USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97
Аналітика

Росія може готувати нову наступальну операцію влітку, – ISW

Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть наступальні дії з метою дестабілізації українських оборонних ліній навесні 2024 року, водночас готуючись до нової наступальної операції, прогнозованої на літо. Як зазначають аналітики, надання західної безпекової допомоги, ймовірно, відіграватиме вирішальну роль у здатності України утримати територію зараз і відбити нові російські атаки в найближчі місяці.

16 Березня 2024 11:28

ISW попередив про небезпеку раптового прориву російських військ

Дефіцит боєприпасів та військового обладнання, який спричинили затримки допомоги з США, може зробити нинішню лінію фронту дуже вразливою. Цим можуть скористатися російські війська для раптового прориву.

14 Березня 2024 10:33

Супутникові знімки кладовищ РФ оголили величезну ціну війни в Україні, – ЗМІ

Кладовища, пов'язані з елітними підрозділами РФ, значно зросли у розмірах. Наприклад, на одній ділянці за два роки кількість могил збільшилася вчетверо.

10 Березня 2024 16:42

«Колізія 20 травня»: що буде з президентом після завершення п’яти років на посаді. Позиція ЦВК

З моменту інавгурації Володимира Зеленського 20 травня минає п’ять років. Із ситуацією, коли жодних виборів в умовах воєнного стану в Україні не слід чекати, змирилися, здається, всі. Голоси проти такого порядку речей лунають хіба що від політичних фриків та політтехнологів, які втрачають «хватку» та виборчі бюджети. Втім, за відсутності виборів за кілька місяців може настати юридично-політична колізія: термін перебування президента на посаді вичерпується, а новий президент досі не обраний.

6 Березня 2024 20:47

The Wall Street Journal опублікувало умови мирної угоди Росії та України. Її склали у квітні 2022 року, але не підписали

Угоду не підписали – російські військові злочини в Україні ставали дедалі масштабнішими, а стан Києва у війні покращився, зокрема завдяки підтримці з боку Заходу.

1 Березня 2024 14:36

Серцево-судинні захворювання є найпоширенішою причиною передчасної смерті українців

Наразі 64% випадків смертей в Україні припадає на серцево-судинні захворювання.

1 Березня 2024 06:18

П’ять років при владі: чи втратить легітимність Президент Зеленський у травні? Пояснення експертів

У травні 2024 року буде пʼять років з моменту, як Володимир Зеленський став Президентом ― другий тур виборів відбувся 21 квітня 2019 року, а інавгурацію провели 20 травня. У мирний час наприкінці березня цього року мали б відбутися чергові президентські вибори. Але в умовах воєнного стану через російську агресію будь-які вибори заборонені, тому Президент і Верховна Рада продовжать працювати.

27 Лютого 2024 20:20

Сторіз чужого життя: як Facebook та Instagram відходять у минуле

За останнє десятиліття кількість користувачів соцмереж зросла майже втричі. Зараз ними користуються майже 5 млрд людей. За цей час Facebook, Instagram і TikTok стали не просто місцем для розваг та відпочинку, а й майданчиком для формування політичних уподобань та серйозних соціальних дискусій. Однак дедалі частіше лунають вислови, що звичні платформи "закінчилися". Зародившись як місця для обміну інформацією та єднання людей, соцмережі еволюціонували в алгоритмічні лабіринти, де домінують незнайомці.

22 Лютого 2024 00:13

У Росії військова техніка може закінчитися через пів року, – Forbes

З початку повномасштабної війни, яку РФ розгорнула проти України, окупаційні війська щодня втрачали 19 танків, ББМ, гаубиць чи іншого важкого озброєння. У суботу, 3 лютого, росіяни втратили щонайменше 54 одиниці техніки, 16 з яких отримали пошкодження. Аналітик відкритих джерел Ендрю Перпетуа, зазначив, що це рекорд. За його словами, це було більше, ніж він коли-небудь підраховував за день.

5 Лютого 2024 11:10

Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців. Інфографіка

Українці почали більше довіряти фаховому погляду на проблему власного ментального здоровʼя, частіше звертаючись на гарячі лінії, до сімейного лікаря або до вузького фахівця з ментального здоровʼя (психолога, психіатра, психотерапевта).

5 Лютого 2024 06:18

Залужний назвав три основні цілі на цей рік у війні з РФ

За його словами, досвід ведення бойових дій Збройними Силами України в 2022-2023 роках є унікальним, однак він зобов’язує постійно проводити ревізію наявних спроможностей та шукати шляхи здобуття переваги над противником. Така перевага можлива за умови використання Україною порівняно дешевих, новітніх та надзвичайно ефективних технологій, які швидко розвиваються.

2 Лютого 2024 09:50

Аналітики ISW пояснили, що означають заяви Путіна про «демілітаризовану зону» в Україні

Путін заявив, що просування нинішньої лінії фронту вглиб України є найважливішою метою російських військ по всій лінії фронту. Швидше за все, Росія анексує будь-які українські території, які вдасться захопити.

1 Лютого 2024 14:10

Можуть спробувати захопити Сувальський коридор: Daily Mail публікує імовірний план наступу РФ на НАТО

Сувальський коридор – ділянка кордону Литви та Польщі 100 кілометрів завширшки, яка на заході межує з Калінінградською областю Росії, а на сході – з Білоруссю. У разі гіпотетичної війни Росії важливо було б швидко захопити Сувальський коридор, аби відрізати союзникам по НАТО шлях по суші до країн Балтії.

22 Січня 2024 22:02

Більш як половина українців дивляться у майбутнє з надією, – політолог

Почуття, які превалюють у громадській думці щодо майбутнього України, – це надія (60,8% опитаних), натомість 34,4% опитаних відчувають тривогу. Якщо у попередні роки українці достатньо критично ставились до того, що відбувається в країні, то сьогодні ці показники мають протилежну тенденцію.

14 Січня 2024 22:12

Надурив Гарвард, лондонський банк, мільйон чехів, а тепер він відлюдник. Історія геніального шахрая Віктора Кожени

За свої 60 років чех Віктор Кожени встиг побувати втікачем від комунізму з Чехословаччини, удаваним фізиком, чоловіком трьох жінок і власником острова. Але його головна роль – аферист, який ошукав мільйони чехів і сотні професійних інвесторів. У своїх маєтках Кожени влаштовував розкішні вечірки, де знайомився з потрібними людьми й зачаровував їх відкритістю, харизмою і міцним рукостисканням.

13 Січня 2024 19:26

Цьогоріч нову владу обиратимуть 4 мільярди людей. Від їхнього вибору залежить і майбутнє України. Головні виборчі кампанії року

У 2024 році різні вибори – президентські, парламентські, місцеві – відбудуться у 76 країнах. Не описуємо вибори в усіх 76 країнах в одному тексті, натомість вибрали кілька найважливіших і найцікавіших – у ПАР, Північній Македонії, Бельгії, Молдові та Грузії. А ще не забули про вибори в Індії та Мексиці.

8 Січня 2024 21:39

Що зміниться з 1 січня в Україні: пенсії, подорожчання послуг, посилення мобілізації

З 1 січня 2024 року в Україні зростуть пенсії і мінімальна зарплата, але також з'являться нові податки.

31 Грудня 2023 11:02

Загроза втрати Мар'їнки, запеклі бої за Авдіївку та необхідність мобілізації: головні заяви генерала Тарнавського

Командувач Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Тарнавський, де зараз тривають одні із найскладніших боїв на фронті, розповів про актуальну ситуацію навколо Авдіївки, Мар'їнки та попередив про складний 2024 рік.

27 Грудня 2023 14:38

Система Orphus