USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.50 40.90
  • PLN 10.20 10.35

Коронація Чарльза III: як це було

6 Травня 2023 21:21
У Лондоні відбулася церемонія коронації Чарльза III та королеви-консорта Камілли. Помазання монарха на престол пройшло у Вестмінстерському абатстві, де такі церемонії проводять останні 900 років.

Першим британським монархом, який там отримав корону, був Вільгельм Завойовник, Чарльз став сороковим, пише ВВС.

Церемонію помазання на престол провів духовний лідер Англіканської церкви Архієпископ Кентерберійський.
До Лондона запрошено сотні іноземних лідерів. Не запрошено лише представників Росії, Білорусі, Сирії, Ірану, Афганістану, Венесуели та М'янми.
Урочиста процесія рушила від Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства близько 10-ї ранку за британським часом.
Чарльз III вирішив їхати на свою коронацію не в державній кареті, передбаченій для цього випадку, а в кареті, зробленій для його матері королеви Єлизавети II на її Діамантовий ювілей.
Королівській кавалерії сьогодні відводилася особлива роль.
Поки кінна процесія їхала вулицями Лондона, до Вестмінстерського абатства прибували гості. На першому плані король та королева Таїланду.
Перша леді США Джил Байден прибула на церемонію з онукою Фіннеган. Вони одягнулися у синьо-жовті тони, у чому багато хто прочитав меседж підтримки України.
Сім'я Чарльза III зайняла місця у спеціально відведеному їм секторі абатства в перших рядах. Брати короля принци Ендрю та Едвард, дружина Едварда графиня Уессекська одягнені у спеціальні мантії, сестра короля принцеса Анна – в парадну військову форму. На другому плані розташувалися їхні діти з чоловіками та дружинами.
Принц Гаррі приїхав на коронацію батька один, без Меган Маркл. Вона залишилася в Каліфорнії, пославшись на те, що день коронації збігається з днем народження їхнього сина принца Арчі.
На церемонію коронації прибув прем'єрміністр Великої Британії Ріші Сунак із дружиною. За протоколом, він не просто спостерігав за церемонією, але також зачитав уривок біблійного тексту.
Почесними гостями церемонії стали семеро колишніх прем'єрміністрів країни. На фото видно (зліва направо) Терезу Мей із чоловіком, Бориса Джонсона з дружиною, Ліз Трасс та Девіда Камерона. Не потрапили в кадр Гордон Браун, Тоні Блер та Джон Мейджор.
Комендант лондонського Тауера сер Гордон Месенджер проніс до місця коронації корону короля Чарльза III. Корону Святого Едуарда було виготовлено 360 років тому з цілісного 22-каратного золота. Кожен британський монарх одягає її лише один раз у житті – під час коронації.
Першою до абатства увійшла королева-консорт Камілла зі свитою. Її також було короновано. Їй на голову поставили корону, виготовлену в 1911 році для королеви Мері – прабабусі Чарльза III.
Королівську мантію несли пажі. Один із них – онук Чарльза III принц Джордж (у центрі).
Останніми до абатства увійшли спадкоємці престолу принц та принцеса Уельські Вільям і Кейт разом із молодшими дітьми – принцесою Шарлоттою та принцом Луї. Вони зайняли місця у першому ряду сімейного сектора, а в ході церемонії принц Уельський виголосив присягу на вірність королю.
Помазання короля на престол здійснив духовний глава Церкви Англії Архієпископ Кентерберійський.
«Боже, бережи короля», – заспівала конгрегація. Це єдиний рядок гімну Великої Британії, який змінюється залежно від того, хто на престолі. Останні 70 років правління королеви Єлизавети II країна співала «Боже, бережи королеву».
За першою умовою королеви Єлизавети II, Камілла, вийшовши заміж за принца Чарльза, не мала іменуватися королевою-консортом, коли настане час його коронації, але пізніше королева змінила своє рішення.
Чарльз і Камілла повернулися до Букінгемського палацу, де на них чекав урочистий бенкет, а глядачів, що зібралися перед палацом, – традиційний вихід королівської родини на балкон.
І традиційна фотографія з балкона Букінгемського палацу.

Поява британського монарха на балконі Букінгемського палацу в день коронації увійшла в традицію у XX столітті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus