USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Бізнесом Порошенка за час президентства керують фірми близьких друзів

25 Вересня 2018 18:06
За час президентства Петра Порошенка його бізнес-імперією керували дві вітчизняні ТОВки, одна іноземна компанія, один траст, один державний банк та ФОП, інформує Європейська правда.

Про це повідомляє голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський, посилаючись на відповідь Національного агентства з питань запобігання корупції.

За інформацією НАЗК, з 2005 року всі корпоративні права Петра Порошенка були передані ПАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм Ессетс Кепітал", який в період 2005- 2006 років мав назву "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд Петра Порошенка".

Наразі активами фонду керує компанія "Ф’южн Капітал Партнерз". Остання серед засновників має дві приватні фірми - ТОВ "Оушн Інвест" та ТОВ "Тенісна група "Смеш".

Кінцевим бенефіціаром "Оушн Інвест" являється давній партнер Петра Порошенка Олег Гладковський, який наразі обіймає посаду першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Тенісну групу "Смеш" заснувала Міжнародна тенісна академія, де кінцевим бенефіціаром виступає ще один давній партнер Порошенка Ігор Кононенко, який також є народним депутатом та першим заступником голови фракції "Блок Петра Порошенка".

"Таким чином, можна дійти висновків, що активи президента знаходяться під контролем його друзів, які також займають високі посади в державі", - констатує Канєвський.

Належні Порошенку акції Закритого недиверсифікованого

корпоративного інвестиційного фонду "Прайм Ессетс Кепітал", Міжнародного інвестиційного банку, "Акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку" з жовтня 2016 року передані Державному експортно-імпортному банку України - "Укрексімбанк". Перед цим акціями управляла приватна фірма - ТОВ "Фінаста".

Корпоративні права фірми "Екран", що входить до медіа-імперії Петра Порошенка, передано в управління ФОП Кирил Багрій. Останній на початку 2000-их років був помічником на громадських засадах скандальної народної депутатки Тетяни Засухи з Партії регіонів.

Належні Порошенку ації "Прайм Ессет Партнерс Лімітед" були передані в управління "АйСіЮ Інвестмент Менеджмент ЛТД" з Британських Віргінських островів, яке входить до структури компанії "Інвестиційний капітал України". Остання належить, зокрема, Макару Пасенюку, відомому як особистий фінансист Порошенка.

У 2016 році у структурі управління бізнесом президента Порошенка сталися значні зміни.

Акції "Прайм Ессет Партнерс Лімітед" були продані Закритому недиверсифікованому корпоративному інвестиційному фонду "Прайм Ессетс Кепітал".

Акції "Cill Конфекшенері інвестментс Лімітед" були передані у нашумівший "сліпий траст" (довірчу власність) "Ротшильд Траст АГ" створеною для цього компанією "Прайм Ессет Партнерс Лімітед".

НАЗК також зазначило, що вигодонабувачем трасту наразі є особисто Порошенко.

Нагадаємо, кілька десятків народних депутатів вимагають від президента Порошенка публічної відповіді на низку питань, зокрема можливого зловживання владою та наявності в глави держави бізнесу в Росії.

Натомість у БПП назвали "брудною технологією" питання нардепів про бізнес Порошенка в РФ.

Як відомо, одразу після обрання президентом Порошенко пообіцяв продати свій бізнес, втім згодом передав більшість активів в "сліпий траст".

До слова, нагадаємо, Укрексімбанк, голова правління якого вважається близьким до Петра Порошенка, реструктуризував 1,3 млрд грн боргу "Богдана", власник якого теж соратник і бізнес-партнер президента, зі ставкою 0,46-2,46% у перші роки.

Як відомо, корпорація “Богдан” підконтрольна тому ж таки першому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському - близькому соратнику, бізнес-партнеру Президента Петра Порошенка.

Згідно зі звітністю ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторз" (об'єднує виробничі активи корпорації "Богдан"), його консолідований чистий прибуток за перше півріччя 2018 року склав 191,2 млн грн, тоді як за аналогічний період минулого року був збиток 1,7 млрд грн (за весь 2017 рік - збиток 635 млн грн).

Укрексімбанк за підсумками першого півріччя задекларував прибуток 679 млн грн (за весь 2017 рік - 784 млн грн). Водночас у липні Укрексімбанк зафіксував збиток 313 млн грн.

Главою правління Укрексімбанку є Олександр Гриценко, який вважається близьким до Петра Порошенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОРПОРАТИВ ROSHEN ОБІЙШОВСЯ У ПОНАД $300 ТИСЯЧ, – ЗМІ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus