USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93
Петро Кралюк : Інтерв’ю Януковича як симптом
Давно не з’являвся наш «легітимний» Віктор Федорович на людях. Дехто про нього вже й забув, дехто навіть подумував, чи живим є наш колишній гарант Конституції. І ось на тобі – з’явився. Й не просто з’явився – а дав інтерв’ю. І не якомусь там російському інформаційному агентству – а самому Бі-бі-сі.

Думаєте, це випадково? Та ні, на цьому світі нічого випадкового не буває. Особливо у світі російському, де благосно нині Федорович пребуває.

Ви не задумувались, чому саме зараз заявився Янукович зі своїм інтерв’ю? Та й дав його такій мас-медійній фірмі, як Бі-бі-сі? Медіа, сиріч засіб інформування, це теж повідомлення.

Можна, безперечно, насміхатися з «перлів» Федоровича, приміром, його розповідям про страусів. Він завжди такими цікавинками тішив публіку. Але не варто на це звертати увагу. Варто звертати увагу на інше – на те, що це інтерв’ю з’явилося.

Звісно, Федорович ніколи не був самостійною політичною фігурою. Хоча, можливо, й намагався нею стати. Але не вийшло. Тепер він просто маріонетка Кремля. І без дозволу своїх кремлівських господарів на інтерв’ю для Бі-бі-сі не наважився б. Господарі йому сказали це зробити. Подейкують навіть, що вони інтерв’ю добряче проплатили. Але то, певно, безсовісна брехня.

Отож, інтерв’ю…

Почнемо з медіа, тобто з Бі-бі-сі. Солідне західне інформагентство. Проте не варто думати, що інтерв’ю розраховане передусім на західну публіку. Цій публіці Федорович нецікавий. Інтерв’ю розраховане на публіку російську. А ще більше – на українську. Така собі медійна диверсія. Цим інтерв’ю його організатори, які, звісно, лишилися за кулісами, хотіли сказати: дивіться, який Федорович має авторитет, у нього навіть респектабельне Бі-бі-сі інтерв’ю бере! З ним – так чи інакше – рахуються на Заході.

Водночас у цьому інтерв’ю Янукович постає не як поганий гравець, у якого «все пропало», а, радше, як достатньо забезпечена людини. Один лише інтер’єр, де брали в нього інтерв’ю, чого вартує! Йому навіть можна позаздрити – живе собі чоловік і життю радується. Правда, нема в нього тепер Межигір’я, страусів… Але ж і доля Чаушеску його не спіткала.

Насправді, інтерв’ю така собі пробна куля. У Москві прискіпливо спостерігають за тим, що діється в Україні. Рейтинг нинішньої влади падає. Обіцяні можливості євроінтеграції тануть, як весняний сніг. Натомість, ми отримали війну (правда, дещо дивну – гібридну, як дехто її іменує). А хто захоче воюючу країну інтегрувати в мирну Європу? Завдяки «іграм з доларом» відбулося «розкуркулення» значної частини населення. Доходи абсолютної більшості людей скоротилися майже вдвічі. Плюс різке зростання тарифів на комунальні послуги. Плюс посилення податкового тягаря. Та на це ще можна було б закрити очі. Адже в країні війна! Але не перестають дивувати наші нові владці – то чубляться у верхах, як малі діти, в результаті чого при владі опиняється ще більші «професіонали», аніж за часів Федоровича. То дивують народ реформаторським абсурдом, перед яким «театр абсурду» відпочиває. Словом, якесь це неправильне «життя по-новому».

На фоні цього всього починає поступово визрівати ностальгія за минулим. За Федоровича була хоч погана, але стабільність. І Крим був наш. І Донбас. І не гинули наші хлопці на війні. І жили ми не так вже й погано. І влада ніби менше чудила.

Звісно, в Москві будуть прискіпливо придивлятися, як народ вкраїнський зреагує на інтерв’ю Федоровича. Ні, це не значить, що буде ставка робитися на Федоровича. Занадто багато на нім компромату. Та й не боєць сей чоловік.

Але цілком може бути, що невдовзі з’явиться новий респектабельний проросійський лідер із колишнього оточення Федоровича. Засвітиться він, очевидно, на осінніх виборах до місцевих рад. Ну, а далі? Далі розкрутять його російські та проросійські мас-медіа. А наша влада своїми діяннями йому «допоможе». Не хотілося б реваншу цих сил. Та все ж такий сценарій можливий. І над цим зараз інтенсивно працює Кремль.

А інтерв’ю Федоровича – всього лиш симптом. Симптом, що наша влада опинилася в стані кризи й Росія цим спробує скористатися.

Питання лише, чи розуміють це на Банковій?

Петро Кралюк
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
ХХ століття не було ласкаве для українців. Попри війни, голодомори, мільйони наших співвітчизники зазнали депортацій, втративши свою рідну землю. Такими,…
Політика Ватикану щодо Східної Європи, зокрема України, далеко не завжди відзначалася адекватністю й далекоглядністю. Принаймні Ватикан не раз і не…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus