USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Художниця, яка заходить в майстерню, як в храм!»: ретроспективна виставка Тетяни Мялковської в Галереї мистецтв

15 Листопада 2020 19:02
У Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України 13 листопада відкрилася персональна виставка «Палітра мрій» відомої волинської мисткині Тетяни Мялковської. Подія поєднала у собі дві важливі часові відмітки в житті авторки – цьогоріч в квітні вона відзначила 50-річний ювілей і 25-річчя своєї творчої діяльності.

«Я прийняла рішення провести цю виставку в наш непростий час, бо час – це такий дядько, який ні в чому незаангажований. Час просто йде, і з ним ростуть діти, зростають люди – емоційно та духовно. Якщо закриються всі виставкові зали, музеї, церкви, то з чим виростемо ми і наші діти?» – так розпочала зустріч з першими глядачами авторка ретроспективи.
Тетяна Мялковська – людина добре знана на Волині, Україні, за кордоном, популярна і медійна. За роки своєї діяльності – як мисткині, педагога, громадської діячки, волонтерки, арт-терапевтки – вона зуміла охопити настільки широке коло царин, людських контактів і масштабних проєктів, що, здається, це вистачить на кілька вмотивованих команд. І це їй завжди з успіхом вдавалося: виносити задум, вкласти в нього творчий запал і ресурси, залучити до реалізації таких же небайдужих, як і вона, потужно представити результат і змусити інших відчути закладений меседж. Її вихованці зі студії «Пятерня» навчаються у найкращих мистецьких вузах Європи, особливі дітки із спеціалізованої школи села Заболоття проходять арт-терапевтичну реабілітацію в проєкті «Серце віддане дітям». З 2014 року десятки ветеранів АТО, родини внутрішньо переміщених осіб, діти з особливими потребами отримали від цієї багатою душею, самовідданої жінки необхідну їм допомогу під час творчих занять в її студії. А ще – спільні з департаментом культури міської ради Луцька соціально-мистецькі проєкти «Музика вітру», «Лабіринт бажань», «Вулиця янголів», «Страсний тиждень», «Напиши листа на небо» та інші. Окрім них – авторські пленери, фестивалі, майстерки, воркшопи в Україні і Європі. Лише один перелік усіх проведених художницею заходів займе не одну сторінку тексту, але головне – ті люди, для яких проєкти були реалізовані цією енергійною, харизматичною жінкою.
Саме вони, а також родина, друзі, колеги-спілчани стали першими глядачами виставки «Палітра мрій» і привітали Тетяну Мялковську з її особистим творчим святом. Спогади, подяки, теплі слова побажань разом з квітами, спільними фото склали так звану «формальну» частину зустрічі.
Директорка департаменту культури Тетяна Гнатів, з якою художницю пов’язують багаторічна соціально-культурна співпраця, сердечно привітала винуватицю події та вручила їй Подяку секретаря міськради Григорія Пустовіта «Кращий в культурі 2020».
При всьому різноманітті практик, високих регалій та заслужених відзнак Тетяна Мялковська насамперед – це талановита, щедро обдарована Божою іскрою художниця з унікальним баченням світу, закохана в історію свого роду, етносу, вдумлива дослідниця і смілива експериментаторка. В експозиції «Палітри мрій», де можна побачити лише частину її величезного доробку, представлено загалом 85 творів малярства, мальованих дощок, картин на полотні. У жанрових вподобаннях авторки – тематичні й сюжетні композиції, сакральні мотиви, пейзажі, натюрморти.
Вражає неймовірно вільна палітра цих творів – від чорно-сірих монохромів до яскравих фовістичних наповнень. У багатстві тем, технік і кольорів «зчитується» багатогранність натури творчині: вдумливої християнки, невгамовної мандрівниці, життєлюбної жінки, залюбленої в природу свого краю, вільної від упереджень космополітки. І слова, що прозвучали про Тетяну Мялковську як художницю, яка входить в майстерню, як до храму – та метафора, яка влучно змальовує її ставлення до творчості як до духовної практики, яка облагороджує людину, зцілює її душу, помножує добро в цьому турбулентному світі.
Правління Волинської організації Національної спілки художників України сердечно вітає Тетяну Мялковську з важливою подією в творчому житті – 25-річчям мистецької діяльності, високо цінує її вклад в розвиток національної культури, популяризацію сучасного українського малярства і бажає здоров’я, довгих років творчого неспокою.
У шанувальників сучасного українського малярства є нагода переглянути наживо твори масштабної ретроспективи знаної волинської мисткині Тетяни Мялковської. Виставка «Палітра мрій» триватиме у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ протягом місяця. Запрошуємо до безпечного перегляду!
Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr20/palitra_mriy_tetyana_myalkovska/

Фото – Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
глядач Показати IP 16 Листопада 2020 11:47
вітаю з виставкою! прекрасні картини.
Михайло Яремків Показати IP 16 Листопада 2020 23:14
Вітаю вас, Тетяно! Ще один успішний крок зроблено. Сміливо йдіть! Ви можете.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus