USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Доставка газу: Волинська облрада хоче забрати у власність газорозподільні системи

15 Квітня 2021 13:05
Вуличні та підвідні газопроводи будувалися за рахунок користувачів, проте споживачі сьогодні платять за транспортування газу по системі, будівництво якої самі ж і оплачували. Тож Волинська обласна рада ініціює передачу газорозподільних систем у комунальну власність.

Про це йшлося під час засідання майнової комісії облради 13 квітня.

Автором проєкту рішення є депутат Ігор Лех. Він відзначив: з початку незалежності газорозподільні системи з державної власності передані в оренду приватним компаніям на безоплатній основі за різними схемами. Хоча оплачували їхнє будівництво самі ж користувачі.

«Люди до будинків проводили, кошти виділяли й місцеві бюджети, коли підключалися комунальні заклади, і все одно газорозподільні системи стають власністю держави. А потім держава передає їх газорозподільним організаціям, які нею користуються і виставляють платіжки за транспортування. Ми не знаємо, скільки їх є в області, яка вартість транспортування», - пояснив він мотивацію такого проєкту рішення. Та уточнив, що йдеться не про магістральні газопроводи, а про вуличні й підвідні системи.

Депутат додав, що Мукачівська міськрада першою ініціювала передачу газорозподільних систем. Згодом таке рішення ухвалили у Львівській обласній раді, аналогічне рішення готує й Полтавська облрада. Тож, на його думку, якщо більше рад ставитимуть це питання, то воно з часом набере більшої ваги і держава буде вимушена давати на нього відповідь. Тим паче, це питання абсолютно не впорядковане, бо ніхто достеменно не знає, скільки кілометрів таких мереж є на Волині.

Тож проєктом рішення Волинській ОДА пропонується спільно з АТ «Волиньгаз» та ТОВ «Волиньгаз збут» у місячний термін сформувати списки газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них) у розрізі територіальних громад Волинської області. Зазначені списки у тижневий термін після формування передати до майнового відділу облради.

Крім того, обласна рада надасть згоду на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них), що належать до державної власності.

Оскільки це компетенція уряду, то звернення надішлють до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики України. А Фонд держмайна проситимуть погодити процес передачі газорозподільних систем і надати обласній раді акти інвентаризації та оцінки газорозподільних систем Волинської області, починаючи з 1991 року.

Ігор Лех додав: облгази і облгаз-збути не власники цих систем, а орендують їх у держави, проте за оренду не платять. Водночас українці стабільно отримують платіжки за транспортування газу.

«Спробуйте місяць не заплатити – одразу ж прийдуть і газ відріжуть. А за оренду газорозподільних мереж ніхто не платить», - резюмує депутат.

Зрештою члени комісії підтримали цю ініціативу й рекомендували колегам-депутатам ухвалити проєкт рішення на сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
скептик Показати IP 15 Квітня 2021 13:40
і що за мудрагель віддав у безоплатне користування газові мережі ?
лучанка до скептик Показати IP 15 Квітня 2021 13:55
той, хто в "долі" був!
скептик до лучанка Показати IP 15 Квітня 2021 14:07
і є по сьогоднішній день. а народ тільки доять
скептик Показати IP 15 Квітня 2021 14:05
питання власності на газові мережі та землі, на яких вони знаходяться законодавчо не врегульоване. газові мережі були в основному збудовані до 1991 року, тобто до проголошення незалежності. номінальними власниками їх до 1991 і після 1991 був і залишається український народ, який ніколи нікому не делегував ні право користування, ні тим більше власності на це майно. тобто для початку це майно повинно бути інвентаризоване і акціоноване, але не так як здійснювалась прихватизація державного майна у 90-х роках. повинна бути створена фондова біржа, де акції можуть бути продані . от тоді появляться законні власники.
Отакої Показати IP 15 Квітня 2021 14:25
Спочатку ВР має змінити законодавство,а це наразі неможливо.Так труби,які ідуть по будинку і всередині і так належать власникам квартир і ви можете найняти іншу компанію для обслуговування,яка має ліцензію.Це і є абонентська плата.Плата за транспортування-це плата за обслуговування цих мереж і вузлів.Волиньгаз-приватна структура,то хто буде це обслуговувати після націоналізації.Наймати тих же працівників і відповідно потрібно їм платити.
скептик до Отакої Показати IP 15 Квітня 2021 18:07
ти взагалі розумієш різницю між акціонерним товариством і комунальним підприємством ? працівники ті самі. керівництво інше, власники інші, взаємовідносини між споживачем і обслуговуючою компанією інші.
Анонім Показати IP 15 Квітня 2021 14:49
Облгази зобов'язані оплачувати всім українцям оренду територій, а не тиснути тарифами. Газові мережі були оплачені з державного бюджету під час масштабної газифікації, а деякі профінансовані двічі - оскільки обласні газорозподільні компанії користувалися незнанням українців про проведення газифікації і вимагали самостійно оплатити установку і підключення газових труб до будинків. Території, по яких прокладені газопроводи, належать місцевим громадам. Таким чином виходить, що жителі України повинні платити за транспортування свого газу, по своїй землі і за своїми, вже не раз оплаченим, трубами. Народ України закликає уряд і монополістів негайно припинити умисне знищення свого народу і виступає за скасування постанови про підвищення тарифів на транспортування і доставку газу.
Стобихівка Показати IP 15 Квітня 2021 15:31
Боже дай людям розум! Орендна плата буде включена у вартість доставки. Невже не зрозуміло, що будь-які мережі потребують регулярної експлуатації, а це тягне за собою певні витрати. Інше питання чи їх об'єктивно обрахували? Передача мереж від Волиньгазу до нового суб'єкта не обнулить абонплату! Халяви НЕ БУВАЄ!
скептик до Стобихівка Показати IP 15 Квітня 2021 18:00
є декілька ньюансів. у теперішній ситуації будь-який громадянин є сторонньою особою, якій монополісти облгази відмовляються надавати будь-яку інформацію. тобто контролювати їх практично неможливо. якщо змінити правовідносини, а саме встановити право власності на майно (мережі, земля) за тим, кому воно належить по закону (акціонери - громадяни, громади, юр особи), то експлуатуюча компанія буде ЗОБОВЯЗАНА надати всю інформацію. акціонери будуть визначати умови їх діяльності, контролювати їх витрати , зарплати, премії і т.д. тоді і тариф буде не 1,87 грн за розподіл, а максимум 50 коп.
Стобихівка до скептик Показати IP 15 Квітня 2021 21:48
Маразм і марево. Є реальні речі - обслуговування газопроводів, які з з часом на з'єднаннях слабнуть (а таких місць предостатньо), є ще прилади обліку, які потребують періодичної повірки, контроль показників лічильників (а це СВЯТИЙ обов'язок оператора ГРМ) і усе це має бути безкоштовним? Схаменіться. При чому тут власність, що Вас так зациклило? Якщо Ви власник, то Ви будете виконувати усі функції? Безкоштовно?
Анонім до Стобихівка Показати IP 16 Квітня 2021 18:33
як луцькводоканал обслуговує трубопроводи, всі систематично бачать. приїзджає зграйка пенсіонерів з бодуна після вчорашнього. один щось робить. десять спостерігають. всі інші "трудяги" (енергетики, газовики) працюють так само
Отакої Показати IP 15 Квітня 2021 16:15
Не слухайте цих депутатів,вони поняття не мають,про що говорять.Єдине що потрібно,так це демонополізація ринку,конкуренція,але дуже багато лоббістів "фірташівських"облгазів,які отримують свою долю,а це мільйони.А от перевірити набуття у власність, перевірити потрібно,тільки нікому.
скептик до Отакої Показати IP 15 Квітня 2021 18:02
це ти поняття не маєш. яка демонополізація ринку ? ТРУБА ОДНА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus