USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: До Сонця летить «отруйна» комета: коли і де можна буде побачити
У травні до Сонця наблизиться комета C/2019Y4 (ATLAS), в ядрі якої міститься небезпечна речовина ціан, що буде видно неозброєним оком із Землі.

Про небесне тіло розповіла вчена-астроном, співробітниця Московського планетарію Людмила Кошман, пише OBOZREVATEL.

24 травня комета нібито наблизиться до Землі на максимальну відстань – 117 мільйонів кілометрів.

«За останні сім років вона може стати найяскравішою на нашому небі. Через сонячний вітер у неї починають утворюватися хвости – один газовий, інший пиловий, які надають їй особливий видовищний вид», – поділилася вона.

Очікується, що 31 травня комета наблизиться на відстань 38 мільйонів кілометрів до Сонця і пройде ближче, ніж Меркурій.

«На кінець березня – початок квітня комета має блиск восьмий зоряної величини. Це означає, що, наближаючись до Сонця, комета стрімко починає випаровуватися», – пояснила співробітниця планетарію.

До кінця квітня, за словами Кошман, яскравість комети збільшиться і її можна буде побачити неозброєним оком.

«Її яскравість досягне другої зоряної величини, тобто вона буде такою ж яскравою, як зірки Великої Ведмедиці», – розповіла вчена.

За її твердженням, останній раз ця комета пролітала повз Землю на початку IV тисячоліття до нашої ери, «коли будувалися піраміди в Єгипті». На зоряному небі комета буде зеленого кольору.

«Це залежить від газів, які містяться в ядрі комети. Зелений колір їй додає ціан, тому що ультрафіолетове випромінювання збуджує молекули ціану і вони починають флуоресцирувати», – зазначила Кошман.

C/2019Y4 (ATLAS) була відкрита 28 грудня 2019 року системою виявлення потенційно небезпечних астероїдів (ATLAS) (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System). Тоді вона була дуже маленькою – 20-ї зоряної величини, при тому, що людське око здатне в хороших метеоумовах розгледіти п’яту-шосту зоряну величину.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus