USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Dream team» Зеленського: яка доля тих, кого рік тому президент представляв «новими обличчями»

6 Липня 2020 10:29
У квітні минулого року, коли Володимир Зеленський був ще кандидатом у президенти, на одному з ефірів ток-шоу «Право на владу» він представив членів своєї команди, ті самі «нові обличчя». Відтоді, як то кажуть, багато води втекло: Зеленський став президентом, дехто з його команди змінив вже кілька посад, а роль деяких членів команди закінчилася на етапі передвиборчої кампанії.

«Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, яка доля тодішньої «dream team» Зеленського, а також обіцянок, які вони дали під час свого представлення.

Почнемо з Олександра Данилюка, який тоді в ефірі дав багато обіцянок. У команді Зеленського він відповідав за міжнародні відносини, економіку, фінансову й банківську політику. Однак робота з президентом у Данилюка не пішла. Наприкінці травня 2019-го він обійняв пост секретаря Ради національної безпеки і оборони, а у вересні вже пішов у відставку. Однією з причин стали його погані стосунки з тодішнім керівником ОПУ Андрієм Богданом. На пресконференції Зеленський розповів, що амбіції Данилюка були вищими за пост у РНБО – він хотів стати прем'єр-міністром. Але президент вибрав іншу кандидатуру – Олексія Гончарука (він на посаді недовго затримався).

Понад рік тому в ефірі «Право на владу» Данилюк обіцяв, що Україна активізує роботу в Нормандському форматі. Можна сказати, що це сталося: в грудні 2019 року вперше за кілька років відбулася зустріч «нормандської четвірки». Досить далеко ще до того, щоб Україна стала регіональним лідером, центром стабільності, демократії і розвитку. Обіцянка Данилюка про те, що переговори з міжнародними партнерами будуть вести чесні люди, а не корумповані чиновники, носить досить емоційне забарвлення.

Анонсувалося, що Іван Апаршин відповідатиме за безпеку й оборону. Багато хто чекав, що він очолить Міністерство оборони, проте Апаршин став главою директорату з питань національної безпеки й оборони Офісу президента. Апаршин, зокрема, обіцяв, що в Україні буде відкритим державне оборонне замовлення. Зараз у парламенті другого читання чекає законопроект «Про оборонні закупівлі», який повинен змінити законодавство у сфері оборонних закупівель з радянського на європейське, у тому числі мінімізувати корупційні ризики і забезпечити відкритість процедур оборонних закупівель.
Уже вилетів з команди президента Руслан Рябошапка. Спочатку він став одним із заступників керівника ОПУ, потім недовго був генеральним прокурором (з серпня до березня). «Руслан – хороший фахівець, але не показав результату», – прокоментував його звільнення Зеленський. Тоді в ефірі ток-шоу Рябошапка розповідав, як у команді Зеленського боротимуться з корупцією. Один з пунктів вже виконаний – парламент ухвалив закон про заохочення для тих, хто повідомить про корупційний злочин. Щодо перезавантаження антикорупційних органів: свою посаду втратив тільки Роман Труба з Держбюро розслідувань.

Добре в команді Зеленського почувається Ірина Венедіктова. Вона вже була народним депутатом у складі фракції «Слуга народу», обіймала посаду виконувачки обов'язків Державного бюро розслідувань, а тепер змінила Рябошапку на посаді генпрокурора. Те, про що говорила Венедіктова під час передвиборчої кампанії Зеленського: про реформи в судовій системі, – зараз не в її компетенції.

Сергій Бабак, який у команді відповідає за освіту і науку, зараз у парламенті й очолює відповідний комітет. Під час останнього спілкування з журналістами Зеленський розповів, що неодноразово пропонував Бабаку стати міністром освіти, але він відмовлявся. Обіцянки Бабака були досить стандартними: оновити освітню й наукову інфраструктуру, інвестувати в освітній простір, повернути престиж професій педагога.

Не отримав жодної посади радник команди Зеленського з питань медицини Євген Комаровський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Факт Показати IP 6 Липня 2020 11:30
Професійних злодіїв замінили ділетанти - ні собі ні людям. Де ж ми стільки спецкамер наберемо?!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus