USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

COVID-19 не є професійним захворюванням вчителів, вони не можуть розраховувати на страхування

27 Листопада 2020 13:49
Вчителі, викладаючи у школах під час карантину, можуть заразитися COVID-19. Але оскільки він не є професійним захворюванням педагогів, то їм не варто розраховувати на додаткове обов’язкове державне страхування у випадку інфікування.

Про це йдеться у листі Міністерства освіти і науки, який вони надіслали на запит директора однієї зі столичних шкіл Дмитра Ламзи, пише 24 канал.

У МОН, посилаючись на закон про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, наголошують, що професійне захворювання виникає саме внаслідок виконання роботи, яка сама по собі є шкідливою (за визначенням), але працівник мусить її виконувати, оскільки це входить до його трудової функції.

«Якщо порівнювати з медиками, то до їхньої трудової функції належить обов’язок працювати з людьми, які хворіють на COVID-19. Натомість вчителі та інші педагоги навпаки мають робити все для того, щоб уникати контактів з хворими людьми і дітьми», – йдеться у листі.

А будь-яка підозра на потенційну присутність в учня COVID-19 має призводити до переведення його на самоізоляцію та дистанційне навчання. «Тому захворювання, отримане під час, а не внаслідок виконання професійних обов’язків, не є професійним захворюванням», – додали в МОН.

Адже встановлення причинно-наслідкового зв’язку між захворюванням і викладанням вчителя є майже неможливим, бо педагоги можуть пересуватися громадським транспортом, відвідувати лікарні, магазини, інші громадські установи тощо.

Водночас у МОН нагадали, що вчителі мають право на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності внаслідок захворювання на коронавірус. Ці виплати здійснюються на підставі листка непрацездатності.

У Міносвіти зазначили, що запровадження додаткового обов’язкового державного страхування вчителям на випадок інфікування COVID-19 потребує внесення змін до законодавства.

До слова, раніше Міносвіти планувало підписати меморандум зі страховими компаніями, щоб забезпечити дітям та працюючим вчителям-пенсіонерам страхування від коронавірусу, оскільки вони входять до групи ризику.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Цікавий Показати IP 27 Листопада 2020 17:15
А поліція ? Вони ж отримують доплати і напевно застраховані?
Дякуємо! до Цікавий Показати IP 27 Листопада 2020 18:11
Так в поліції немає зарплати в 4000 дол. США .
Я Показати IP 28 Листопада 2020 06:04
"педагоги можуть пересуватися громадським транспортом, відвідувати лікарні, магазини, інші громадські установи" --а медики і поліцаї не можуть???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus