USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[4 Січня 2018 13:00] Валентина: Ми є районна лікарня, заклад охорони здоров'я, який має стаціонар, належить до безперервно діючих закладів, медична допомога в якому надається цілодобово, але лікарів для цілодобового чергування не вистачає.Чи можуть лікарі чергувати на дому? Який нормативно-правовий акт передбачає чергування на дому? Як вирішити дане питання?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Згідно з п.6.2 наказу Міністерства праці та соціальної політики і МОЗ України від 06.04.2001 р. N 161/137 "Про впорядкування та затвердження Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення" заклади охорони здоров'я, що мають стаціонари, належать до безперервно чинних закладів, медична допомога в яких надається цілодобово. У стаціонарах, у тому числі в ЦРЛ, чергують у межах місячної норми робочого часу і понад місячну норму робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників обліковують помісячно. Місячну норму робочого часу визначають із установленої для працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у кожному місяці. Тривалість робочого часу напередодні святкових і вихідних днів скорочується за чинним законодавством. До місячної норми робочого часу включають усі види робіт, що виконують працівники (тобто основна робота, чергування, виклик для надання допомоги хворим удома тощо). У межах місячної норми робочого часу штатні медичні працівники чергують протягом місяця за графіком. Чергування за графіком у вихідний і святковий дні в межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за угодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад (ст.72, 107 КЗпП України). Лікарі і середній медичний персонал можуть залучатися, за їхньою згодою, до чергувань понад місячну норму робочого часу без обіймання штатних посад з додатковою оплатою з фонду оплати праці. В такому разі робота, що виконується в робочі дні тижня, оплачується в одинарному розмірі понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий дні - в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106,107 КЗпП). Згідно з п.4.1 розділу 4 названого наказу медичним працівникам, яких залучають до роботи в нічний час, доплачують у розмірі 35% годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Медичним працівникам, зайнятим наданням екстреної медичної допомоги, доплачують у розмірі 50% годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22 до 6 год. За п.6.11 наказу N 161/137 керівник закладу має право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в розмірі не більш як один посадовий оклад на рік у межах затвердженого фонду оплати праці.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus