USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Учені відтворили зовнішність матері Тутанхамона
Вчені за допомогою 3D-сканування відтворили обличчя "Молодої леді" - мумії, яка була знайдена в Долині Царів в кінці ХІХ століття і пізніше була ідентифікована як мати фараона Тутанхамона, передаю dt.ua.

Гробниця, що отримала кодову назву KV35, була виявлена в 1898 році археологом Віктором Лоре. У гробниці було виявлено велику кількість мумій, однією з яких була "Молода леді". Довгий час вважалося, що мумія належить юнакові через голену голову.

У 2003 році дослідники провели аналіз ДНК і встановили, що насправді "Молода леді" дочка спочиваючої поруч цариці Тії і Аменхотепа III, дружиною і сестрою Ехнатона і матір'ю Тутанхамона.

Тепер же дослідники створили тривимірну модель черепа мумії. Потім на основі тривимірної моделі і методів судової медицини палеохудожник Елізабет Дейніс, у минулому відома завдяки реконструкції зовнішності Тутанхамона, відтворила зовнішність стародавньої мумії.

Намальоване обличчя схоже з бюстом Нефертіті, тому вчені припускають, що насправді "Юна леді" може виявитися легендарної красунею. "Це неймовірне обличчя відповідає давнім уявленням про Нефертіті. Це неймовірно. Якщо взяти до уваги попередні генетичні дані, ми отримали докази того, що мумія "Молодої леді" дійсно належала Нефертіті", - заявив Ейдан Додсон з Університету Брістоля, який проводив вивчення останків мумії.

Разом з тим, більш ранні дослідження спростовують цю думку та інші вчені заперечують такі висновки. "В жодному тексті Нефертіті не згадується як дочка царствених осіб. Якщо б вона дійсно була дочкою Аменхотепа і Тії, відомості про це точно збереглися б. В жодному з сотень текстів не згадуються батьки Нефертіті", - заявив Реймонд Джонсон з Університету Чикаго.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus