USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Запитай юриста
[2 Серпня 2016 11:23] Людмила П: Дуже дякую за попередню відповідь! Скажіть, будь ласка:

- якщо скасування попередньо наданого рішення сільрадою буде незаконним, то чи може сільрада притягти до відповідальності громадянина, якщо той майже 2 роки користується земельною ділянкою, не сплачує за це орендну плату, земельною ділянкою користується не за призначенням, вказаним у заяві про дозвіл на виготовлення технічної документації? Якщо так, то до якої відповідальності громадянин може бути притягнений сільрадою і за якими нормами законодавства?

- якщо попередній договір про користування земельною ділянкою на час виготовлення технічної документації не був укладений, то чия це провина, сільради чи орендатора? чи є взагалі обов'язковим укладання такого договору?

- чи регулюється законом термін, за який після отримання дозволу на виготовлення технічної документації орендар повинен виготовити і представити на погодження сільраді технічну документацію, чи він може тягнутися до безкінечності? у нашому випадку це вже майже 2 роки.

Дуже дякую!
Відповідь юриста:
На сьогоднішній день органом, що здійснює контроль за використанням та охороною земель, є Державна інспекція сільського господарства.

Поряд з цим, Державна екологічна інспекція також наділена контрольними функціями у галузі додержання законів у сфері охорони навколишнього середовища, що охоплює й охорону земель.

Об’єктом державного контролю за використанням та охороною земель є всі землі в межах території України.

За чинним на сьогодні законодавством земля може правомірно використовуватись на підставі таких правовстановлюючих документів:

Державний акт на право власності на земельну ділянку (виданий до 01.01.2013 р.) або свідоцтво про право власності (видане після 01.01.2013 р.);

Договір оренди землі, зареєстрований державним органом земельних ресурсів до 01.01.2013 р., або право користування за яким зареєстровано реєстраційною службою після 01.01.2013 р.;

Державний акт на право постійного користування;

Договори суперфіцію, емфітевзису, сервітуту.

Використання землі без вказаних вище документів або з порушеннями порядку надання державних та комунальних земель можна розглядати як порушення земельного законодавства. Однак, в залежності від конкретної ситуації відповідальність за такі порушення буде різною, а то й взагалі відсутня.

Серед порушень земельного законодавства, питання самовільного використання землі давно вже перейшло в категорію найбільш обговорюваних у сфері земельних правовідносин. Визначення "самовільного зайняття земельної ділянки" міститься у ст. 1 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель". Під цим терміном розуміються будь-які дії, що свідчать про фактичне використання земельної ділянки за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування (оренду) або за відсутності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за винятком дій, які відповідно до закону є правомірними.

Листом Державного комітету України земельних ресурсів № 14-17-4/12991 від 11.11.2008 р. "Щодо застосування терміна "самовільне зайняття земельної ділянки" (далі – Лист Держкомзему) роз'яснено, що використання земельної ділянки на підставі будь-яких інших рішень, крім як рішення компетентного органу про надання ділянки в користування або у власність (наприклад, рішення про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки), слід визначати як самовільне зайняття земельної ділянки.

За використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів чинним законодавством відповідальність прямо не передбачена.

Та при виявленні компетентним інспектором, що особа користується земельною ділянкою без достатніх на те правових підстав, інспектор зобов'язаний скласти акт перевірки та видати припис про усунення порушень у визначений термін. Після закінчення такого строку фермер може бути притягнутий до відповідальності згідно зі ст. 188-5 КУпАП, за невиконання законних розпоряджень посадових осіб контролюючого органу. Якщо і після цього жодних дій щодо виконання приписів не було застосовано, інспектор має право передати інформацію про матеріали перевірки відповідній сільській, селищній чи міській раді, до відповідного органу виконавчої влади (за місцем розташування земельної ділянки), територіальному органу Міністерства доходів і зборів або до органів прокуратури.

Говорячи про відповідальність за самовільне зайняття земельних ділянок, варто зазначити таке.

На сьогоднішній день, самовільне зайняття земельної ділянки згідно з ч. 1 ст. 197-1 Кримінального кодексу України, у разі завдання значної шкоди власнику чи законному користувачу земельної ділянки, карається штрафом від 3400 до 5100 грн., або арештом строком до шести місяців

Ст. 53-1 КУпАП за самовільне зайняття земельної ділянки, за відсутності ознак кримінальних діянь, передбачена відповідальність у вигляді штрафу для громадян від 170 до 850 грн., для посадових осіб – від 340 до 1700 грн.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus