USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Атракціон нечуваної щедрості»: експерти про підкуп Порошенком пенсіонерів 2410 гривнями

26 Лютого 2019 07:40
Користувачі соцмереж обговорюють обіцянку президента Петра Порошенка роздати гроші пенсіонерам. За словами глави держави, українці, які отримують мінімальну пенсію, в березні – квітні отримають компенсацію за невиплачену індексацію 2015-2016 років в розмірі 2410 гривень.

Це станеться просто перед виборами. Що дало привід знову заговорити про підкуп виборців з боку президента. Напередодні Страна розповіла про #сітці – систему передвиборчого підкупу за державний рахунок. Роботу цієї схеми підтвердили і в МВС. Однак на Банковій вирішили нарощувати обороти з роздачею грошей перед першим туром голосування.

У соцмережах цей «атракціон нечуваної щедрості» інтерпретували цілком однозначно.

Журналіст В’ячеслав Чечіло розмірковує, чи допоможе це рейтингу президента: «Порошенко дуже бадьоро ввійшов у виборчу кампанію. Нелегальний (через свої виборчкоми), напівлегальний (через «сітки») і абсолютно легальний (через доплати пенсіонерам) підкуп виборців, безсумнівно, вирішує для нього проблему виходу до другого туру. Чи гарантує йому це перемогу?

А ось це більш складне питання. Тому що у опонентів залишається невеликий шанс обернути зброю Петра Олексійовича проти нього. Доклавши певних зусиль, можна домогтися двох небажаних для штабу чинного президента ефектів:

По-перше, навіть лояльний до ПОП виборець не захоче голосувати за нього безкоштовно, коли іншим за це платять.

По-друге, у другому турі проти хитрого ПОП можуть піти голосувати абсолютно всі, незалежно від політичних переконань, і куплених і «намальованих» голосів просто не вистачить.

Втім, з огляду на те, хто саме його опоненти і наскільки вони ефективні, Порошенку навряд чи варто сильно переживати».
Журналіст Сакен Аймурзаєв вважає, що пенсіонери гроші візьмуть, але надій президента не виправдають:

«Новина про те, що українським пенсіонерам за два виборних місяці дадуть $ 100 – це дуже хороша новина. Тільки одне треба пам’ятати: це ж не російський пенсіонер. Тут хоч Томос про автокефалію, хоч сто доларів від дбайливої ​​влади – скажуть дякую і зроблять, як захочуть. А взагалі, яке ж це ставлення (навіть слово важко підібрати) до людей. Підгодувати, значить, вирішив».
Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що на ці виплати піде 4,4 мільярда гривень від розмитнення «евроблях». Мабуть, Розенко не стежить за виступами міністра соціальної політики Андрія Реви, який 17 січня 2019 року заявив, що чистий дефіцит Пенсійного фонду становить 29 мільярдів гривень. При цьому бюджет Пенсійного фонду становив до сьогоднішнього рішення президента і прем’єра 398 мільярдів, а доходи всього 230 млрд. Різниця покривається різними видами дотацій. Гроші від «євроблях» не гасять дефіцит, збільшений розмір дотацій, дефіцит зросте.

А доходи самого Пенсійного фонду не ростуть. Їдуть платоспроможні платники податків, податки на фонд зарплати в Україні понад 40%, значна частина населення офіційно «безробітні» і ухиляється від будь-якої сплати податків. Тут потрібні структурні реформи про які говорять вже багато-багато років – скасування мораторію на продаж землі, лібералізація валютного ринку, закон про податок на виведений капітал, зниження податків на фонд заробітної плати, реформа регуляторних, фіскальних та правоохоронних органів, щоб усунути саму можливість роботи контрабандистів і «обнальних» контор, розпродати держпідприємства, які давно стали символами корупції – Одеський припортовий завод, «Укрспирт», і т.д.

А чому 4,4 мільярда направили на виплати пенсій? Може, було б логічніше виділити 4,4 мільярда на реформу митної та прикордонної служби, щоб скоротити розмах контрабанди на митниці?

Може направити гроші на реформу податкової і фінансової системи, щоб скоротити масштаби ухилення від сплати податків через офшори?

Може знизити податки на фонд оплати, щоб стимулювати розширення бази платників податків?

Але питання реформ не перебувають на порядку денному. На порядку денному – популізм. Як показує історія, закінчуються такі змагання дуже погано – в тому числі для ініціаторів».

Правозахисник Сергій Наумович: «Я, мабуть, піду куплю валюту, а то наші реформатори починають активно роздавати передвиборне бабло десятку мільйонів пенсіонерів, що може привести до зрозумілих і цілком передбачуваних наслідків ...»

Юрист Олена Лукаш вважає, що таким чином Порошенко підкуповує виборців: «І про підкуп. У березні-квітні 2019 буде здійснена одноразова доплата до пенсії 2410 гривень.

Разова, як я розумію. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева. Виплата. Під вибори. Особисто я оцінюю це виключно як легальний підкуп виборців.

Це загальні бюджетні гроші, а не гроші панамського офшору або липецкой фабрики, і ніяких виразних обгрунтувань їх виплати немає.

Пенсійний фонд – банкрут. І ось банкрут починає передвиборні виплати. Чудеса, так?

Думайте. Я лише нагадаю, що в доларовому еквіваленті середня пенсія з 2013 скоротилася майже ВДВІЧІ.

На кінець 2013 вона становила $ 191, а тепер близько $ 98. Українські пенсії в дві цілих три десятих раза НИЖЧІ найнижчої пенсії в ЄС. Найнижча пенсія в ЄС в Болгарії, і вона становить $ 227».
Журналіст Микола Поліщук: «Зауважу, що «Юльчина тисяча»- це були повноцінні $ 200, а Петіні «2400» не дотягують і до $ 100».
Волонтер Юрій Касьянов: «Силовикам зарплату підвищили. Засудженим пайку додали. Пенсіонерам кістку кинули. А коли манну небесну роздаватимуть?..»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Виборець Показати IP 26 Лютого 2019 07:52
Ти береш гроші,гречку,ковбасу...потім бюлетень,сам заходиш в кабіну для голосування(камер немає),робиш свій вибір(відмітку),згортаєш бюлетень і опускаєш в урну.Може хтось накінець просвітить,як можна купити виборця?Ну як,якщо він адекватний і гомо сапієнс.Напишіть хоч хтось цей секрет?Дякую.
ббс до Виборець Показати IP 26 Лютого 2019 11:51
чомусь адекватних стає все менше
Все просто до Виборець Показати IP 26 Лютого 2019 16:00
"Правильними"обрахунками"на рівні ЦВК чи вкиданням цілими урнами підтасовувати
Пофіг Показати IP 26 Лютого 2019 07:56
Зато людям на щось буде, вони ж не всі за нього будуть, ну лоханеться трохи
Вася Показати IP 26 Лютого 2019 08:44
Брехня так брехнею і живе наша влада. А люди за 2-3 тис готові голосувати за тих брехунів які в день в 5 раз ьільше витрачають.
Леся Показати IP 26 Лютого 2019 08:45
А безробітним дулю дає . І влаштуватись на роботу гідну в цій державі неможливо. Задовбала та ка влада
ан Показати IP 26 Лютого 2019 09:39
невже оцим підкупом знову порох керуватиме 5 років нашою державою??
Максим Перепелиця Показати IP 26 Лютого 2019 09:52
Сьогодні кинув, як собаці кістку одноразово (2410 грн.), а завтра вдесятеро забере останнє. От побачите люди скільки кожного місяця за газ та світло ми будемо платити з травня 2019 року. Сволочна людина цей Порошенко. Довів українців до зубожіння.
Істинно Показати IP 26 Лютого 2019 10:03
Хто візьме 1000 і знову вибере чмо, той віддасть і 5000 і 10 000, БО Є СПИСКИ, ЯКІ МОЖУТЬ НАВІТЬ ОПУБЛІКУВАТИ!
Анонім Показати IP 26 Лютого 2019 10:25
Це ж так просто - спочатку довести престарілих громадян до злиднів, а потім купити їхні голоси за якісь 90 доларів. Приблизно в таку суму оцінюється гідність українця через п'ять років після перемоги Євромайдану (с).
Волки и овцы Показати IP 26 Лютого 2019 15:56
Старые песни о главном...это сладкое слово -ВЛАСТЬ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus