USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[15 Березня 2018 21:00] Aleksandr33906: Доброго дня. Ми з чоловіком у стані розлучення. Мій чоловік написав на мене договір дарування на свою квартиру у яку я планую переїхати з дітьми. У цій квартирі прописана та проживає його повнолітня племінниця яка не є співвласником і вона відмовляється виписуватись та виїжджати.

У мене таке запитання. Чи після переоформлення квартири я зможу її виписати без її згоди і як це зробити. У законі написано що після відчуження квартири вона автоматично визнається такою що втратила право на користування житлом, але у ЦНАБі сказали що потрібно звертатися до суду.

Дякую за відповідь.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У Вашому випадку ситуація інша - племінниця фактично проживає в квартирі, а не просто прописана. Згідно ст. 47 Конституції України, ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Тому Вам слід звернутись до суду з позовом про усунення перешкод у користуванні квартирою, вселення та скасування реєстрації місця проживання. Правова аргументація:

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав.

Згідно зі ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.

У відповідності зі ст. 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод щодо здійснення ним права користування своїм майном.

Стаття 155 Житлового кодексу України визначає, що власника квартири не може бути позбавлено права користування квартирою, крім випадків, установлених законодавством.

У відповідності до ст. 150 Житлового кодексу України, громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.
Коментарів: 2
Руслана Показати IP 12 Вересня 2018 00:05
Мене звати руслана вмене така ситуація мене чоловік бє забрав дукументи угрожаєй забрав карточку яку я брала дєтські гроші я втекла здому і домами но внього залишився мой втарой ребонок он мени його неодає що мени робити ми жили в одеси а я втекла до мами в коломию
Вита Показати IP 25 Листопада 2018 03:22
Добрий вечир. В мене такая ситуация...моему сину 20 рокив,йому з вийськомату не приносили ни однои повистки. Вчора зранку в 6:00 вийськовослужбовци взломали двери на будину де ночував чин и забрали його до вийськомату,де його обстежили,и видправили на Ужгород. Хоть в нього мала дитина ,чин проживает гражд

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus