USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

До України їде нова партія систем Starlink. Як працює інтернет від Ілона Маска

6 Березня 2022 07:41
До України їде чергова партія систем Starlink, щоби забезпечити супутниковим інтернетом зруйновані міста.

"Поговорив з Ілоном Маском. Вдячний йому за підтримку України словами та вчинками. Наступного тижня отримаємо чергову партію систем Starlink для зруйнованих міст", – повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Також "обговорили можливі космічні проекти", цитує Зеленського ТСН. Але про це йтиметься вже після завершення війни.

А от міський голова Києва Віталій Кличко навіть продемонстрував партію пристроїв глобальної супутникової системи Starlink, яка прибула у столицю, пише Українська правда.

"Два Starlink надало Мінцифри. Про десять ми з Володимиром (Кличком, – УП) домовилися з міжнародними партнерами та друзями. Працюватиме Statrlink для допомоги в забезпеченні роботи критичної інфраструктури міста та оборони столиці", – написав мер Києва у Facebook.

Нагадаємо, віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до американського бізнесмена Ілона Маска з проханням надати Україні доступ до швидкісного інтернету Starlink. Маск відгукнувся і відправив обладнання. 28 лютого перші термінали Starlink прибули в Україну. Федоров попросив у компаній генератори, які живили б станції для супутникового інтернету Starlink. За добу Ілон Маск повідомив, що компанія вирішила проблему.

Що таке Starlink та чому робота цього сервісу в Україні сприймається як прорив?

Starlink – це супутникова система, яка працює через радіодіапазони з частотою 12 ГГц. Інтернет від Ілона Маска забезпечує швидкість до 1 Гбіт за секунду, а користуватися ним можна буквально в будь-якій точці світу.

Експерти порівнюють Starlink зі спецзв'язком, а це, з огляду на ризики залишитися через війну без зв'язку та інтернету, може виявитися для України справжнім порятунком. Втім незрозуміло, хто матиме доступ до інтернету від Ілона Маска.

"Starlink – це потужний і сучасний канал зв'язку. Але для тих, хто має відповідне обладнання", – говорить PR-директор "Укртелекому" Михайло Шуранов. Додаткове обладнання може коштувати до 500 доларів плюс по 99 доларів доведеться щомісяця платити як абонплату. Що як мінімум удесятеро дорожче, ніж коштує українцям звичайний мобільний інтернет. Але це стандартні умови, які для України можуть змінюватись.

Можливість появи в Україні системи супутникового зв'язку та інтернету Starlink обговорювалася вже давно. Тоді експерти говорили, що такий сервіс стане доступним для заможних українців, готових заплатити за обладнання 499 доларів разово плюс 99 доларів на місяць як абонплату. На офіційному сайті сервісу зазначено, що за київською адресою він зможе підключити абонента у 2023 році у порядку черги. Проте сайт пропонує просто зараз внести депозит у 99 доларів.

"Проблема в тому, що обладнання від Starlink у дефіциті, купити його не так просто. Втім, ті, хто зміг це зробити, не мали змоги підключитися в Україні, оскільки не було сигналу. Я серед таких експериментаторів", – каже інженер Олег Кутков.

Він придбав «тарілку» давно, для реверсу та дослідів, як пояснює він сам. "Днями Маск написав, що тепер сервіс працює в Україні. Я перевірив, у мене не працювало, став спілкуватися з народом зі SpaceX, вирішували питання, і ось мій перший офіційний тест", – коментує Кутков.

Як написав днями в Твіттер Ілон Маск, сервіс Starlink вже активний в Україні, а додаткові термінали буде доставлено. Так Маск відповів на твіт голови Мінцифри Михайла Федорова.

"Ілон Маск, поки ви намагаєтеся колонізувати Марс, Росія намагається окупувати Україну! Поки ваші ракети успішно приземляються з космосу, російські ракети атакують мирне населення України! Просимо забезпечити Україну станціями Starlink і звернутися до розсудливих росіян", – написав Федоров у Твіттер.

На що, як бачимо, Маск оперативно відреагував. Відтак першу партію Starlink отримало Мінцифри, про другу повідомляла "Укрзалізниця".

"Друга в Україні станція Starlink (перша у Федорова, звичайно) запрацювала на УЗ. Дякую Держспецзв'язку, міністрові Олександру Кубракову та міністру Михайлу Федорову, команді УЗ, а також Ілону Маску за оперативність і чіткість! Швидкість і діджиталізація й у мирний час були нашими пріоритетами. А у воєнний час це вдвічі важливо", – цитує Телеграм-канал "Укрзалізниці" керівника компанії Олександра Камишева.

Станція Starlink має вигляд міні-супутникової тарілки. Є також термінал, що дозволяє роздати інтернет на 50-100 пристроїв.

Starlink – це супутникова система зв'язку та широкосмугового інтернету, тобто вона мінімально залежить від наземного обладнання (яке, як свідчить хронологія війни в Україні, може виявитися ненадійним).

З терміналами користувачів Starlink працює через радіодіапазон частотою 12 ГГц. Термінали повинні встановлюватися в місцях, де немає перешкод для супутникового сигналу. Як свідчить тест київського інженера Куткова, досить просто встановити термінал за вікном. Обладнання компактне, тобто його можна переносити з місця на місце або транспортувати.

У цілому нині Starlink позиціонується як "екстремальний" інтернет для важкодоступних місць, там, де звичайний інтернет ненадійний тощо.

Перший запуск супутникової системи відбувся 22 лютого 2018 року. На сьогодні запущено вже понад 2 тисячі супутників. Але планується збільшити їхню кількість до 12 тисяч. Число користувачів Starlink поки що порівняно невелике – близько 145 тисяч людей у ​​25 країнах світу.

Головна перевага Starlink у наших реаліях – можливість користуватися інтернетом в умовах, коли буде пошкоджено наземну інфраструктуру операторів зв'язку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus