USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Коли у Луцьку відкриють відреставровані підземелля

22 Червня 2022 18:19
Підвали колегіуму єзуїтів, які реставрували за грантові кошти, уже скоро мали б приймати відвідувачів. Проте відкриття наразі відкладається.

Про це у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповів менеджер проекту Олег Парфенюк.

Нагадаємо, ремонтно-реставраційні роботи у Старому місті тривають у рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Відновлюють пам’ятки архітектури національного значення - вежі Чорторийських, оборонну стіну, частини підземель колегіуму єзуїтів тощо.

Читати ще: Можна потрапити у часовий портал: у Луцьку буде подорож найдовшими в Україні підземеллями

Зі слів Олега Парфенюка, зараз завершують виготовлення меблів відповідно до ухваленого минулоріч дизайнерського проекту. Це вже фінальні приготування, адже мультимедійне наповнення придбали ще минулого року.

Проект рухається повільніше, ніж мав би, зі зрозумілих причин. Але тим не менше зараз працюють кілька підрядників, які займаються фінальними речами. Виготовляються меблі, це фінальна річ, яка дасть нам можливість зробити інтерактивний простір. Мультимедіа ми ще торік отримали, є деякі інсталяції, які ми там не зберігаємо, поки немає постійного нагляду. Єдине, де немає якогось остаточного рішення, це коли буде відкриття», – повідомив він.

Читати ще: Гра світла і тіні: вечірні вогні середньовічних мурів Окольного замку

З його слів, для того, щоб відкрити цей туристичний об’єкт, необхідно передбачити фінансування на утримання. Однак нині ці витрати не на часі.

«Це немалий об’єкт, який потребує уваги багатьох людей. Це певний штат людей, зарплата для них, адмінвитрати. Ми б мали звернутися до депутатів з проханням про виділення додаткових коштів, а зараз ненайкращий час. Тому ми відтерміновуємо цю подію. Крім того, якщо зараз зробити відкриття, то воно не буде таким, як ми планували. Поки що цей захід чекає свого часу, чекає перемоги. І тоді ми зробимо так, як це планувалося», – додає Олег Парфенюк.

До слова, проект реалізовується у партнерстві з поляками, де теж були заплановані певні реставраційні роботи в місті Люблін. Польські партнери мали менший об’єм робіт і втричі менший бюджет, тому основну частину робіт вони завершили наприкінці минулого року. Нині ж вони готуються до фінансової звітності.

«Ми теж готуємось до звітності, бо проект закінчується 31 липня, ще є три місяці фінансової фінальної звітності. А далі підтримуватимемо життєдіяльність об’єкту і чекатимемо слушної нагоди для відкриття», – резюмує менеджер проекту.

Читати ще: Привид луцьких підземель. Чим дивуватиме нова туристична локація

Загалом в рамках проекту вдалося реставрувати майже 700 квадратних метрів підземель, адже під час археологічних досліджень у вежі Чорторийських археологи розкопали раніше невідомі підземелля. Понад мільйон гривень на ці роботи виділили з бюджету міста. Згодом в місті задумали з’єднати наявні підземелля колегіуму з нововідкритими у вежі Чорторийських. Роботи розпочалися 1 березня, а вже 14 квітня хід таки вдалося зробити.

Ці підземелля також можуть бути об’єднані з підземеллями кафедрального костелу Петра і Павла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus