USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Вчені навчилися змінювати смак плодів на генному рівні
Дослідники з ізраїльського Інституту Вейцмана навчилися змінювати структуру ДНК овочів і фруктів для поліпшення їх зовнішнього вигляду і смаку. Основні характеристики плодів при цьому не змінюються, інформує nocamels.com.

Метод ізраїльських вчених найбільш точний з усіх існуючих на сьогоднішній день і представляє великий інтерес для садівників. Досі будь-які зміни структури ДНК плодів приносили непередбачуваний результат, так як крім смакових якостей і зовнішнього вигляду вони випадково зачіпали і інші ознаки рослин.

Новий метод побудований на принципі гомологічної рекомбінації - способу усунення дво- або однониткових пошкоджень ДНК за допомогою повторюваного копіювання ознак, який використовується клітинами найчастіше. Генетики навчилися використовувати цей процес у власних цілях. Вони вибирають необхідну рису і «обрізають» ДНК таким чином, щоб при природному відновленні клітини самі підставили її в молекули.

Для показового експерименту вчені спробували змінити колір томатів. Так результат дослідження можна було без зусиль відстежити візуально. У результаті гомологічна рекомбінація відбулася в 14% випадках, що вважається високим показником точності.

«Тепер, коли ми показали, що зумисно індуційована гомологічна рекомбінація відбувається з такою високою частотою, садівники можуть почати використовувати цей механізм. Метод дозволяє не просто редагувати, а й переписувати геном рослини, щоб комбінувати необхідні властивості, включаючи смак, розмір, врожайність і стійкість до хвороб», - зазначив професор Авраам Леві, під керівництвом якого відбувалося дослідження.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus