USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Кожен маленький хлопчик – фемініст. Йому не ок, коли маму можуть побити і зґвалтувати у вагоні потяга», – психологиня з Луцька

20 Серпня 2020 08:00
У неділю, 17 серпня, амбасодорка проєкту «Голос жінки має силу», фахівчиня із соціальних комунікацій Ольга Максим’як організувала блог-кафе, під час якого учасники обговорювали те, як гендерні стереотипи виявляються у всіх сферах життя. Спікерами виступили голова громадської організації «Гендерний центр», докторка політичних наук, тренерка з гендерних питань Оксана Ярош та психологиня, дослідниця фемінності Катерина Бурдило.

Захід відбувся в рамках проєкту «Голос жінки має силу – 2020», який реалізовує Фундація прав людини за підтримки Інституту міжнародних культурних зв’язків ІФА та Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Регіональний партнер проєкту – ВОГО «Волинський прес-клуб».

Білявка – отже, емоційно нестабільна. Молода – недосвідчена. Поважного віку – вже пізно. Ти дівчинка – носи бантики й чемно сиди в куточку. У спідниці – не можеш бути ефективним керівником. Ти хлопчик – маєш бути сильним і не плакати. І це аж ніяк не весь перелік тих стереотипів, які віками культивували у суспільстві.
«Гендерні стереотипи точно не такі безпечні, як нам здається, – вважає Оксана Ярош. – Якщо ми говоримо якусь фразу про колір волосся, статеву приналежність тощо, то маємо упередження, а отже, застосовуємо дискримінацію. Скажімо, під час конкурсного відбору жінці можуть натякнути, що вона братиме лікарняні, ходитиме в декрет, водитиме дітей у садочок. І, звісно, перевагу віддадуть чоловікові.

До слова, насилля – це теж наслідок гендерних стереотипів».

На її думку, для всіх органів влади має бути закон і нормативно-правова база, де буде повно написано, що ні освітня, ні соціальна сфери не мають містити дискримінаційних норм.

«Гендер – це культурно-соціальне явище. Під гендером ми бачимо стереотип, а не можливості, обмеження, а не способи щось змінити, – пояснює Катерина Бурдило. – Говорімо про гендер як про жіночність і про мужність, як про можливість висловити свою індивідуальність і зробити його простором для творчості, а не обмеженням. Коли ми чуємо «гендер», нас трусить. Але це не лише про жінок. Гендер – це той соціально-культурний пласт, який маємо змінювати, щоб потім наші сини могли нормально комунікувати з дівчатами, щоб не обмежувати розвиток їхньої емоційної сфери. Бо оце «Не плач, ти ж хлопчик» у 50 років може вилитися в серцеву недостатність».
З її слів, гендер обрізає не тільки жінок у правах, а й чоловіків у плані психологічного розвитку, позбавляє можливості бути включеним у виховання дітей, розвивати свій батьківський потенціал.

Психологиня також розповіла, що окрім патріархального чи матріархального устрою в сім’ї, є ще біархат, тобто партнерство. Це шлюб, у якому обоє партнерів мають можливість домовитися, бути почутими. Це шлюб, в якому чоловік не каже: «Люба, не забивай ти того гвіздка, бо ти мене береш і каструєш як чоловіка».

«Ще з садочка дівчинці кажуть: «Ти ж дівчинка! Не бігай, сиди в куточку, мовчи». А тоді дівчатка стають жінками і чують те саме, – каже Оксана Ярош. – Сидіти по семеро в одному офісі, після основної роботи йти ще на одну, а вдома давати раду побутовим справам. І ще й чути докори, чому не робить кар’єру. А коли, якщо вже сил нема?! І оце потрійне навантаження передається із покоління в покоління».
«Якщо ми говоримо про гендерний стереотип, то це рамки, які затискають тебе, і ти вже не особистість, а зрамкована людина, – провадить Катерина Бурдило. – Якщо говорити про виховання дитини, то передусім треба зважати на бажання і потреби, а не статеву приналежність. Має бути діалог. Це не про вседозволеність, а про кураторство, коли ти скеровуєш дитину, підтримуєш, але даєш їй можливість помилитися і проаналізувати цю помилку».

Гендерний стереотип – це не тільки про зло, вважає психологиня: «Ви всі знаєте, що є дівоцтво, жіноцтво і старша група жінок – це хороші гендерні стереотипи, те, що нас підводить до певної приналежності. Ми входимо в юність, у зрілість, у старість і мудрість. І прекрасно, коли все це є».

«Будьмо чесними: не так давно жінки мають якісь загальні права – трохи більш як сто років, – каже Катерина. – І помітьте: це й досі є не скрізь. Ну і є різні феміністичні рухи, наприклад, проти чоловіків. Адекватний фемінізм – це не йти проти чоловіків, а сприймати їх рівними партнерами. Кожен маленький хлопчик – фемініст. Тому що йому не ок, коли його маму можуть побити і зґвалтувати у вагоні потяга».

«Часто рух за жіночі права сприймають агресивно, – додає Оксана Ярош. – Але за жіночі права – це не проти чоловіків».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Євробидло Показати IP 20 Серпня 2020 08:57
Жінки - шо ж ви такі ображені на чоловіків? Що Вам в житті не вистачає? На лиці читається відкрита злоба. ЧОму Ви навчите своїх синів? Як бути толерантними і як не ображати дівчаток? Ким вони у Вас виростуть? Бійцями чи тряпками??? В дитинстві виховує мама, в садочку вихователька, в школі вчителька..... І якщо уявити що ці всі педагоги єінки - феміністки то стає страшно......
Vasyl Показати IP 20 Серпня 2020 10:33
Такі "сильні" й "незалежні" стали, що аж ніякого діла з ними не хочется мати. Хочуть рівності! То чому з одної сторони кричать, що вони "слабка стать", що їх треба берегти, любити й захищати, а з іншої що "сильні", можуть досягти чого хочуть самі, прям бізнеследі. Любязні жіночки, визначайтеся будь ласка й не морочіть голову. Хочете рівності, тоді ідіть працюйте не будівництво, зробіть обовязковий призов в армію, і не ображайтеся/сердітся що вам не поступаются місцем в автобусі, або ж станьте більш реалістами і включіть логіку. Та і біологічно хай там як, жінка більш сімейна й моногамна істота, якій потрібна постійна сімя, але чомусь зараз така тенденція, що якраз вони цьому суперечать.
Анонім до Vasyl Показати IP 20 Серпня 2020 13:10
"зробіть обовязковий призов в армію" - відмінити для всіх буде краще.
Vasyl до Анонім Показати IP 20 Серпня 2020 13:33
Ну так) Зробити рівність у всіх правах
Лучанин Показати IP 20 Серпня 2020 10:55
Чи то стаття так написана чи це дійсно думки того психолога, але складається враження, що там наплутане праведне з грішним. Чого вартий текст: "Кожен маленький хлопчик – фемініст. Тому що йому не ок, коли його маму можуть побити і зґвалтувати у вагоні потяга". Якщо людині не ок, коли з його близькою людиною(та, навіть, і не близькою) чинять наругу, то до чого тут фемінізм? Якщо не добре зроблять по відношенню до батька, то що дитині має бути ок?
Гороцький Показати IP 20 Серпня 2020 11:57
Феміністкі - хочемо ходити топлес ! Чоловікі - А хто вам забороняє ?
Ось вам Показати IP 20 Серпня 2020 12:01
"Гендена рівність" класична підміна цінностей, мета проста, знищення сімї як інституту і підміна її партнерськими відносинами. Це те саме як в інданців вимінювали золото на брязкальця, а потім заганяли в резервацію і споювали. Мета гендерної ідеї зменшення народонаселення через конфлікт між статями. До речі чому на даному заході абсолютна більшість то жінки? Це гендерно не рівно, це сексизм))))
Vasyl до Ось вам Показати IP 20 Серпня 2020 13:38
Інституту сімї (класичної в своєму розумінні) в пострадіанських країнах вже практично не існує... Для чого потрібно одружуватися (йти в ЗАГС)? Які це дає переваги і для кого?
Ось вам Показати IP 20 Серпня 2020 15:00
Приклад нового ґендерного мислення... мені додати нічого ...навіть любов, дружбу, скромність, самовіддачу і т.п. підмінили сурогатом з такими ж назвами...
Лучанка Показати IP 21 Серпня 2020 02:08
Читаю коментарі, і розумію, яке у нас неосвічене суспільсьтво. Навіть не розуміють сенс поняття "фемінізм", тобто навіть елементарно гуглити не вміють. Бажання жінки мати справедливе відношення до себе, без принижень, дискримінації і посягання на своє тіло - сприймається як щось вороже і небезпечне для чоловіка, коли говориться то тільки виключно про права жінок і відношення до них. Критичне мислення - слабка сторона українського суспільства
Лучан до Лучанка Показати IP 21 Серпня 2020 16:34
"Бажання жінки мати справедливе відношення до себе" - як саме не справедливо відносяться до жінок? Наведіть приклад, будь ласка. Не береуть десь на роботу? Чи можливо забороняються брати участь в якихось заходах? Якось утискають у правах? Чи платять за ту ж роботу менше грошей? Може принижують? А де тоді. Цього уже давно нема. А якщо ви маєте на увазі, що хтось над кимось здійснив якісь насильницькі дії, то це зовсім інше. Тут є закон який повинен працювати, а не говорити про якийсь фемінізм і іншу таку фігню. Чоловіки частіше застосовують фізичну силу, бо вони фізично сильніші, - за таку агресію треба карати по закону звичайно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus