USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бійців батальйону «Луцьк» навчають іноземні інструктори за стандартами НАТО

17 Квітня 2022 11:51
Добровольців з батальйону «Луцьк», які сьогодні виконують бойові завдання у різних регіонах України, навчають іноземні інструктори за стандартами НАТО. Загалом на тренувальних базах навчання пройшло більше пів тисячі людей, нині ж інструктори передають досвід відібраним бійцям, аби вони теж стали інструкторами і могли також навчати колег.

Бійців добровольчого формування територіальної громади «Луцьк» приїхали вчити інструктори з різник країн світу: Литви, Естонії, Фінляндії, Ірландії, США. На території і у приміщенні тренувального центру, у якому все необхідне забезпечення надають народні депутати від Луцька Ігор Палиця та Степан Івахів, вони вчать бійців поводження зі зброєю, особливостям ведення боїв в приміщеннях та на відкритій місцевості, навчають снайперів.

Один з інструкторів з позивним Вулф. Він приїхав в Україну із США. Сам колись був солдатом, а тепер є інструктором і навчає в Америці бійців спецпідрозділів. Тепер же він приїхав сюди, аби вчити українських бійців. Він розповідає: зазвичай у Луцьку на базі тренують від 80 до 150 людей. А нині відібрали кращих з них, аби вони самі стали інструкторами і змогли тренувати своїх бійців.
«Зараз ми тренуємо інструкторів. Це відібрані хлопці, які передаватимуть знання тим, хто вирішуватиме задачі, застосовуватиме ці знання у військових ситуаціях. І після війни вони теж зможуть бути інструкторами, навчатимуть бійців за стандартами НАТО. За той час, поки ми тут, в цьому батальйоні підготували вже більше 500 людей, які можуть виконувати задачі і найголовніше, щоб вони поверталися додому, відпочивали і знову поверталися назад, щоб виконувати все професійно», - пояснює він.
Читати ще: Батальйон «Луцьк»: на варті порядку та готовий дати відсіч ворогу

У інтернаціональній команді інструкторів, які приїхали навчати українців, є люди з військовим досвідом з різних країн. У кожного з них є різний вміння, якими вони діляться з бійцями батальйону. Тож ті, своєю чергою, переймаючи такий досвід, зможуть так само залежно від ситуації вибирати найефективніші способи виконання задач.
«Це було покликання приїхати сюди і допомогти тим, хто воює проти темряви. Колишні солдати приїхали сюди за покликом серця. Я бачу, як ваші хлопці ставляться до роботи, які вони вмотивовані, вони хочуть знати якомога більше. І бачачи це, я вірю, що перемога за вами – іншого просто немає», - наголошує Вулф.

Боєць Олександр, який проходить ці навчання каже, що такі вишколи – надзвичайно корисні. Адже практично всі бійці добровольчого загону стоять на військовому обліку і їх можуть будь-якої миті мобілізувати й у регулярні частини ЗСУ. Хоча і в складі батальйону вони виїжджають на завдання, аби підсилити військові частини.
«Ці навчання є вкрай важливими, адже дають кожному бійцеві знання основ поводження зі зброєю. Більшість людей, які служать в батальйоні – цивільні люди і ці навчання дають їм змогу освоїти нову професію. Отримати знання, тим більше від іноземних інструкторів є важливим, бо в НАТО інші стандарти і нам цікаво перейняти їх досвід, щоб обрати правильний план захисту, відпрацювання по цілях чи виконання якогось завдання. Бійці відпрацьовують свої навички зранку до вечора. Також важливо для всіх бійців вчитися не тільки на базах, але й займатися самопідготовкою. Ми виконуємо завдання не лише на Волині, а й за її межами. Практично всі наші бійці стоять на військовому обліку і є в резерві ЗСУ і при першій потребі вони можуть наших бійців відправили. Але ми згуртовано тренуємось щодня і в разі приєднання до ЗСУ ми вийдемо і виконаємо будь-яке завдання», - пояснює він.
Читати ще: «Лучани будуть дуже здивовані, дізнавшись, які бойові завдання ми виконували», – Олександр Тиводар про фінансування та місію батальйону «Луцьк»

Попри те, що батальйон «Луцьк» – добровольчий і є формуванням територіальної громади, його бійців залучають до виконання завдань не лише на Волині, а й за її межами, наголошує командир батальйону Олександр Тиводар.
«Ми добровольчий батальйон, але виконуємо ті самі завдання, що й ЗСУ. Наші бійці стоять на певних лініях оборони, стоять на бойовому чергуванні, виконують бойові завдання за межами Волині. Ось зараз на півночі Київської області виконували бойове завдання, потім будуть нові завдання, у тому числі й у регіонах, де тривають бойові дії», - пояснює він.
Нинішня війна, додає він, увійде у світові підручники для військових. А оскільки проти українців Росія кинула практично весь комплекс своїх військових сил, які переважають чисельністю, то тут якраз доречним є передовий досвід кращих армій світу.

«Іноземних інструкторів до нас привіз народний депутат Вячеслав Рубльов, адже спершу вони були у Львові, але приїхали до нас, подивились на наш підрозділ і вирішили допомогти тренувати наших бійців. Вони готують їх за стандартами НАТО. У кожного є свій підрозділ: снайпери, тактичні підрозділи, вогнева підготовка, нічні вилазки.

За минулий тиждень в нас у різні підрозділи ЗСУ пішли 86 людей, у тому числі й у підрозділи ССО. Усі пройшли навчання. Може вони раніше служили в армії, але потребували кращої підготовки, бо з часом багато що змінилося. Треба розуміти, що нинішня війна – війна, якої ще не було. Ніхто з наших сучасників не воював проти регулярної армії іншої країни, коли залучена авіація, артилерія, ствольна, реактивна зброя, коли працюють кораблі. Зараз цю війну вивчатимуть всі. Ці інструктори мають великий досвід спецоперацій, це морська піхота, рейнджери, піхота, спецпідрозділи. А тренування триватимуть стільки, скільки це потрібно», - додає він.
Читати ще: «Вашими тілами вкриємо кожен сантиметр нашої землі», – батальйон «Луцьк» не радить окупантам сунути на Волинь

Зі слів Олександра Тиводара, у батальйоні постійно триває ротація, є кадровий резерв. Тож є можливість підготувати підрозділи і відправляти їх у місця виконання завдань.

«У нас є стрілецька зброя: автоматичні, снайперські гвинтівки, кулемети. Наші бійці нещодано повернулися з полігонів, де отримали чи підтвердили ліцензії на роботу з ПТРК та ПЗРК. Тож волинське небо ми закриємо. Ми маємо комплекси Starlink для швидкого оперативного зв’язку з підрозділами», - резюмує він.
Те, що українських бійців навчатимуть стільки, скільки треба підтверджує й координатор інструкторів, литовець Гінтаутас Маурікас. Сам він тривалий час теж навчав солдатів на різних військових базах і має великий досвід – 24 роки служби в армії.

«Навчаємо всьому, в чому є потреба. В іншому місці вчать снайперів на Sharp Shooter, перед цим два тижні навчали базових знань поводження зі зброєю, безпеки, оновлювали знання. Тепер головна робота – навчати відібраних бійців, які самі будуть інструкторами. Їх навчають аналізувати різні ситуації, як ухвалювати рішення. Ці хлопці вже лідери і вчитимуть своїх побратимів.
Я бачив бійців як у Львові, так і у Луцьку, є люди з різною підготовкою. Дехто був як я, з досвідом, дехто вперше. Серед добровольців бачив і тих, хто, на мою думку, не повинен воювати, бо не той вік. Мають воювати молоді, ті, хто може бігати, нападати, рухатися в будівлях. Але головне – мотивація і те, як хлопці вчаться на ходу. Вони – великі молодці. Ми будемо навчати стільки, скільки буде потрібно, адже іде ротація, є інші підрозділи. Були плани працювати з прикордонниками, спецназом. І, якщо буде потреба, навіть після перемоги», - переконує він.
Щодо того чому він в Україні, чому вирішив добровільно допомагати тренувати українських бійців, то тут, каже Гінтаутас Маурікас, все просто. В Литві дуже добре пам’ятають радянську окупацію і ворог у обох народів – спільний.

«Тут – брати. Треба допомагати братам. Коли ми їздили у «Вовчак» (урочище «Вовчак» - колиска УПА, - ВН) і мені розповідали про все, то я зрозумів, що чую ту ж історію [що й у Литві], просто імена інші. Ворог – той же, методи – ті ж самі, тому наші народи пов’язані», - розмірковує він.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus