USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

Кабмін затвердив зразок нового військового квитка. Оновлено

17 Травня 2024 22:09
Кабмін затвердив порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також нову форму військово-облікового документа. Військово-обліковий документ зможе формуватися в електронній формі засобами порталу «Дія» (у разі технічної реалізації).

Згідно з постановою Кабміну від 16 травня 2024 р. № 559, у військовому квитку буде інформація, зокрема про те, чи є особа ухилянтом, у разі вчинення такою особою адміністративного чи кримінального правопорушення у сфері військового обліку чи мобілізації. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, залишаються дійсними до видачі нового зразка. Постанова набуде чинності 18 травня, одночасно із законом про посилення мобілізації № 3633-ІХ (законопроект 10449).
Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа from VolodymyrOmelchenko
Нова форма військово-облікового документу

Новий порядок визначає, що військово-обліковий документ є підтвердженням належності його власника до виконання військового обов’язку. Він оформляється і видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, включаючи тих, хто був виключений з військового обліку відповідно до пунктів 3 і 4 ч. 6 статті 37 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» та не отримав такий документ раніше. Це означає, що навіть ті, хто раніше був визнаний непридатним до військової служби чи досяг граничного віку перебування в запасі, отримають військово-обліковий документ. У таких громадян документ не вилучається, а до нього вносяться дані про виключення з обліку.

Військово-облікові документи оформлюються та видаються:

1. В електронній формі – через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державний веб-портал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони, а також через Єдиний державний веб-портал електронних послуг (Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Дія (за наявності технічної реалізації).

Читати ще: Е-кабінет призовника запрацює 18 травня, – Міноборони

2. У паперовій формі – на бланку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. № 559.

Втім, як повідомили «Судово-юридичну газету» у Мінцифри, у Дії не буде військового квитка. Постановою Кабміну лише передбачено таку можливість – у разі її «технічної реалізації». На даний момент і найближчим часом такої технічної реалізації не передбачається.

Військово-обліковий документ в електронній формі містить відомості про громадянина України з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також інформацію про адміністративні або кримінальні правопорушення, зафіксовані Національною поліцією. Кожна особа може мати лише один військово-обліковий документ.

Навіщо потрібен військово-обліковий документ

Згідно з останніми змінами, прийнятими в новому законі про мобілізацію № 10449 та підписаним президентом 16 травня, відбулися значні зміни у виключенні громадян з військового обліку. Тепер кожен, хто визнаний непридатним до військової служби або досяг граничного віку перебування в запасі, повинен мати при собі військово-обліковий документ. Це стосується всіх осіб, які досягли граничного віку перебування в запасі (від 18 до 60 років).

Читати ще: Від завтра відновлять консульські послуги для військовозобов'язаних чоловіків за кордоном

Важливо відзначити, що для осіб, які були виключені з військового обліку згідно з пунктами 3 та 4 цієї статті, військово-обліковий документ залишається в них. Інформація про виключення з обліку буде внесена до цього документа.

Приписне чи військовий квиток має носити з собою постійно кожен чоловік призовного віку. Адже у будь-який момент представники військкоматів чи правоохоронці можуть звернутися за перевіркою відповідних документів, наприклад, у публічному місці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ВІРУС Показати IP 17 Травня 2024 22:31
ЙОПРСТ.....!!!!!!!!
Панщина Показати IP 18 Травня 2024 00:24
Посвідчення крі...ка
Україна Показати IP 18 Травня 2024 09:54
Вас вітає друга по величині в світі тюрма,після північної кореї)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus