USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

20 вересня: свята, події, факти. Всесвітній день рису та перший Каннський кінофестиваль

20 Вересня 2021 00:00
У цей день у світі відзначаються Всесвітній день рису та Всесвітній день валенсійської паельї.

В Україні – День рекрутера, в Китаї – День любові до своїх зубів, в Японії – День шанування старших людей, в США – День піци пепероні, День сирних паличок, День ромового пуншу, День сирного соусу «Keco», День тарабарщини, в Німеччині – День дітей, в Таїланді – День молоді, День охорони каналів, в Білорусі – День митника, в Уругваї – День свободи вираження думок, в Азербайджані – День нафтовиків, в Киргизстані – День підприємця, в Індії – День пам’яті Шрі Нараяна гуру, день шанування предків «пітру Пакша», в Бангладеш – Мадху-пурніма.

Православна церква 20 вересня вшановує пам’ять мученика Созонта. Також в цей день вшановується пам’ять преподобного Луки Каппадокійського. У зв’язку зі схожістю імені преподобного і назви овоча багато страв в цей день готували з цибулі. Тому свято також називали «цибулиною», «Лукою» і «Созонтом».

Іменини сьогодні у Григорія, Івана, Євгена, Михайла, Степана, Андрія та Петра.

Народилися:

Цього дня народилися черниця Української греко-католицької церкви блаженна Йосафата (Михайлина Гордашевська), радянський партійний і державний діяч, нарком охорони здоров’я у 1918-1930 роках Микола Семашко, радянський політичний і державний діяч, революціонер Григорій Зінов’єв, український військовий діяч, головнокомандувач національної оборони Карпатської України Сергій Єфремов, український ботанік, професор Київського університету, академік АН УРСР, брат поета Миколи Зерова Дмитро Зеров, український радянський поет, перекладач Микола Нагнибіда, італійська кіноакторка Софі Лорен (Софія Шиколоне), український скрипаль Дмитро Ахшарумов, український поет Григорій Коваль, український громадсько-політичний діяч Іван Гавдида, український письменник, журналіст Сергій Дзюба, українська акторка Наталія Лотоцька, український промисловець і політик, нардеп кількох скликань Володимир Бойко, український бізнесмен і політик, голова правління ВАТ «Державний ощадний банк України» у 2005-2007 роках Олександр Морозов, український гімнаст, призер Олімпійських ігор Валерій Перешкура, шведський футболіст, нападник Генрік Ларссон, колумбійський автогонщик, пілот «Формули-1» Хуан-Пабло Монтойя, українська веслувальниця на байдарках Інна Осипенко-Радомська, українська тенісистка Ольга Савчук, ведуча Телевізійної служби новин на телеканалі «1+1», володарка «Телезірки» Лідія Таран.

Події:

1187 – початок облоги Єрусалиму.

1246 – в Орді за відмову поклонятися ідолам вбитий Великий князь київський Михайло Всеволодович.

1258 – освячено кафедральний собор у Солсбері (Королівство Англія), який будувався 38 років.

1519 – почалося перше навколосвітнє плавання під керівництвом Фернана Магеллана.

1562 – між Королівством Англія та лідером французьких гугенотів принцом Конде підписано угоду, за якою Англія отримувала Гавр в обмін на надання загонів для боротьби з католиками.

1610 – полководець Речі Посполитої Станіслав Жолкевський захопив Москву.

648 – розгром польського війська у битві під Пилявцями силами Богдана Хмельницького.

1792 – у Королівстві Франція дозволені розлучення.

1793 – комітет громадського порятунку Франції схвалив план капітана Наполеона Бонапарта з облоги Тулону (перше згадування імені Наполеона на загальнодержавному рівні).

1866 – до складу Королівства Пруссія ввійшли Ганновер та Франкфурт.

1870 – завершено об’єднання Італії.

1919 – Нестор Махно і уряд УНР уклали угоду про спільну боротьбу проти Денікіна.

1920 – у Збараж та Вишневець вступили частини 6-ї польської армії. До Лянцкоруна, Скалата і Сатаніва вступили частини Дієвої Армії УНР.

1926 – голова синдикату американської мафії Аль Капоне дивом уник смерті під час розстрілу його офісу в Цицеро (штат Іллінойс).

1946 – відкрився перший Каннський кінофестиваль.

1954 – ЕОМ виконала першу програму першою мовою програмування високого рівня Фортран.

1970 – станція «Луна-16» здійснила перше буріння ґрунту на Місяці.

1977 – до ООН вступив В’єтнам.

1991 – створено Службу національної безпеки України (нині – СБУ).

1992 – на референдумі більшість громадян Франції висловилося за вступ країни до Європейського Союзу.

2000 – влада Республіки Китай заарештувала 25-річного Чен Інь-Хао, розробника комп’ютерного вірусу CIH («ЧІХ»), названого за ініціалами автора (відомий також як «Чорнобиль», бо одна з його версій активується 26 квітня, у річницю аварії на ЧАЕС)

2003 – на референдумі в Латвії громадяни проголосували за входження країни до ЄС.

2008 – відкриття першого в Україні IMAX кінотеатру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus