USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Запитай юриста
[12 Квітня 2019 13:21] Theo: Доброго дня. Ситуація наступна : Я з дружиною і нашим повнолітнім сином проживаєм у сільській хатині, яка отримана, дружиною і її сестрою у спадок від їхнього батька.
Протягом усього нашого подружнього життя(і коли ще тесть був живий) я у відпустки і вихідні приїздив з міста до цієї хати і все там робив(паркани, садки, отмостки біля хати, штукатурка обвалених стін, отоплення, санвузол,...), а останні два роки у мене стався інсульт який звузив мої фізичні можливості, тож усим господартсвом (в тому числі загорожами для птиць, посадкою дерев, трави, ремонтом підлоги і санвузла...) займався наш син.
Але ось прийшов такий день, коли сестра(у свідоцтві написано що вона володіє 1/2 ???) моєї дружини сказала нам, що забороняє нам тут перебувати. Тому порадьте будь ласка :
1. Чи має вона право без суду за допомогою поліції чи взагалі якихось бандюганів вигнати з цієї хатини?
2. Чи є якийсь спосіб(закони...), що дозволить нам тут проживати?
3. І чи маю я, і мій син право(і яка перспектив цього) отримати відшкодування за внесений свій час, кошти, працю(фіз. і розумову) у це помістя у разі нашого вигнання звідси.
Дуже вдячний вам за виділений час і допомогу і вибачаюсь що таке довге питання.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Відповідаю: 1) без суду Вона не може Вас вигнати з цієї хати. Навіть і через суд не зможе, оскільки вона є лише співвласником, і інша половина будинку належить дрижині. Так, звісно є. Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав. Згідно зі ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.Стаття 155 Житлового кодексу України визначає, що власника квартири не може бути позбавлено права користування квартирою, крім випадків, установлених законодавством. У відповідності до ст. 150 Житлового кодексу України, громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.
Коментарів: 1
Сергій Показати IP 24 Квітня 2019 22:26
Молодий хлопець, родом з тимчасово окупованих територій відсидів у в"язниці і вийшов. В нього немає паспорта. В паспортному столі сказали, що видати не можуть нового, так як запит не можуть в місце народження. Що йому робити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus