USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Футбольна «справедливість» для «Волині»: чим у Луцьку завинили перед арбітрами

19 Вересня 2020 18:14
«Волинь» не надто вдало стартувала у нинішньому сезоні. Проте його початок навіює двоякі думки. Будемо відвертими, що у команди, яка починає своє формування одразу з офіційних ігор, вистачає власних проблем, зокрема в ігровому плані. Проте у кожному із перших матчів сезону «хрестоносці» відчувають втручання деяких не футбольних факторів, зокрема арбітражу.

У кубковому матчі лучан проти «Прикарпаття» арбітри буквально познущалися з «Волині». Не без допомоги судді, і так кадрово обезсилені через COVID-19 волиняни, завершили свій шлях у Кубку України. «Катастрофа і неподобство», – слова із коментаря колишнього арбітра ФІФА Сергія Шебека якнайточніше характеризують те, що луцькі й не тільки вболівальники, побачили у тій грі. Попри те, що між собою грали команди Першої ліги, тема арбітражу в матчі зі швидкістю світла поширилася серед футбольної спільноти. Ключові епізоди гри навіть важко назвати спірними, адже це просто три помилки в один бік, а саме в бік «Волині» - придумане у ворота «Волині» пенальті, невилучення «ексволинянина» Волошиновича, який зламав ніс Цюпі, та непризначене пенальті у ворота «Прикарпаття» за гру рукою. Можливо, як сказав той-таки Шебек, справа не зовсім в кваліфікації?
Гра з «Прикарпаттям» стала найбільш показовою. Однак такі помилки арбітрів у матчах «Волині» є вже системними. Взяти хоча б матч першого туру чемпіонату України, коли «хрестоносці» приймали «Кремінь». На відео з 3.37 можна переглянути моменти, які могли бути переломними у грі.

Спочатку за рахунку 1:2 після подачі Сергія Сімініна захисник обома руками затримує Олександра Бондаренка прямісінько на очах у судді. Свисток останнього чомусь промовчав. Після цього Олег Бородай, який вже до того мав жовтку картку, на повному ходу в’їжджає ліктем у потилицю Юрію Тетеренку. В реальному житті після такого можна побої знімати, а в футболі за таке, як мінімум дають жовту картку. Однак в арбітра Павла Дубровця, напевно, на цей матч були свої правила, тож він обмежився лише штрафним. Проте уже за хвилину зіткнення Антона Євдокимова з «Волині» та Дениса Островського із «Кременя» трактується без будь-якого розбору. Хоча на відео чітко видно, що обидва гравці йшли на м’яч двома ногами, а гравець «хрестоносців» зіграв якраз у м’яч, лише після цього зустрівшись із суперником. Усього хвилина ігрового часу між двома моментами, один із яких стовідсотковий, а інший досить спірний, однак все «свиститься» чітко в один бік.
Мабуть, не слід нагадувати, що спірний епізод був і наприкінці матчу «Волині» у другому турі проти «ВПК-Агро». Наприкінці матчу (починаючи на 1:56:40 у відео трансляції гри) Євген Протасов увійшов до карного майданчика господарів поля, змістився у центр та отримав по опорній нозі в районі одинадцятиметрової позначки. На жаль, зближеного повтору епізоду тоді так і не показали, однак чисто для статистики залишимо і цей епізод, який міг стати вирішальним у матчі.
В кожному з трьох стартових матчів нового сезону до арбітражу були питання. Проте «Волинь» так «судять» не лише у цьому розіграші Першої ліги. Просто цього року тенденція арбітражу в сторону суперників «Волині» проявилася на початку сезону.

Можна сказати, що в українському навколофутбольному просторі з регулярністю в пів року є традиція – штучно втягувати «Волинь» у певні закулісні нечесні ігри різними одкровеннями і публікаціями, які швидко розповсюджуються провідними футбольними і спортивними виданнями країни.

Однак на виході можна згадати два непризначені пенальті у ворота «Балкан» (2:2) у 2019 році. Неважко пригадати, що саме цих двох очок не вистачило «хрестоносцям» для того, аби в тому сезоні посісти другу сходинку в Першій лізі та грати зовсім інший плей-офф за вихід до УПЛ. Хтозна, можливо тоді у елітному дивізіоні був би саме Луцьк, а не команда з Ковалівки, яка тріумфально дебютувала у Лізі Європи.

Те ж саме можна сказати і про закінчення минулого сезону. Чи не найбільше у пресі згадували саме про «Волинь», яка буцімто всіма правдами та неправдами рвалася до УПЛ. Проте справжній клондайк суддівських непорозумінь та скандалів дуже часто бачили якраз у матчах, де грали конкуренти лучан по таблиці. Результат чудово відобразився у підсумковій таблиці змагань.

У новому сезоні тенденція продовжується від початку. Можливо, варто дійсно створити рівні та зрозумілі правила гри для кожного клубу і трактувати один і той самий уже створений футбольний закон для всіх команд однаково? Попри реальні ігрові проблеми у «Волині», команда все одно при цьому не заслуговувала на невдачу в жодному зі своїх поєдинків.

Тож, і на трибунах «Авангарду», і в клубі сподіваються, що після карантину низки основних гравців та повернення «Волині» до офіційних матчів, футбольна Феміда буде рівноправною до всіх учасників змагань, зокрема у матчах «Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ага Показати IP 19 Вересня 2020 19:19
Таке було і при Кварцяному! В Києві на першість міста серед дитячих команд вищоі та першоі ліги особливо у вирішальних матчах обов.язково суддям потрібно дати на лапу.
Волинь Показати IP 20 Вересня 2020 09:11
не дає хабарі! Напевно в цьому причина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus