USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Допомога АТОвцям: Луцьк – серед лідерів у містах України

15 Лютого 2018 14:00
Ухвалюючи програми соціального захисту учасників АТО та їхніх сімей у містах із кількістю населення більше 200 тисяч, найрезультативнішу роботу показали депутати місцевих рад у 10 містах України. Лідером у фінансовій підтримці є Суми, наступні: Луцьк, Чернівці, Рівне, Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ, Ужгород, Біла Церква, Кропивницький. Аналіз проводився на основі даних із офіційних сайтів міських рад та соціальних мереж.

У казні Луцька на 2018 рік закладено 9,973 мільйона гривень. Для порівняння в Рівному для атовців та їхніх сімей заклали 2,1 мільйона гривень, в Ужгороді 5,2 мільйона гривень (однак у заходах соцдопомоги воїнів АТО не виділили в окрему категорію, тому сума пільгового забезпечення буде спрямована й на інші соціальні групи), 6,6 мільйона гривень закладено в бюджеті Білої Церкви.

Зауважимо, нині в Луцьку проживає 216,1 тисячі осіб, з яких 1577 учасників бойових дій, сімей загиблих – 37. У Сумах кількість населення становить 268,9 тисячі осіб, з яких 2500 учасників бойових дії, сімей загиблих – 64, коштів на допомогу передбачили в сумі 27,3 мільйона гривень.

МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА ТА ЖИТЛО

На одноразову адресну грошову допомогу для вирішення соціально-побутових проблем та лікування, заклали кошти в бюджетах усіх 10 міст. Зокрема у Луцьку виділили 650 тисяч гривень. Окремо у місті заклали кошти на адресну грошову допомогу членам сімей загиблих (270 тисяч гривень, 6 тисяч гривень на сім’ю в рік). В Ужгороді, Білій Церкві та Кропивницькому такої допомоги не надають.

Також у Луцьку, Чернівцях, Сумах та Кропивницькому діють програми соціальних виплат дітям із сімей загиблих воїнів. В обласному центрі Волині в казні заклали 545 тисяч гривень (на дитину один прожитковий мінімум щомісяця).

На забезпечення виплати одноразової матеріальної допомоги для військовослужбовців, які йдуть на контрактну службу, при умові проходження служби в зоні АТО. Кошти заклали лише у двох містах – у Луцьку (5 тисяч гривень на особу, загалом в бюджеті передбачено 0,6 мільйона гривень) і в Тернополі. У інших восьми містах такої підтримки не надають.

Для забезпечення житлом воїнів АТО у нашому місті в 2017 році виділили 9,5 мільйона гривень, отримали квартири 25 сімей. На 2018 рік передбачено 4 мільйони гривень. У разі необхідності програма співфінансування житла для учасників АТО може переглядатися. У Тернополі, Хмельницькому, Білій Церкві та Кропивницькому така підтримка від міської ради відсутня.

КОМУНПОСЛУГИ

У Луцьку пільги на оплату житлово-комунальних послуг стовідсотково надають членам сімей загиблих. Добровольці мають пільги у розмірі 75%. Також учасники АТО та члени їх сімей 100% звільнені від оплати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій на період перебування в АТО. Загалом, у міській казні передбачено 450 тисяч гривень на цю соціальну допомогу.

Для порівняння, у Чернівцях, Івано-Франківську, Білій Церкві ЧСЗ мають лише 50% пільг, а в Кропивницькому взагалі відсутня така підтримка з міського бюджету.

ЛІКИ, ХАРЧУВАННЯ ТА ПРОЇЗД

На забезпечення безкоштовним медикаментозним лікуванням в Луцьку закладено 650 тисяч гривень, у тих же Сумах лише 562 тисячі гривень. У Тернополі та Івано-Франківську на це фінансування не передбачили.

Щодо забезпечення безкоштовним харчуванням у закладах загальної середньої та дошкільної освіти дітей учасників АТО та членів сімей загиблих, то в Луцьку на це передбачено 700 тисяч гривень. Ця підтримка є ще в п’ятьох містах: Чернівцях, Сумах, Рівному, Хмельницькому, Кропивницькому. Втім, лише в Луцьку пільги мають ще й діти учасників бойових дій, які перебувають в зоні АТО.

ПРОЇЗД ТА ВІДПОЧИНОК ДІТЕЙ

У Луцьку забезпечують безкоштовним проїздом в міському електротранспорті дітей учасників АТО та ЧСЗ, на це виділено 100 тисяч гривень. Такі пільги є у Чернівцях та Рівному.

На забезпечення безкоштовним відпочинком дітей в Луцьку передбачено 650 тисяч гривень. У Хмельницькому виділяють лише 100 тисяч гривень, 191 тисячу – в Кропивницькому, в Ужгороді та Білій Церкві цього не передбачено.

РІЗНЕ

У Луцьку закладені кошти (18 тисяч гривень) на виготовлення друкованої інформаційної продукції на вказівник-довідник організацій, в жодному іншому місті цього немає.

Також лише тут надають допомогу у психологічній адаптації учасникам АТО та членам їх сімей.

Звільняють від плати за навчання у школах естетичного виховання та студіях у Луцьку ( на це виділено 10 тисяч гривень), Чернівцях та Кропивницькому.

Підтримка з міської казни реабілітаційного відділення є у КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» та в Рівному. Інші міста на це кошти не виділяють.

Окрім цього, обласному центрі Волині передбачено 800 тисяч гривень на забезпечення відпочинком із проведенням заходів із психологічної реабілітації, 200 тисяч гривень на професійну адаптацію та 100 тисяч гривень на проведення благодійні акції для сімей учасників АТО з нагоди Міжнародного дня захисту дітей, Дня знань та різдвяно-новорічних свят.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
тверезий Показати IP 15 Серпня 2022 23:56
як це круто звучить 1 000 000 грн а насправді за ці гроші не купиш 1 кімнатної квартири в Луцьку. Тепер рахуйте і думайте

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus