть цей образ на сегменти і ще більше деталізуйте.

Наприклад: жінки, які живуть в Луцьку віком 18-40 – це широка аудиторія. Її потрібно розділити на вужчі сегменти. Опиратися можна на інтереси, дохід або сегменти ваших товарів. Дуже просто це пояснити на продажі косметики, адже там відразу є виділені сегменти. Певну категорію товарів споживають підлітки, іншу – молодь і т.д. Згодом, це все допоможе вам правильно комунікувати через рекламу, а тому числі через блогерів.

Перш ніж запускати рекламу, впорядкуйте свій акаунт в соціальній мережі.

  • Назва повинна асоціюватися з вами, якщо ви особистий бренд, або вашими товарами/послугами, якщо бізнес.

  • Аватар повинен бути виразним та відбивати суть вашого блогу/бізнесу.

  • Шапка профілю. Її задача донести основну пропозицію вашої сторінки. Лаконічність, унікальна пропозиція, аргументи, важливі для клієнта факти – повинні там бути.

  • Контакти: сайт, номер телефону, електронна пошта. Використовуйте все, або щось частково, але з вами повинен бути зв’язок.

  • Публікації – виразні, оригінальні, презентабельні. Це стосується і фото, і тексту. Якщо говорити про інстаграм, то це все-таки більше про візуальний ряд, тому не скупіться на професійні фотосесії, або вчіться фотографувати. Єдиний стиль акаунту звертає на себе увагу. Але, якщо ви будуєте особистий бренд, не рекомендуємо надто активно використовувати пресети. У вас має бути можливість публікувати спонтанні фото і не боятися «зламати дизайн». Бізнес – інша справа.

  • Коли починати просування?

    В цілому це можна робити з першого дня від створення акаунту. Але обережно. Інстаграм карає за підозрілі дії: штучне нарощування кількості підписників/лайків/коментарів. Тому почніть з контенту.

    Публікуйте щодня пости і 5-7 stories в день. Запросіть на сторінку своїх знайомих, попросіть про неї розповісти у себе в профілі. Все це для того, щоб протягом кількох тижнів акаунт був живим та демонстрував органічний ріст.

    Після цього можна починати рекламуватися, але також обережно. Вирости на 50 тисяч підписників за 2-3 дні цілком реально. Більше того, це будуть не боти, а реальні люди. Але ще через 2-3 дні ви будете створювати резервну сторінку і звинувачувати «несправедливий» Інстаграм в санкціях щодо вашого профілю.

    Як розкрутити свій блог?

    В соціальних мережах є багато способів заявити про себе. Фактично, задача будь-якого блогера чи компанії створити цінність і допомогти людям про неї дізнатися. Що буде цінністю, кожен обирає самостійно: тексти, фото, відео, товари, гарні ціни чи розіграші айфонів та інших подарунків.

    Як заявити? З допомогою платної та умовно платної реклами. В тому числі у блогерів. На цьому моменті зупинимося детально, адже якщо вдало визначитися з блогером, який вас рекомендує: ріст підписників вам гарантований.

    Аналізувати профіль блогера можна вручну та за допомогою програм.

    Що ви можете подивитися самостійно?

    Кількість, якість і активність аудиторії!

    Достатньо просто підписатися на блогера і деякий час поспостерігати за ним. Обов’язково прогляньте коментарі під 10-20 останніми публікаціями. Так ви зможете виділити, які теми найбільше цікавлять аудиторію блогера і чи ваш товар/послуга підпадають під ці інтереси. Проаналізуйте, хто ставить лайки на публікаціях. Просто пройдіться по списку, зайдіть на кілька десятків профілів, щоб зрозуміти це реальні люди, чи куплені боти.

    Наприклад, якщо ви вирішили продавати жіночу білизну середньою вартістю 1000 грн, то блогер у якого в підписниках основна аудиторія 14-23 вам не підходить. Навіть якщо їх дуже багато.

    Якщо ви обрали блогера, в якого хочете прорекламувати свій продукт, запросіть статистику. Найкраще, щоб вона була продемонстрована в режимі реального часу і записана як відео. Але це ідеальний варіант, і мало хто на нього йде. Мінімально, що ви можете попросити – це скріншот. Спробуйте домовитися, щоб на ньому було видно статистичні дані.

    Також існують спеціальні групи та сторінки в Telegram та Instagram, де представники бізнесу залишають відгуки про свою співпрацю з блогерами. Особисто я радо користуюсь такою спільнотою @top_blogers_ua. В основному там відгуки про блогерів України, але з Луцька також зустрічаються.

    Що можна подивитися з допомогою програм?

    Практично все. Різниця в тому, якими програмами ви користуєтеся. Вони значно спрощують та пришвидшують процес вибору. Хоча, чесно кажучи, від ручного аналізу я ніколи не відмовляюся. Все одно заходжу в кожен конкретний профіль та проглядаю його. Як мінімум для того, щоб зрозуміти, в якому форматі найкраще подати рекламу, враховуючи подачу того чи іншого блогера.

    Ви можете аналізувати активність сторінки в розрізі вибраного часу:

  • приріст підписників (особливо відслідкувати підозрілі підйоми активності, які свідчать про накрутки);

  • рівень зацікавленості підписників (росте чи падає);

  • найпопулярніші формати публікацій (фото, відео, слайдер);

  • найкращий час для публікації;

  • кількість згадувань в інших профілях;

  • кількість рекламних виходів та ін.

  • Для такого аналізу я користуюся програмами LiveDune, але є й багато інших, тому ви можете підібрати те, що буде зручним.

    По закінченню співпраці не забувайте просити статистику і аналізувати її. Для цього ведіть статистику витрат, виводьте вартість 1 підписника та 1 клієнта. Порівнюйте з результатами реклами у інших блогерів та рекламних каналів, якщо використовуєте (таргет, контекст та ін). Робіть висновки та займайтеся оптимізацією результатів.

    Що робити, якщо блогер не виконав обіцяне? Причин цьому може бути кілька: підписники накручені, реклама не відповідає інтересам користувачів, падіння активності, неякісна презентація блогером товару. Цього практично завжди можна уникнути, якщо аналізувати профіль перед тим, як включати блогера у свій список рекламних каналів. Що стосується неякісної презентації – просто просіть відео до публікації, якщо дійсно недовіряєте. А ще краще, не звертайтеся до тих, чия презентація в Stories викликає у вас запитання.

    Якщо вам пообіцяли прихід 4 тисячі, а прийшло 3,7 тисячі, проаналізуйте їх якість. Часто 100 підписників приносять значно більший прибуток, ніж 1000. Тому завжди рекомендую аналізувати якість, а не кількість. Можливо, ви ще й залишилися у виграші.

    Катерина Лук’янчук @chillkath.
          Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
          Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
    Кілька разів депутати пропонували завершити сесію без перерви. Однак, після прийняття питання про зміни до обласного бюджету, депутатські ряди поріділи…
    Порушення прав волинських журналістів під час представлення голови облдержадміністрації Олександра Башкаленка обговорювали під час засідання комісії міської ради
    Коментарів: 0

    Додати коментар:

    УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

    Система Orphus