USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Команда мрії: навіщо спортсмени і зірки вступають в Putin Team

5 Грудня 2017 13:15
Хокеїсти, співаки і піарники пишуть, що приєднуються до руху Putin Team на підтримку президента Росії. Російська служба Бі-бі-сі запитала у них, хто їх туди покликав і що вони збираються там робити.

Бернардо Сена народився в Нью-Йорку в родині вихідців з Португалії, провів дитинство в Бельгії, навчався в Лондоні і знімав короткометражки в Парижі.

У 2000 році він став режисером 10-хвилинного фільму на португальською мовою "Золотий хрест", а в 2016 році працював дизайнером над маловідомим фільмом "Запит в друзі" - це дві з трьох його робіт, які представлені на сайті IMDB.

У 2017 році він несподівано виявився знаменитим німцем в Росії. 27 листопада на сайті руху Putin Team, заснованого зіркою хокею Олександром Овечкіним, з'явилося повідомлення, що в команді Путіна з'явився перший іноземець.

"Німецький кінематографіст Бернардо Сена, учасник виборів Бориса Джонсона в 2008 році в Лондоні, приєднався до РТ і вважає Володимира Путіна провідним європейським політиком" - так представили 34-річного Бернардо в соцмережах руху.

Як європейський режисер арт-хаусних короткометражок став обличчям руху на підтримку Путіна, створеного за чотири місяці до президентських виборів?

Друг в політичних колах

Путін ще не оголосив про свої плани на президентські вибори в березні 2018 року. Але поки він тягне c оголошенням про висунення, його соратники вже створили неформальне об'єднання під назвою Putin Team - команда Путіна. На початку листопада про його запуск оголосив російський нападаючий клубу Національної хокейної ліги (НХЛ) Washington Capitals Олександр Овечкін.

"Я впевнений, що нас, що підтримують Володимира Путіна, багато! Так давайте об'єднаємося і покажемо всім сильну і згуртовану Росію! Сьогодні я хочу оголосити про те, що створюю громадський рух під назвою Putin Team", - написав Овечкін в своєму "Інстаграмі".

До знаменитого хокеїста приєдналися вже більше трьох десятків відомих людей зі спорту і шоу-бізнесу. Державна соціологічна служба ВЦИОМ повідомила, що понад дві третини росіян (68%) з усіх опитаних підтримали ініціативу Овечкіна. Правда, переважна більшість росіян (83%) про нього взагалі не чули.



Для Бернардо Сена Putin Team - це перший політичний досвід. У виборах Бориса Джонсона, попри оголошення команди Путіна, він не брав участі: за його словами, цим займався його друг Алекс Кроулі, з яким Сена працював над одним з фільмів.

Але прихильником Путіна він вважає себе вже давно.

"Я дізнався про Putin Team від мого російського колеги. Він знає, що я підтримую Путіна і захоплююся ним багато років. Крім того, я американець, який підтримує Трампа, незважаючи на весь цей хаос. Мій головний інтерес в тому, щоб побачити стабільний мир і хороші відносини Росії і США ", - написав Бі-бі-сі Сена.

Про рух Putin Team Сена розповів його друг, російський сценарист Дмитро Петровський. "Він з кіноіндустрії, але працював і в політичних колах", - так описав Петровського Сена.

Петровський, як і Сена, живе в Берліні. У російських медіа він виступав як журналіст, політолог і сценарист. Зовсім недавно він працював над російським серіалом "Сплячі" про шпигунів американських спецслужб серед російської опозиції і журналістів. Сценарій серіалу написав головний редактор Esquire, прокремлівський письменник Сергій Мінаєв. "Не буду це коментувати. Із Сергієм Мінаєвим я зараз не спілкуюся", - сказав сценарист.

За словами Сена, Петровський і познайомив його з "людьми з команди". Але сам Петровський каже, що ніякого відношення до Putin Team не має: він просто розповів Сена про існування руху. "Я помітив цю штуку, щось репостив про неї, мені сподобалася сама ця ідея. Ми давно знайомі з Бернардо, я сам йому запропонував і розповів", - говорить Петровський. За його словами, Сена просто написав на сайт руху і пост в "Фейсбуці" і таким чином опинився членом "команди Путіна". Коментуючи слова Бернардо про свої зв'язки в політичних колах, Петровський засміявся: "Я думаю, він трошки перебільшив".

Путін і його прихильники

Різноманітні "прихильники Путіна" з'являлися в Росії напередодні кожної виборчої циклу і найчастіше зникали з поля зору після закінчення виборів.

У 2003 році, напередодні думських виборів, з'явився інститут прихильників "Єдиної Росії". Рейтинг партії був вищим, ніж зараз, а Путін збирався обиратися лише на другий термін. В прихильники брали всіх непартійних, до нього приєднуються знаменитості, а державне телебачення показувало репортажі про численні з'їздах прихильників правлячого курсу, які утверджували програму розвитку країни. За підсумками виборів Держдуми 2003 року "Єдина Росія" отримала конституційну більшість, а за Путіна в 2004 році проголосував 71% виборців.

У 2007 році Росія готувалася обирати Державну думу, а потім - нового президента. Однак ще до того, як Путін оголосив свого наступника, Дмитра Медведєва, для підтримки "Єдиної Росії" було створено рух "За Путіна!", Формальним лідером якого був адвокат Павло Астахов. Учасники руху запевняли, що їм вдалося зібрати 30 мільйонів підписів на підтримку президента, однак наживо цих підписів ніхто не бачив. "Неважливо, ким буде Путін після 2008 року - головою провідної партії, головою парламенту, прем'єр-міністром. Головне - щоб він був лідером країни", - говорив Астахов. У 2009 році він отримав посаду уповноваженого з прав дітей при президенті Росії.

У травні 2011 року - коли ще не було відомо, чи піде на наступні президентські вибори Медведєв, чи висунеться Путін - був створений Загальноросійський народний фронт. Путін сам запропонував цю ідею і сам же очолив його. ЗНФ позиціонував себе як рух простих людей, вчителів та аграріїв, яких об'єднує підтримка ними Путіна. Після виборів "Фронт" займався моніторингом виконання "травневих указів", вивченням держзакупівель і критикою окремих губернаторів, однак після переходу ідеолога ЗНФ В'ячеслава Володіна на роботу в Думу медійність проекту сильно знизилася, і до нових виборів Путіна рух майже не заявляв про себе.

А за кілька місяців до виборів стартував відеопроект "Чому я голосую за Путіна", в якому взяли участь діячі культури і спортсмени.

Як потрапити в команду

В реальності зв'язатися з організаторами Putin Team набагато складніше, ніж описує Петровський.

У руху, який підтримує дві третини росіян, поки є тільки сайт, сторінка в "Інстаграме" c 25 тисячами передплатників і Telegram-канал.

Кореспондент Російської служби Бі-бі-сі в якості експерименту відправив заявку на вступ в команду на сайті, але за тиждень не отримав жодної відповіді.

Невдалою була спроба з'ясувати подробиці і у самого Овечкіна: на запит про інтерв'ю та коментарі його агент відповів категоричною відмовою.

Сайт putinteam.ru зареєстрований на ім'я Богдана Сидоренко. Людина з таким ім'ям працює в компанії Tabo Labs, що розробляє сайти для московських ресторанів.

Бі-бі-сі зв'язалася з Сидоренко, однак він відмовився відповідати на будь-які питання, пов'язані з Putin Team. На пряме запитання, на його чи ім'я зареєстрований сайт руху, він відповів, що не розкриває ніякої інформації про своїх клієнтів. На уточнююче запитання, чи займається Tabo Labs розробкою сайту, він також відмовився відповідати.

Знайомий веб-дизайнера розповів Бі-бі-сі, що зараз Сидоренко працює в Agency One - дочки PR-компанії "Михайлов і партнери", що отримала контракт від ЦВК на просування президентських виборів. Однак в короткій розмові з Бі-бі-сі Сидоренко сказав, що вперше чує про існування Agency One.

Зараз сайт Putin Team працює в тестовому режимі - повна версія запуститься 7 грудня, як випливає з інформації на сайті. Як контакти для преси на ньому було вказано електронну адресу, але на лист Бі-бі-сі, відправлений тиждень тому, відповіді з нього не було. Зараз і цю адресу з сайту видалено.

Прогресивний консалтинг

Ідея Putin Team належить іншій близькій до Кремля PR-компанії - "ІМА-Консалтинг", розповіли Бі-бі-сі на умовах анонімності кілька співпрацюють з Кремлем технологів. "ІМА-Консалтинг" офіційно розробила бренд президентських виборів для Центральної виборчої комісії і отримує держконтракти на вибори від московської мерії. Працівники цієї компанії зараз активно працюють з Кремлем по просуванню виборів, розповіли співрозмовники Бі-бі-сі.

Про те, що саме "ІМА" придумала Putin Team, писала в листопаді газета "Ведомости". За словами джерел видання, вже після створення ідея отримала схвалення Кремля.

Гендиректор компанії Вартан Саркісов сказав Бі-бі-сі, що всі відомості про участь "ІМА-Консалтинг" в просуванні Putin Team і роботі на кандидата Путіна - "неправда".

У Кремлі ідею Овечкіна публічно підтримали: прес-секретар президента Дмитро Пєсков привітав бажання спортсмена "висловити підтримку нашому президентові, тим більше з-за кордону".

Хто в команді

Знаменитості, які приєдналися до команди Путіна, труднощів з попаданням в команду не відчували.

Зараз в команді Путіна хокеїсти Євген Малкін і Ілля Ковальчук, шахіст Сергій Карякін, фігурист Євген Плющенко, баскетболіст Віталій Фрідзон, стрибунка Олена Ісінбаєва, бобслеїст Дмитро Труненков. У рух вступили і зірки шоу-бізнесу: співачка Поліна Гагаріна, співак Микола Басков, актриса Анастасія Заворотнюк, співачка Зара і інші. Всі вони пишуть про приєднання до команди Путіна на своїх сторінках в "Інстаграмі".



Ведучий В'ячеслав Манучаров розповів, що, на його думку, рух Putin Team утворився сам по собі.

"Ми ж все і так одна велика дружна команда. Ми всі спілкуємося, дружимо. У Саші [Овечкіна] я весілля вів, я постійно веду якісь заходи за участю Володимира Володимировича. Це все органічно сталося. Не було такого, щоб мене хто -то запрошував, але і не було такого, щоб ми зібралися десь і вирішили, що треба щось створити. Це просто витало в повітрі - що команда, команда, команда ", - сказав Манучаров.

За його словами, він побачив фотографію Овечкіна в "Інстаграме" із закликом вступати в "команду Путіна", і вирішив його підтримати.

"Мене ніхто не запрошував, я побачив в соцмережах в стрічці це спільнота, почитав про нього і теж вирішив приєднатися. Там люди, серед яких і мої друзі", - розповів Бі-бі-сі піарник Антон Коробков-Землянський, чиє фото також висить на сайті команди Путіна.

За словами Коробкова-Землянського, він розпитав про рух у знайомих, а потім вступив в нього, просто заповнивши заявку на сайті. Кінопродюсер Ілля Бачурін розповів Бі-бі-сі, що в рух його запросив його "товариш Саша Овечкін".

Всі вони стверджують, що це особиста ініціатива Овечкіна, і з Кремлем ніяк не пов'язана.

Навіщо їм це треба?

Putin Team - це спроба "експортного розширення" кампанії головного кандидата, що підкреслює міжнародну популярність Путіна - про це говорить і назва, і міжнародна впізнаваність тих, що

приєдналися (наприклад, виступаючі за північноамериканські клуби хокеїсти Олександр Овєчкін та Євген Малкін), вважає колишній співробітник адміністрації президента, політолог Аліна Лисенкова.

Інший колишній працівник адміністрації президента, що не уповноважений коментувати це питання в ЗМІ, погоджується, що основна аудиторія проекту - міжнародна аудиторія. "Але внутрішня теж є, оскільки в Putin Team багато лідерів громадської думки. Вони можуть пізніше офіційно стати довіреними особами", - додає він.

Незважаючи на те, що офіційно виборча кампанія стартує в найближчі два тижні, опитані Бі-бі-сі учасники Putin Team не змогли відповісти на питання, чим займається їхній рух, або розповісти про найближчі плани.

"Тільки команда здатна переламати хід гри, зробити неможливе", - описав Овечкін в своєму пості в "Інстаграме" цілі руху. "Команда Путіна - це команда людей, для яких справи важливіші за слова", - йдеться на сайті Putin Team.

Коробков-Землянський сказав Бі-бі-сі, що рух має покликати Путіна в новий президентський термін. "Не можна закривати очі на очевидні речі. Зрозуміло, що країна входить в електоральний цикл. Природно, в цю пору росте громадська активність. Ті, хто хочуть бачити на посаді президента Путіна, не чекаючи його висунення, проявили ініціативу", - говорить Землянський.

"Ніяких кремлівських завдань тут немає. Це порив тих, хто виріс в цій країні, яким країна дала можливість реалізувати себе", - сказав Бі-бі-сі колишній тренер збірної Росії, депутат Держдуми від "Справедливої ​​Росії" Валерій Газзаєв.

Про майбутню діяльність написано на сайті: анонсуються якісь заходи, під час яких можна буде отримати одяг і аксесуари з "унікальним дизайном", а також "конкурси з призами". Крім того, користувачам сайту пропонується придумати дизайн символіки руху - логотипу, футболки, значка і чохла для телефону. Але навіщо все це треба, також не пояснюється.

Коробков-Землянський припустив, що у руху з'явиться і "офлайнова" версія, однак відбудеться це вже після офіційного старту виборчої кампанії.



"Поки, крім того, що ми поділяємо єдині принципи, що у нас спільні погляди на життя і майбутнє, крім загальних базових і загальних думок, якихось планів немає, - каже кінопродюсер Бачурін. - Я впевнений, що наступним етапом будуть якісь то конкретні практичні кроки. ми, зустрівшись, їх придумаємо, обговоримо. Упевнений, що ми в такому складі щось корисне і правильно зробимо".

Втім, переважна більшість заявлених учасників Putin Team відмовилися говорити з Бі-бі-сі про рух.

Так, співачка Зара переадресувала запитання своєму агенту, який не відповів на питання Бі-бі-сі. Не став говорити про рух і представник Поліни Гагаріної. Хокеїст Ілля Ковальчук на прохання розповісти про Putin Team засміявся і переадресував Бі-бі-сі в прес-службу хокейного клубу СКА, за який він виступає. Там заявили, що Ковальчук вже сказав все, що хотів, на своїй сторінці в "Інстаграме".

Єдиний іноземець в русі, Бернардо Сена, поки ні на які зустрічі команди не збирається, і до активної діяльності теж не притягувався. "Я відкритий до пропозицій і готовий робити все, що необхідно", - сказав він.

Як і російські зірки, він охоче говорить тільки про одне: про свою любов до Путіна. "Я буду щасливий, якщо Путін залишиться на посаді, тому що ми знаємо, яка він людина і які у нього лідерські якості. Він показав себе в умовах конфлікту і важких часів, він сильна особистість на світовій арені".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus