USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

30 травня: події, факти, дні народження

30 Травня 2020 00:00
30 травня день народження відзначають диригент-викладач Волинського державного училища культури і мистецтв, заслужений працівник культури України Валентина Гаврилюк, головний редактор журналу «Freetime» Ірина Кашуба та журналіст Сергій Шаповал.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить їм непохитного здоров’я та удачі. Щоб усі негаразди та проблеми проходили повз, а в житті супроводжували тільки удача і гарний настрій!
Ірина Кашуба
Ірина Кашуба
Сергій Шаповал
Сергій Шаповал
Іменини сьогодні святкують ті, хто носить імена Єфросинія, Степан, Євдокія.

Наша хроніка:

Рятувальники з Болгарії, Литви, Чехії, Казахстану, Молдови, Білорусі та України протягом двох днів змагалися за звання найкращих у Луцьку минулого року.

У 2018 журналіст Аркадій Бабченко не помер в результаті замаху - Бабченко з'явився перед журналістами. Як стало відомо пізніше, історія була інсценуванням.

У 2017 на фіналі шоу «Битва талантів» визначили кращих серед кращих у Володимирі-Волинському районі й подарували призи.

У 2016 році опублікували відеоролик з панорамою парку імені Лесі Українки, Луцького замку, залізничного вокзалу та Театральної площі Луцька з висоти пташиного польоту.

Близько ста прихильників двоколісного транспорту згуртувала всеукраїнська акція «Велодень» у Володимирі-Волинському у 2015 році.

Народилися:

Цього дня народилися князь Новгородський, Київський і Владимирський Олександр Невський, ювелір, автор знаменитих яєць Карл Фаберже, нідерландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог, українсько-американський скульптор і художник, педагог, один з основоположників кубізму у скульптурі Олександр Архипенко, американський актор Мелвін (Мел) Бланк (озвучив знаменитих мультиплікаційних героїв: порося Поркі, качку Даффі, дятла Вудпекера та багатьох інших), радянський льотчик-космонавт Олексій Леонов (першим 1965 року вийшов у відкритий космос і першим простягнув руку на орбіті американським астронавтам), російський і радянський кіноактор Олександр Дем'яненко(«Кавказька полонянка», «Операція И», «Кар'єра Дмитра Горіна», «Іван Васильович міняє професію»), американський дипломат, перший посол США в Україні Роман Попадюк, вірменська й російська і радянська естрадна співачка, акторка Роксана Бабаян, українська співачка, народна депутатка IV-VI скликань Оксана Білозір.

Сталося:

1876у німецькому містечку Емс російський цар Олександр ІІ підписав Емський указ, спрямований на придушення української мови та культури

Емський указ доповнював основні положення так званого Валуєвського циркуляра 1863 року. Указ забороняв ввозити на територію Російської імперії з-за кордону книги, написані українською мовою, видавати нею оригінальні твори і робити переклади з іноземних мов, тексти для нот, театральні вистави і публічні читання. Дозволялося видавати українською історичні літературні пам'ятки та художні твори, але лише за умови їх написання згідно з загальноросійською орфографією та отримання попереднього дозволу на публікацію від Головного управління у справах друку. Місцевій адміністрації наказувалося посилити нагляд, щоб у початкових школах не велося викладання українською мовою, та щоб з бібліотек були вилучені книги українською мовою, що не відповідають зазначеним вимогам.

1896у Нью-Йорку зафіксовано першу автоаварію

Автомобіль Генрі Уеллса зі Спрінгфілда зіштовхнувся з велосипедом Івліна Томаса. Як наслідок, велосипедист зламав ногу.

2000у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці зі шовіністично налаштованими молодиками, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.

Ігор Білозір у Львові проживав за адресою вулиця Фредра, 4. Нині на цьому будинку висить пам'ятна табличка стосовно цього факту. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді. Від 1977 року — керівник ВІА «Ритми Карпат» Львівського автобусного заводу, від 1979 — художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії. Крім того, писав пісні для своєї дружини, вокалістки Оксани Білозір, а також виконував деякі пісні сам. Побитий 8 травня 2000 року у кав'ярні «Цісарська кава», що на проспекті Шевченка у Львові. Внаслідок завданих травм 28 травня 2000 року помер у лікарні. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі (поле № 2).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus