USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Будинок щастя»: чому волинський перинатальний центр – унікальний для України

18 Травня 2019 09:00
Вже цього року у Луцьку розпочне свою роботу Волинський обласний перинатальний центр – унікальний для України заклад, який прийматиме породіль не тільки зі всієї Волині та України, але й, як сподівається його керівництво, з-за кордону. В закладі намагаються не лише впровадити найсучасніші медичні практики, але й забезпечити максимальний комфорт, між собою називаючи медзаклад не інакше, як «Будинок щастя».

З інспекцією сюди завітав голова Волинської обласної ради Ігор Палиця та голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Товстенюк.
Концепція закладу передбачає поєднання сучасних технологій та передових медичних практик з комфортом та турботою до мам, дітей та членів їх сімей. При створенні закладу орієнтувались на кращі зарубіжні аналоги, проте в дечому, можливо, навіть їх перевершили.

Система «Чисті приміщення» та високотехнологічні операційні з камерами для мам

У закладі – 11 пологових залів, 2 з яких мають окремий вхід на випадок інфекційних пацієнтів. Зі слів виконувача обов’язків гендиректора Волинського обласного перинатального центру Ірини Горавської, їх намагались зробити комфортними, аби психологічно розвантажити породіллю. Тут – все необхідне для комфортного проведення процедур: ліжка-трансформери мають пульти регулювання положень, у консоль над ліжком виведені всі необхідні гази, повітря та вакуум. Усе намагались продумати до дрібниць: приміром, матрасики для новонароджених виготовлені зі спеціального гелю, який тримає температуру.
Зали, у яких народжуватимуть мами, реанімаційні та операційні палати оснащені системою «Чисті приміщення». Це означає, що вони повністю герметичні, замість вікон в них – пластикові матові панелі, а повітря подається виключно очищене через спеціальну установку, що мінімізує ризики при проведенні процедур.

Особлива гордість закладу – надсучасні операційні. Лікарі потрапляють в це приміщення повністю «стерильними» – навіть двері сюди відкриваються натиском ліктя на спеціальний важіль.

«Таке обладнання і за кордоном не скрізь є. Приміром, сам наркозно-дихальний апарат Philips коштує близько 4 мільйонів гривень», – зазначає Ірина Горавська.
Такого ж рівня оснащення і в реанімаційніих залах, куди потраплятимуть жінки з ускладненнями або після важких пологів. Особливість, яку хочуть впровадити тут – монітори для мам.

«Хочемо встановити невеликі монітори, на яких мами могли б бачити своїх діток в режимі реального часу. Повірте, для мами це надзвичайно важливо, бачити свою дитину хоча б так, поки вона не може бути поруч з нею», – розповідає пані Горавська.
Палати сімейного типу для породіль та післяпологові візуально мало нагадують традиційну лікарняну палату – швидше простий готельний номер. В кожному блоці, в яких входить 2 палати – душ, туалет, необхідні меблі та техніка. Тут же – кнопка виклику медсестри, яка отримує сигнал на пульті.
«Єдине, що хотілось би, поставити невеликі комоди і холодильники в післяпологових, адже сім’я подоріллі перебуватиме з нею деякий час. Також потрібні м’які крісла для медсестер в реанімаційні. Для цього шукаємо спонсорів, охочих допомогти», – розповідає Ірина Горавська та додає, що такі речі можуть і здаватись дрібницями, проте з них і формується загальне враження пацієнта про медзаклад. А враховуючи, що тут готуються приймати пацієнтів і з-за кордону, такі речі – вкрай важливі.

«Будинок щастя»

Очільниця закладу позиціонує перинатальний центр не як медичну установу, а як комфортне місце, де мамам і діткам завжди будуть раді допомогти. Сама ж вона охрестила його «Будинком щастя». Для того, аби створити максимально комфортні, наближені до домашніх, умови, заклад відповідним чином декоруватимуть. Зокрема, стіни холів уже розмалювали за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Також за рахунок Фонду встановлять сучасну реєстратуру з електронним документообігом. Проте, це тільки частина задумки.

«В нас є дитячі кімнати, малюнки на стінах, розмальований фасад. Хочемо створити атмосферу любові і добра. Щоб люди приходили не як в лікарняний заклад, а як в приміщення, де їм нададуть допомогу, аби вони могли вийти звідси щасливими. Такої кількості посмішок, як в пологових будинках і перинатальних центрах, напевне, немає ніде», - ділиться Ірина Горавська.

Коли запрацює перинатальний центр

Ірина Горавська зізнається, що озвучувати дату відкриття – справа невдячна. Де-факто – заклад готовий до роботи. Де-юре – йому потрібно отримати акредитацію.

«І тільки після того, як ми будемо розуміти, що заклад безпечний для пацієнта, тоді сюди може потрапити перша жінка і перше немовля.

Отримання акредитації пов’язане не лише з нашою відповідальністю. Адже документи ми відправляємо в ліцензійний комітет, тому коли ми отримаємо відповідь – не знаємо», - каже Ірина Горавська.
З її слів, заклад потребує і дооснащення. Адже частину купленого обладнання залишили в обласній дитячій лікарні, де його ввели в експлуатацію і воно допомагає дітям.

«Тому це обладнання на 17 мільйонів нам треба відновити, також потрібне обладнання в лабораторію. Також заклад не має автомобілів, окрім двох «швидких». Немає оргтехніки і програмного забезпечення для електронного документообігу. Все це кошти, тому потрібно багато працювати», – зазначає пані Горавська.

Гостро стоїть і кадрове питання: відповідно до штатного розпису тут має працювати 430 осіб, при тому що зарплати лікарів та медсестер – на низькому рівні.

«Але лікарі – це особливі люди, які вірять, що пройде реформа і зарплати будуть більші. Іноді вони працюють просто на ентузіазмі. Тому охочих працювати в закладі такого рівня – чимало. Думаю, вдасться сформувати потужний колектив, який буде відповідати високому рівню цього закладу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Andrij Показати IP 18 Травня 2019 09:08
Палица начал дело - и его закончил, а не просто обещания дал. Респект и уважуха.
правдива до Andrij Показати IP 18 Травня 2019 10:20
Давайте бути чесними і казати, що справу розпочав покійний Борис Клімчук і всі це знають! А що завершить Ігор Палиця - то це теж добре!
Мудрець Показати IP 18 Травня 2019 09:55
Чому тоді людину, яка це все організувала і побудувала вигнали з позором ?
Уточнення Показати IP 18 Травня 2019 10:42
Почав Клімчук.
Він Показати IP 18 Травня 2019 10:48
Почав йог Клімчук, а те що завершив Палиця-факт, честь і хвала за це, скоріше запускайте,
Житель Показати IP 18 Травня 2019 13:16
Щоб ще така гарна зарплата в медперсоналу була як цей перинатальний. 3000 позор державі.
Слава Показати IP 18 Травня 2019 18:47
Почав Клімчук і 95% збудував Клімчук. Чому 5% будівництва закінчували аж 5 років???? Ну то таке, добре що доробили, що не пропало зроблене.
Лучаночка Показати IP 18 Травня 2019 23:25
і коли вже точно його відкриють? Читала .що з 1 червня цього року .а тепер вже пишуть в цьому році Як зрозуміти? А кадри медичні вже повністю є????? Ще треба до центру пустити транспорт .бо від зупинки далековато іти .Можна маршрутку туди пустити і зробити рядом зупинку
породілля Показати IP 18 Травня 2019 23:30
все чудово!!! Цент прекрасний .Тільки як до нього добиратися? Нічого до самого центру не ходить да і дороги тільки трохи зроблені .писали .що зробили Вул Загородню повністю .а зробили зкраю .а там грязюка .яка була така і зосталася
Лікар Показати IP 18 Травня 2019 23:37
А хто зі спеціалістів буде обслуговувати дітей народжених в цьому центрі? Чому в умовах недофінансування заклад від‘єднався від Обласної лікарні? Хто думає про дітей???
Сергій Малина Показати IP 19 Травня 2019 11:27
Головне, що взагалі йде хоч якийсь прогрес, а якість послуг можна буде зрозуміти вже згодом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus