USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Християнська етика у школах: волинські громади проситимуть активізувати просвітництво

19 Травня 2021 17:40
Депутати обласної ради готують звернення до керівників громад області з проханням активізувати вивчення у школах області предметів духовно-морального спрямування і більше проводити просвітницької роботи з керівниками шкіл та батьками учнів.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку.

Як повідомила керівниця управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна, викладання курсів духовно-морального спрямування у волинських школах ґрунтується на розроблених стандартах Міністерства освіти. Це такі предмети як «Етика», «Основи християнської етики» , «Основи релігійної етики», «Етика і духовні засади».

«За погодженням із Волинською радою церков у закладах загальної освіти області вивчаються курси «Християнська етика в українській культурі» і «Основи християнської етики». Викладання здійснюється за рекомендованими Міністерством програмами», – зазначила вона.

З її слів, на Волині викладанням таких курсів охоплені понад 65,5% шкіл: з 594 шкіл такі предмети вивчають у 390. Цей показник вищий, аніж середній по Україні, який складає 31,65%. Викладанням охоплені 19,4% учнів: з 143 432 учнів ці предмети вивчають 27 765 (в Україні в середньому цей показник у межах 12,64%).

Крім того, в області діє Регіональна комплексна програма розвитку освіти, де є окремий розділ щодо підтримки цих предметів. Але це предмет на вибір: батьки пишуть заяви, чи хочуть щоб дитина вивчала такий курс. І, зазначає Людмила Плахотна, не всі батьки вважають, що їхнім дітям варто вивчати його.

Голова Асоціації педагогів та психологів християн Волині Антоніна Євтодюк, вважає, що на фоні України Волинь займає друге місце не тому, що на Волині все так добре, а тому, що в Україні все так погано.

«Ми сьогодні живемо в епоху постправди, яка зумовлена тим, що не важливо як є насправді, а важливо, яку картинку нам покажуть ЗМІ. Є така організація «Батьки.SOS», яка настільки успішно проводить свою роботу щодо дискредитації курсів духовно-морально спрямування, де не просто дітям не пропонується альтернатива вивчення тих чи інших предметів, а говориться про їхню шкідливість. Так, вони мають право на власну думку, у нас демократична держава і в нас церква відділена від держави, але курси духовно-морального спрямування – це не предмети релігійного напряму, а культурологічного. Ми показуємо історичний і морально-етичний аспект, показуємо дітям альтернативу тієї чи іншої моделі поведінки, яка пройшла випробування часом, яка впродовж двох тисяч років є ефективною у цьому світі», – пояснює вона.

З її слів, саме зараз актуально порушувати це питання, адже буде відбуватися тарифікація навчальних планів. У положенні про нову українську школу вказано, що такі предмети включені в інваріантну (незмінну) складову, але за умови що є потреби учнів. А директори, попрацювавши з батьками, обирають ту чи іншу дисципліну із запропонованих.

«Чому важливі такі курси? Це своєрідний алгоритм ефективного життя в сучасному світі. Щодня ми чуємо про булінг, психічне і фізичне насилля, дитячі суїциди. В нас є методичне забезпечення, підручники для шкіл з 1 по 11 клас, є програми для дитячих садочків. Ми б просили, щоб депутати на своїх округах, в своїх громадах пояснили: ми не ведемо дитину до тієї чи іншої конфесії, ми не ведемо її до тієї чи іншої церкви, це питання вибору. Ми не агітуємо за щось. Ми просто даємо дітям можливість отримувати інформацію про джерело любові і морально-етичну систему, яка пройшла випробування часом», – наголосила Антоніна Євтодюк.

Як зауважив депутат Олександр Пирожик, обласна рада уже чотири каденції поспіль звертає увагу на тему впровадження і викладання у школах курсів морально-духовного спрямування. На його думку, не в усіх територіальних громадах проведена достатня просвітницька робота в плані інформування, що собою являють ці курси.

Урешті члени комісії проголосували за звернення депутатів облради до керівників територіальних громад області, освітян, батьків щодо активізації викладання предметів морально-духовного спрямування. Проєктом рішення, яке рекомендують члени комісії до розгляду, пропонується рекомендувати управлінню освіти вжити заходів щодо активізації вивчення цього навчального предмету. Також у місячний термін мають бути внесені пропозиції щодо системи заохочення закладів освіти і педагогічних працівників, громадських об’єднань у сфері національно-патріотичного та морально-духовного виховання.

Депутатам пропонують ухвалити відповідний проєкт рішення на сесії.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Михайлович Показати IP 19 Травня 2021 18:49
Господи,поможи.
Саваот Показати IP 19 Травня 2021 21:07
Етика-хуєтика
Арафат Показати IP 19 Травня 2021 21:24
Ну що тут скажеш - в передових країнах дітей вчать життю в реальному світі, комп´ютерним технологіям, як бути успішними та щасливими. А наші - державним коштом працевлаштовують попенят і тягнуть молодь в мракобісне середньовіччя типу лнр чи днр. Сумно...
Анонім до Арафат Показати IP 20 Травня 2021 09:33
А як бути успішними і щасливими, не знаючи основних людських цінностей? Навчання духовному - це вже мракобєсіє? Навчання вічному, мудрому - це середньовіччя? У нас в Луцьку скільки років в школі не було християнської етики, і що, діти стали щасливіші і розумніші? А за радянських часів церкву взагалі майже знищили - краще жити стало? Начання дітей чесності, порядності, незрадливості - це і є "навчання життю в реальному світі". Чи ви хочете, щоб наші діти вчились жити за принципом "не врадеш - не поїдеш"?
Арафат до Анонім Показати IP 20 Травня 2021 20:00
Скільки Вам років? Ваші судження - інфантильні та упередженні. Зрештою, уважно проштудіювавши біблію з олівцем, не знайшов я там нічого духовного.
Анонім Показати IP 19 Травня 2021 21:39
Тянуть в середньовіччя
Анонім Показати IP 19 Травня 2021 22:19
бідні зараз діти в школах, вчать їх чому завгодно, тільки не життєво важливим речам
Анонім Показати IP 20 Травня 2021 09:24
Якісь коментарі недолугі. У мене родичка працює вчителькою в Німеччині в молодшій школі. І там дітей навчають етиці поведінки, моральним цінностям. В Європі, в яку ми так хочемо потрапити, бібліотеки ВІДКРИВАЮТЬ, а не закривають. Бо в книгах написано як раз про духовні цінності, а нк про те, як трускавки збирати або "купи-продай". Це і є життєво важливі речі. А у нас вже першокласники такі обороти вживають, що у дорослих вуха в'януть. В наших школах в 14 років вже дітей народжувати починають, не знаєте? Проти чого ви виступаєте? Проти того, щоб вашим дітям розповідали, що таке зло, а що таке добро, що таке бути чесним, людяним, порядним? Щось з нашим людом не так, судячи з коментарів...
Арафат до Анонім Показати IP 20 Травня 2021 20:28
Я виступаю проти тупості та дурості

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus