USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Художниці Волині» в Галереї мистецтв: нові формати презентації та діалогу з глядачами

4 Червня 2020 18:59
У Галереї мистецтв ВО НСХУ демонструється нова збірна експозиція «Художниці Волині» – свої творчі роботи представили 23 волинські мисткині, серед яких знані спілчанки і вільні художниці.

У перші дні літа виставка почала свою роботу, однак організатори не запрошували публіку на формальне відкриття.

«Ми шукаємо нові формати презентації доробку наших мистців і зустрічей з глядачами з огляду на карантинні обмеження публічних подій і роботи галерей», – розповів голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук.
В Галереї мистецтв зараз малолюдно, хоча з першими ослабленнями карантину після кількамісячної перерви тут вже з’явилися перші глядачі. Зараз їхній увазі пропонуються 70 різножанрових творів: це концептуальна фотографія, олійний живопис, ікона, батик, витинанка, графіка, фольк-модерн, роботи у авторських техніках. Експозиція сформована окремими авторськими серіями, в яких висловилася кожна з учасниць.
«Загальна назва відображає саме цей критерій відбору робіт, – пояснює Володимир Марчук. – Вирішили зробити велику групову виставку і запросити до участі саме жінок. Не визначали конкретних тематичних рамок, а запропонували художницям відібрати ті твори, які найбільш показово демонструють коло їхніх мистецьких практик в цей період їхнього життя – тобто двох крайніх років творчості».
Центральну частину залів заповнили скульптурні композиції Богдана Ясинського, які органічно доповнили «жіночу» експозицію. Карантин завадив глядачам побачити ці роботи, і на прохання авторок нової імпрези їх залишили в оновленому галерейному просторі.
Хто ж ці художниці Волині, котрі долучилися до участі в події? Володимир Павлович запевнив, що шанувальникам сучасного українського мистецтва буде цікаво переглянути роботи авторок різних поколінь, академічного і малярського досвіду. Традиційно, активно виставляються відомі волинські спілчанки: Оленка Бурдаш, Катерина Ганейчук, Світлана Костукевич, Ольга Кучма, Наталія Мелесь, Лілія Стельмах, Тетяна Мялковська, Тетяна Ядчук-Богомазова, Оксана Ядчук-Мачинська.
Лучани також мають нагоду ознайомитися з творами художниць, які вже завоювали увагу українського і європейського глядача: Олени Журавель, Юлії Гетьман, Наталії Градиської, Віри Конської, Наталії Кумановської, Галини Черниш, Людмили Салинської, Ірини Корчук, Наталії Сацик, Вікторії Федини. Особливу цікавість для поціновувачів і знавців складатимуть малярські роботи молодих волинянок Ірини Дяченко, Ірини Зизи, Анастасії Чарук, Світлани Юхимюк.
«Заходи безпеки диктують нам нові формати зустрічей з глядачами, – продовжує Володимир Марчук, – Здоров’я людей – на першому місці. Тому цього разу ми відмовилися від традиційної презентації, на якій зазвичай збираються художники і гості галереї. Натомість запропонували кожній авторці провести свою окрему камерну зустріч з обмеженим колом запрошених, журналістами у найбільш комфортному для неї форматі з дотриманням медичних рекомендацій. Такі мінізустрічі відбуватимуться протягом роботи виставки. Світлини робіт, зустрічей художниць ми традиційно оприлюднимо на нашому сайті Галереї мистецтв. Більшість наших мисткинь – активні користувачки соцмереж, де можуть спілкуватися і розповідати про своє мистецтво дистанційно за допомогою фото, відео. Бо діалог художника з глядачами, колегами, знавцями мусить тривати за будь-яких обставин. А ми сподіваємось, що скоро матимемо змогу знову спілкуватися всі разом в наших просторих залах».

У масках, з дотриманням безпечного дистанціювання, в невеликій кількості відвідання галереї можливе для глядачів. Тому запрошуємо переглянути експозицію «Художниці Волині» у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки. Вхід вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr/

Фото авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 4 Червня 2020 19:16
Промінь світла в сірих буднях міського життя !
Волинянин Показати IP 11 Червня 2020 17:22
Дуже цікава виставка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus