USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через закриття шкіл в Україні майже 20 тисяч вчителів можуть стати безробітними, – Ігор Палиця

1 Липня 2021 11:18
У той час, як у більшості столичних шкіл відбуваються ремонти, регіони не мають на це можливості, адже переживають кризу освітнього фінансування. Утім деякі школи в містах і селах взагалі не відкриють двері для учнів. Від початку реформи децентралізації в Україні закрили до 3 тисяч шкіл.

За прогнозами, ще стільки ж можуть ліквідувати протягом цього та наступного років, заявив народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця.

Зазвичай у цю літню пору в школах на повну відбуваються ремонти, аби діти почали новий навчальний рік у кращих умовах. Проте цьогоріч фактично половина громад не отримала від центральної влади достатньо коштів на ремонти їдалень, спортзалів і навіть дахів. Регіони переживають суттєвий дефіцит фінансування середньої освіти. Утім деякі школи взагалі не відкриють двері для учнів: від початку реформи децентралізації в Україні закрили 2700 шкіл.

Часто це відбувалося з тиском на громади. Адже центральна влада, ініціювавши так звану оптимізацію мережі освітніх закладів, значно зменшила фінансування середньої освіти в регіонах. У результаті громади були змушені закривати школи навіть без вагомих причин. І всупереч тому, що загальна чисельність учнів в Україні зросла на 12 відсотків, кількість шкіл зменшилася на 15%.

Читати також: Центральна влада руйнує систему середньої освіти в регіонах, – Ігор Палиця

Як відомо, скорочення кількості шкіл, їх фінансування та звільнення педагогів було однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Основний удар від такої змови уряду та МВФ проти системи середньої освіти взяли на себе саме регіони. Адже в кожній громаді сфера освіти стосується щонайменше третини населення: це діти, їхні батьки, вчителі, технічний персонал шкіл тощо. Як наслідок, такі експерименти центральної влади позбавили тисячі педагогів роботи, а сотні тисяч школярів – доступних освітніх послуг.

«Скажіть, ці реалії хоч віддалено схожі на підвищення стандартів освіти, які декларує держава? Чи все ж на руйнацію освітньої системи, яку відчувають мільйони українців? За даними Профспілки працівників освіти і науки України, протягом цього та наступного років в Україні можуть закритися ще 3 тисячі середніх шкіл і залишитися без роботи майже 20 тисяч учителів. До цього призведе скасування державного субсидіювання здобуття повної загальної середньої освіти. Скажіть, ці реалії хоч віддалено схожі на підвищення стандартів освіти, які декларує держава? Чи все ж на руйнацію освітньої системи, яку відчувають мільйони українців?

Вважаю, що в першу чергу уряд має переглянути результати програми оптимізації середніх шкіл. Визнавши допущені помилки, влада повинна відновити роботу шкіл і поновити на посадах несправедливо звільнених учителів. Усі скорочені педагоги мають отримати фінансову компенсацію!» – резюмував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
123 Показати IP 1 Липня 2021 11:27
Якщо оцінити підсумки ЗНО-2021, то як мінімум третину вчителів потрібно звільнити з роботи через професійну недолугість
5 до 123 Показати IP 1 Липня 2021 13:06
Давно вже пора ЗНО для вчителів ввести. А то заочно відучилися, якщо це можна навчанням назвати, і вперед у школи. Маю багато знайомих,які прекрасно училися у школі,а згодом і в університеті. Але роботу у школі їм знайти не вдалося. Зате ті,хто з двійки на трійку перескакував, по-знайомству спокійнісінько влаштувалися.
Да уж до 123 Показати IP 1 Липня 2021 13:12
Скоро дітей в школах не буде кому навчати. Звільняйте вчителів, звільняйте ...
Народна прокуратура Показати IP 1 Липня 2021 16:12
Очільники держави ще з часів Порошенка заявляли, що в Україні забагато вищих навчальних закладів. Потім почали знищувати професійно-технічну освіту. Тепер руки дійшли до шкіл. Нічого, з Америки будуть приїжджати місіонери, як у ХІХ столітті до Африки, і навчати тубільців основам арифметики і писемності.
???.. до Народна прокуратура Показати IP 1 Липня 2021 19:28
28 вчителів на 120 учнів! Порошенко винен...?
? до Народна прокуратура Показати IP 3 Липня 2021 17:16
Ви в неадекваті? Порошенко 3 рік не президент, а 20 тис. вчителів звільняють тільки зараз, при новій владі... До чого тоді тут Порошенко?
Я Показати IP 1 Липня 2021 21:25
чого не скорочують ВР АП та інші жирні абревіатури де протирають штани на зарплатах в сотні тис. грн. тисячі дармоїдів????
Радувець Ларіса Показати IP 2 Липня 2021 11:40
А яка якість викладання? Все учні мають самі з батьками вивчати, а вчителі розсилку завдань будуть робити і важко відпочивати. В наш час вчителі хотіли нас чомусь навчити, а зараз вони цим не переймаються. Так що система освіти втратила якісну складову і розвалюється сама по собі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus