USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Гареми, шпичаки та шлюбні ігри: чим живе сьогодні унікальна оленяча ферма на Волині. Фото

8 Травня 2021 12:09
А ви знали, що на території Волині є туристична перлина – унікальна ферма із розведення благородних оленів, яка розташована на величезній території? Якщо ні, то підказуємо: весна – ідеальна пора, щоб туди вирушити. Адже, окрім неймовірної естетичної насолоди від спілкування з рогатими красенями, любителі подорожей можуть насолодитися ще й ексклюзивною колекцією ретротехніки, виглядом аеродрому, який працює, захопливими краєвидами та отримати безліч позитивних емоцій.

Унікальну локацію не лише Волині, а й усієї України – ТзОВ «Екопарк «Аміла» – можна відвідати в селі Радовичі Ковельського (колишнього Турійського) району, а це – приблизно 60 кілометрів від Луцька. Саме туди вирушили на розвідку, а також у пошуках нових вражень журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини.

Отож, прокидаємося зранку, заливаємо повний бак пального, заварюємо по філіжаночці духмяної кави для настрою та запасу енергії – і в дорогу.

Варто зауважити, що краєвиди, які відкриваються дорогою до Турійщини, вже варті того, аби відвідати цю локацію. Ліси з неймовірним хвойним, а навесні – ще й квітковим ароматом; безкраї поля, над якими кружляють хижі птахи, в’юнкі невеликі річки, автентичні хати – все це ви обов’язково побачите, мандруючи до екопарку.
Але сьогодні – про оленів: благородних і плямистих, самців та самочок, рогатих і не дуже.

До слова, на території фермерського господарства розводять не лише оленів, які, варто сказати, є родзинкою «Аміли». Біля благородних оленів у просторих вольєрах мешкають дикі представники фауни України - плямисті олені, муфлони, лані, дикі свині, а невдовзі «поселяться» ведмеді, рисі та єнотовидні собаки.
А поруч організовують чудові розваги для дітей у казковому лісі, де проживає добрий чаклун Михайло Морозко.
Що стосується оленів, то на сьогодні ферма налічує близько 400 голів цих благородних тварин. Але, як розповіли журналістам по секрету, – це аж ніяк не межа, і найближчим часом кількість оленів на фермі планують довести до пів тисячі.Все почалося у 2018 році. Саме тоді на фермерське господарство завезли 80 голів племінних рогатих красенів різних статей із Латвії.

Площа ферми – 120 гектарів. Поголів’я благородних оленів представлено чотирма кров’яними лініями: англійською, східноєвропейською, угорською та латвійською.

Живуть олені гаремним способом – «хлопці» окремо від «дівчат». Єдині представники чоловічої статі, які можуть жити разом із самичками, – їхні діти (але це доти, доки оленята не досягнуть «повноліття» – періоду, коли виникне бажання розмножуватися).
Вага дорослого самця оленя – 250 кілограмів, але у період гону вона дещо зменшується.
«Згонюються», – сміється ескурсовод.

Самки оленів порівняно з самцями мініатюрніші, їхня вага коливається від 120 до 150 кілограмів.
Потомство олениці виношують вісім з половиною місяців. Коли ж настає пора народжувати, самка відбивається від стада, шукаючи затишне місце, і народжує одне, у рідкісних випадках – двох оленят. За 20 хвилин новонароджений вже може стояти на ніжках, хоча до стада ще не йде. А ось через півтора-два тижні, після того, як файно окріпне, оленя разом з мамою повертається до гурту.

До речі, оленяча малеча народжується із плямками, але з часом вони зникають. Самки годують потомство молоком протягом семи місяців. Тобто, оленятко цілком може їсти травичку й пити воду і водночас харчуватися материнським молоком.

Чим відрізняються «хлопці» від «дівчат»?

У самців ростуть роги, а у самок їх немає.
«То життя», – сипле жартами екскурсовод. І разом із нею посміхаються й відвідувачі.

Раз на рік олені скидають роги. Однак у період гону найбільш активним самцям навмисне їх спилюють, аби ті не поранили самок та один одного.

Самців-підлітків, у яких вже з’явилися перші ріжки, але вони ще не «просяться» до гарему, називають шпичаками. А поки молодих оленів не цікавлять самки – то й вони спокійні, тож річних «хлоп’ят» ще можна утримувати в одному загоні.

Особливою радістю для дорослих і дітей є те, що оленів можна погодувати із рук. Для цього на території ферми реалізовують спеціальні відерка або торбинки з кормом. А ось приносити для диких тварин гостинці з дому чи магазину суворо заборонено. Такі «смаколики» рогатим красеням лише нашкодять.
Також на території діє Музей фауни волинських лісів. Тут представлені зразки тварин та птахів.
Та й це ще не все! Неймовірно, але у далекому волинському селі Радовичі збережений і працює сільський аеродром. Ба більше, у спеціальних ангарах розташована виставка військової та цивільної ретротехніки.
Без перебільшення, такий музей є справжнім раєм для поціновувачів автомобільного антикваріату. Що найцікавіше, колекція техніки – не купа історичного брухту в гарній обгортці. Карети, мотоцикли, авто та літаки… Кожна одиниця техніки – на ходу і готова до виїзду з ангару в будь-який час.
Наприклад, найстарішій бричці музею – понад сто років. Згідно із переказами місцевих мешканців, нею їздили сільські пани.
Екопарк пропонує гостям поринути в казкову атмосферу лісів та озер Турійщини, які по-своєму чарівні в будь-яку пору року. Тут можна здійснити піші, кінні та велопрогулянки лісовими стежками, згідно затвердженого та промаркованого паспортизованого маршруту
Також можна помилуватися невимовною красою лілій на Літинському ставку та відвідати пам’ятку садово-паркового мистецтва – Літинський парк, площа якого аж 8,4 гектара. Його заснували в кінці ХІХ століття пани Сумовські. У парку вони збудували маєток, де проживали довгий час. Справжньою окрасою є столітні сосни, модрини та ялини, а ще тут є навіть буки. Прогулянка серед них не лише милує око та захоплює, але й корисна для здоров’я.

Невимовна краса чекає на озері Бережисте, де цього року гостинно відкриє двері для відпочивальників глемпінг «Зелений берег». Влітку цілюще повітря, чистий, сповнений ароматом хвої, квітів та ягід, сосновий ліс та гліцеринова вода заманюють сюди тисячі туристів. В інші ж пори року тут панують затишок та спокій – чудовий відпочинок для душі.
Турійський край має багату історію і невмирущі традиції. Задля прищеплення любові до свого минулого та збереження національних надбань у червні 2019 року в центрі Радовичів відкрили Музей історія села.
Для прихильників комфорту ТзОВ «Екопарк «Аміла» пропонує заночувати в готелі у Радовичах – відправного пункту будь-якої екскурсійної поїздки. В наявності - охайні та комфортабельні двомісні номери за помірну плату. Для кіноманів тут можуть запропонувати відвідати добре технічно оснащений 3D-кінотеатр у сільському клубі.
Водночас ТзОВ «Екопарк «Аміла» пропонує відвідати сучасну конеферму ФГ «Аміла», де на гостей чекає зустріч із кіньми торійської породи, доброзичливими поні та веселими осликами.
Тут можна насолодитись спілкуванням з цими благородними тваринами, а також, при бажанні, здійснити прогулянки – до послуг чудові кінні екіпажі.
У недалекому майбутньому тут буде відкрито Школу верхової їзди.

Є й можливість випробувати свої сили під час сплаву на байдарках річкою Турією від Турійська до Ковеля.
Є кілька варіантів, аби потрапити до екопарку «Аміла». Найбільш оптимальний – на авто.

Якщо їхати, наприклад, із Луцька, вирушаємо у ковельському напрямку автошляхом Е85. У селі Кременець Луцького (колишнього Рожищенського) району звертаємо ліворуч. Якщо бачите вказівник «смт Турійськ» – вітаємо, ви на правильному шляху.
Далі рухаємося селами Рожищенщини та Турійщини, аж поки не доїдемо до, власне, Радовичів.

У самому центрі села, ліворуч від церкви, – автентична будівля «Пилипове подвір’я». Поряд із нею й розташовані каса та інформаційний центр, у якому можна отримати інформацію щодо туристичних маршрутів на кінну та оленячу ферми, до музею ретротехніки. Окрім цього, в колибі можна посмакувати чаєм з різнотрав’я та автентичними стравами. Щоправда, у період карантину тут також діють певні обмеження, тому інформацію про можливість смачно поїсти-попити краще уточнити заздалегідь.

Інший, не менш доступний для лучан варіант, – дістатися до Радовичів на автобусі. Для цього телефонуємо на автостанцію, дізнаємось про найближчі маршрути до Турійська, обираємо зручний час, і їдемо аж до Радовичів.

Чи варта така подорож того, щоб витратити цілий день? Однозначно - варта! Тому з настанням тепла радимо обирати зручний для вас маршрут та спосіб пересування й рушати до екопарку «Аміла» на зустріч пригодам, а також, щоб отримати неймовірну естетичну насолоду. Приємні враження та море емоцій отримаєте гарантовано!
Довідка


Глемпінг - це новий вид розміщення на природі, що передбачає зручності та обслуговуванням. Походить від поєднання англійських слів glamur та camping. На практиці - це легкі комфортабельні будиночки або шатра. Це відносно новий формат відпочинку, орієнтований на тих, хто хоче побути поближче до природи, але з комфортом рівня готелю.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Катя Показати IP 8 Травня 2021 15:46
Дякуємо за цікаву статтю! Не знала, що у нас є таке диво)) Обов'язково поїдемо на вихідні!
Роман Показати IP 11 Травня 2021 22:36
Хтось знає якусь інфу про цей новий глемпінг Зелений берег? бо в інтернеті нічого немає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus