USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.95

15 вересня: свята, події, факти. День народження Greenpeace та народне віче на підтримку незалежності

15 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День вільних грошей, День народження Google, Міжнародний день крапки, День народження екологічної організації Greenpeace, Міжнародний день демократії та Всесвітній день боротьби з лімфомами.

У США – День IT-професіоналів, День пасти «Лінгвіні», День м’ятного лікеру, День фетрового капелюха, в Білорусі – День бібліотек, в Індії – День інженера, у Нідерландах – День принца, в Гондурасі, Гватемалі, Коста-Ріці, Сальвадорі, Нікарагуа – День незалежності, в Азербайджані – День знань, у Мексиці – День пам’яті долореського призову до революції, в Британії – День битви за Британію, у Таїланді – День Сілпи Бхірасрі.

Іменини у Антона, Феодота, Богдана, Руфіни, Павла, Василя, Анатолія, Петра, Віктора, Юхима, Михайла, Володимира, Миколи та Ксенії.

Народилися:

Цього дня народилися французький письменник-мораліст Франсуа де Ларошфуко, американський письменник Джеймс Фенімор Купер, англійська письменниця, найпопулярніша авторка детективів Агата Крісті, український композитор Михайло Гайворонський, російський актор театру й кіно Кирило Лавров («Живі і мертві», «Брати Карамазови», «Майстер і Маргарита»), російський художник-мультиплікатор Юрій Норштейн («Їжачок у тумані», «Казка казок»), американський кіноактор Томмі Лі Джонс, американський кінорежисер Олівер Стоун, український поет і прозаїк Василь Ярмуш, український композитор-пісняр Мар’ян Гаденко, український графік, маляр Олена Кульчицька, український політик, підприємець, народний депутат, старший брат Віктора Ющенка Петро Ющенко, український політик і підприємець, народний депутат, президент ВАТ «Українська автомобільна корпорація» Таріел Васадзе, український футболіст Олексій Чередник, російський музикант, політик, екскерівник групи «Ласковый май» Андрій Разін (Криворотов), українські футболісти Сергій Долганський та Валентин Слюсар.

Події:

1821 – іспанські колонії Гватемала, Гондурас, Коста-Рика і Сальвадор проголосили свою незалежність.

1874 – у Берні відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому був підписаний договір про створення Всесвітнього поштового союзу.

1893 – у Джерсі-Сіті (США) почала виходити газета «Свобода» – перше україномовне видання в США.

1916 – уперше в історії під час бойових дій були застосовані танки.

1917 – Тимчасовий уряд проголосив Росію республікою.

1941 – у Берліні ув’язнили Степана Бандеру та Ярослава Стецька.

1944 – у Києві відкрито оновлений Державний музей західного і східного мистецтв (нині Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).

1968 – в рамках радянської програми висадки людини на Місяць в СРСР запущено космічний апарат «Зонд-5», який вперше у світі облетів навколо супутника і повернувся на Землю.

1971 – у Ванкувері створили екологічну організацію Greenpeace. Перша акція – протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски

1991 – у Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежності України.

1991 – Верховна Рада України скасувала ухвалу Севастопольської міської ради про російський статус міста.

2008 – банкрутство «Lehman Brothers».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus